Як відмити білі кросівки від бруду і зробити їх білими - найкращі методи

Кросівки вже давно перестали бути виключно спортивним взуттям. Їх носять із сукнями, туніками, джинсами, брюками, легінсами та кашеміровими пальтами, передають Патріоти України.

Безумовно хочеться, щоб таке універсальне взуття якомога довше зберігало первозданний вигляд. Білі кросівки стають сірими при найменшому зіткненні з брудом або піском і жовтіють при частому пранні і якщо їх неправильно сушити.

Щоб почистити білі кросівки в домашніх умовах, слід розуміти, з якого матеріалу вони зроблені. Наприклад, не кожні кросівки добре переносять машинне прання. Шкіряне та замшеве взуття такий спосіб очищення загубить. А ось кеди добре очищаються в пральній машині. Як почистити білі кросівки у домашніх умовах, ми описуємо нижче.

Підготовка взуття до очищення

  • Вийміть шнурки та устілки, їх потрібно прати окремо.
  • За допомогою сухої щітки усуньте пил та бруд.
  • Якщо сталося так, що вам довелося в білих кросівках пройтися сильним брудом, то краще зачекайте, поки він підсохне. Після чого постарайтеся максимально позбутися брудних потіків за допомогою звичайної щітки та щітки для замші.
  • Витягніть шнурки та устілки: їх краще прати окремо за допомогою господарського мила або засобів для виведення плям або відбілювача.

Як почистити кросівки вручну

Шкіряне взуття краще чистити м'якою, безбарвною та вологою ганчіркою, замшу, нубук та текстиль – чистіть сухою щіткою з м'яким ворсом, а сітчасту тканину – клейкими валиками або малярським скотчем.

Спосіб 1: зубна паста

Швидко та ефективно очистити білі кросівки від забруднень допоможе зубна паста та щітка. Вибирайте пасту без ароматів, барвників і кольорових вкраплень, а щітку - без твердих і колючих ворсинок, інакше ви пошкодите матеріал. Змийте пасту змоченою у теплій воді серветкою або губкою.

Спосіб 2: господарське мило

Якщо забруднення невелике, то на допомогу можна взяти господарське мило – нанесіть його на поверхню кросівок за допомогою щітки або пройдіться по плямі самим бруском. Потім залиште взуття до повного висихання та ретельно промийте теплою водою. Якщо забруднення сильні або навіть з'явилися жовті плями, подрібніть господарське мило за допомогою ножа або терки, залийте стружку окропом і дайте настоятися. До розчину додайте соду та обробіть поверхню взуття. Через 30-40 хвилин приберіть залишки сухою щіткою.

Спосіб 3: рідина для зняття лаку

Безбарвну рідину для зняття лаку нанесіть на поверхню губкою або ватним диском, а через 30 хвилин ретельно змийте теплою водою. Якщо пляма в'їлася, то проробіть цю дію кілька разів або змішайте рідину для зняття лаку із засобом миття посуду.

Спосіб 4: лимонний сік

Лимонний сік є природним відбілювачем, який можна використовувати у разі серйозних забруднень. Для цього розведіть 2 столові ложки лимонного соку з теплою водою в пропорції 1:1 і акуратно пройдіться по поверхні взуття.

Будьте обережні: засіб досить грубий і звертатися до нього варто лише у крайньому випадку, якщо попередні методи не допомогли.

Спосіб 5: харчова сода

Змішайте харчову соду (4 столові ложки) з перекисом водню (2 столові ложки) і теплою водою (2 столові ложки) до отримання пастоподібної маси. Втирайте її в поверхню за допомогою щітки та залиште кросівки до повного висихання. Для видалення залишків розчину постукайте кросівками один об одного з боку підошв, а потім обробіть пару сухою губкою або щіткою.

Спосіб 6: картопляний крохмаль та молоко

Суміш молока та картопляного крохмалю у пропорції 1:1 – ще один діючий спосіб при очищенні білих кросівок. Намажте поверхню взуття очищувальною пастою, змоченою в теплій воді, ретельно протріть і витріть залишки.

Спосіб 7: відбілювачі та засоби для виведення плям на кисневій основі

У складі міститься позначка Oxi – засіб на кисневій основі. Змішайте його з невеликою кількістю води та за допомогою губки нанесіть на кросівки. Через 15 хвилин змийте. Для найкращого результату покладіть взуття у воду з засобом для виведення плям або відбілювачем на пару-трійку годин, а потім додатково обробіть поверхню зубною пастою або харчовою содою. Потім прополощіть кросівки в теплій воді та висушіть у природних умовах.

Спосіб 8: ацетон та оцет

Змішайте ацетон та оцет у рівній кількості. Намочіть сумішшю ватяний диск або серветку і пройдіться по поверхні взуття. Після обробки сполосніть її водою.

Спосіб 9: міцелярна вода

Міцелярну воду застосовують для очищення не тільки обличчя, а й кросівок. Змочіть ватний диск та ретельно обробіть поверхню взуття. Надлишки вологи видаліть сухою ганчіркою або паперовою серветкою, після чого просушіть взуття в природному середовищі – на повітрі або приміщенні, що провітрюється.

Спосіб 10: спеціалізовані засоби

Він продаються у взуттєвих та спортивних магазинах. Такий варіант підійде для білих кросівок із натуральної шкіри або замші.

Щоб почистити взуття, намочіть щітку, нанесіть засіб та розітріть по поверхні кросівок. Піну, що утворилася, видаліть серветкою з мікрофібри або змоченою у воді щіткою.

Як почистити білі кросівки в пральній машині

Перш ніж закинути тканинні кросівки в машинку, переконайтеся в їх якості, щоб після прання не відклеїлася підошва.

  • Перед пранням замочіть кросівки на пару годин у теплій воді з відбілювачем або засобом для виведення плям.
  • Покладіть кросівки в білу наволочку або стирайте разом із рушниками.
  • Відмовтеся від звичайного порошку. Краще візьміть засіб для видалення плям або рідке мило, яке відбілює.
  • Запустіть машину на режимі спортивного взуття. Якщо такого режиму немає, виставте “ручне прання”, а також режим посиленого полоскання, щоб не залишилося жовтих розлучень. А віджимання і сушіння потрібно відключити.

Як почистити білу підошву

Дуже добре допомагають очистити підошву рідина для зняття лаку, мурашиний спирт та зубна паста. Наносите ці засоби щіткою без твердих ворсинок або м'якою стороною господарської губки. Ще один хороший помічник - канцелярський гумка: він стирає бруд, розлучення і жовті плями так само просто, як олівець на аркуші паперу.

Як почистити білі кросівки всередині

Внутрішні стіни білих кросівок можна почистити тими самими способами, що й зовнішню частину. Однак від перекису водню та міцелярної води в цьому випадку краще відмовитись. Устілки взуття, які не особливо брудняться, але добре уражаються бактеріями, можна прати в тазі або машинці, але робити це краще не часто, щоб вони не деформувалися. Краще змінюйте їх якомога швидше.

Що робити після чищення кросівок

  • Акуратно протріть внутрішню поверхню кросівки ватою, змоченою в оцті або перекису водню. Це допоможе позбавитися неприємного запаху.
  • Помістіть усередину кросівки білі паперові рушники, які заберуть зайву вологу та нададуть форми.
  • Якщо кросівки шкіряні, обробіть безбарвним кремом. Він замаскує дрібні дефекти, додасть блиску, і головне – захистить від вологи, бруду та пилу. Бажано проводити такі дії за кілька годин до виходу на прогулянку.
  • Для зберігання кросівок помістіть їх у тканинний мішок та взуттєву коробку. Не набивайте одну коробку кількома парами – це може призвести до деформації та появи заломів.

Тепер ви знаєте, як зробити свої кросівки знову білими і завжди виглядати доглянуто і охайно. Адже зустрічають по одязі, а за взуттям судять про акуратність.

Всього дві ночі недосипання змушують нас відчувати себе старшими на роки! Що показали дослідження

середа, 24 квітень 2024, 18:54

Завдяки дослідженням вчені виявили, що всього лише дві ночі недосипання змушують людину почуватися на понад чотири роки старшою, ніж вона є насправді, передають Патріоти України. Відповідно до результатів дослідження, що були опубліковані в журналі Pr...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...