Як вибрати якісні сосиски: ТОП-7 нюансів, які допоможуть відрізнити, з м'яса вони чи ні

Від розмаїття сосисок і сардельок на вітрині магазинів іноді просто очі розбігаються. Свино-гов'яжі, курячі, шпикачки, дитячі, з натуральною оболонкою чи без неї... Які сосиски обрати? На що звернути увагу під час купівлі? Є кілька ознак, які допоможуть відрізнити якісний продукт, передають Патріоти України.

Як вибрати сосиски - на що дивитися насамперед

  • Зовнішній вигляд

Перше, на що потрібно звернути увагу під час вибору сосисок і сардельок - це зовнішній вигляд. Поверхня їхньої оболонки має бути без ушкоджень, сухою, чистою і гладкою. Якщо вона зморщена - значить, було порушено технологію або ж продукт почав всихати при перевищенні терміну зберігання. У якісних сосисок, як правило, щільна оболонка, яка (за винятком целофанової) має щільно прилягати до фаршу.

Патьоки жиру чи бульйону під оболонкою або наплив фаршу поверх оболонки - це теж порушення технології. У такій сосисці багато води або ж вона з жирного м'яса з великою кількістю жил.

  • Колір

Якісний продукт має блідий колір. Яскраво-рожевий або червонуватий відтінок - значить, у ньому багато барвника. Занадто темний колір - багато консервантів.

  • ДСТУ

Які сосиски кращі - з ДСТУ чи перший сорт? ДСТУ - це державний стандарт України, чітко регламентовані правила і норми, за якими виготовляється продукт. Сосиски та сардельки з позначкою ДСТУ 4436:2005 - це продукт вищого сорту, що має на 100 % складатися з м'яса (свинини або яловичини) та інших натуральних інгредієнтів: сала, субпродуктів, сиру, вершків, молока, курячих яєць і рослинної олії. Інших добавок цей стандарт не дозволяє.

Сосиски та сардельки першого сорту можуть мати інші види сировини - у певній кількості. Наприклад, дозволяється додавати до 10% білкового стабілізатора з колагенової сировини та свинячої шкурки, до 10% яловичої, свинячої, баранячої м'ясної маси, до 10% - м'яса птиці механічної обробки, до 10% - соєвих та молочних препаратів у гідратованому вигляді, до 3% - круп, до 4% - крохмалю та пшеничного борошна. Але частина основної сировини (та, що заявлена у вищому ґатунку) при цьому має бути не менше 70%.

  • Текстура

Сосиска дуже м'яка - вона з білковими добавками. Натисніть на сосиску і подивіться. Чи відновить вона свою форму через кілька секунд. Якщо ні - не беріть. Навіть сардельки, які більш пухкі та соковиті (бо в них міститься жир), після натискання мають відновлювати свою форму.

  • Розріз

На зрізі хороша сосиска має бути однорідного сірувато-рожевого кольору, але не пухкою. У сардельки зріз рожевий або світло-рожевий, а сама маса може бути злегка пористою, у шпикачок є шматочки білого або рожевого шпику. Якщо бачите порожнечі або консистенція крупинчаста - це означає, що в продукті багато води.

  • Приготування

Які сосиски хороші, можна визначити в процесі приготування. Якісні не повинні розпухати і розвалюватися - це свідчить про те, що в них неабияка кількість крохмалю.

Порада: наявність крохмалю можна визначити за допомогою йоду - капнути його на сосиски. Якщо продукт забарвиться в синій - крохмаль є, краще такі не вживати у великій кількості.

За наявності таких добавок, як камедь або карагінан сосиска збільшується в об'ємі після варіння. Якщо сосиска здулася або зморщилася в мікрохвильовці - у такому продукті багато води або інших добавок. Якщо ж вода під час варіння сосисок чи сардельок забарвилася - у них багато барвника, такі краще не їсти.

  • Запах і смак

У сосисок має бути приємний запах з ароматом прянощів. Кислий, затхлий і будь-який сторонній запах - не допускаються.

На смак сосиски і сардельки не повинні бути ні солонуватими, ні солодкуватими, а також без гіркоти - повинен відчуватися м'ясний смак, і він має бути добре виражений. Спеції бажано, щоб були натуральні. Стороннього присмаку та пересоленості не повинно бути.

Скільки можна їсти сосисок

Дієтологи в принципі не радять вживати м'ясні напівфабрикати - через ті ж таки добавки та велику кількість солі. Але якщо ви все-таки купуєте сосиски або сардельки, то їжте їх не частіше, ніж раз на тиждень, і, звісно, нехай вони будуть дорожчими, але якіснішими.

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...

Є секрет! Як варити макарони, щоб вони точно не злиплися

субота, 27 липень 2024, 17:08

Під час варіння макаронних виробів у недосвідчених господинь буває прикрість: макарони розварилися, злиплися або прилипли до дна каструлі. Щоб цих казусів не було, достатньо знати декілька правил, передають Патріоти України.