Якщо тіло вранці "дерев’яне": Чому після сну усе болить і як це виправити

Чи знайома вам ситуація, коли ви прокидаєтеся вранці і відчуваєте, що ваше тіло просто заклякло або усе болить? Такі випадки непоодинокі серед людей різного віку, зазначають Патріоти України.

Скутість м’язів і суглобів вранці після сну може не вказувати на якісь серйозні проблеми зі здоров’ям, а просто бути надокучливою особливістю вашого ранку. Такі відчуття пояснюються тим, що за ніч зменшується кількість речовин, які змащують суглоби, і змінюється склад речовин у м’язах, пише The New York Times.

Так, якщо людина тривалий час не рухається і перебуває в одній позі, або коли температура її тіла падає (що також відбувається під час сну), потім вона відчуватиме скутість у м’язах і суглобах – ніби вони задерев’яніли, а також біль у м’язах.

Є низка прийомів, які допоможуть позбутися відчуття скованості у суглобах і м’язах вранці, а також у ситуаціях, якщо у вас після сну болить усе тіло.

1. Розминка у ліжку

Можна зробити невеличку розминку, навіть не встаючи з ліжка. Лежачи на спині, широко потягніться руками і ногами і протилежні напрямки. Потім спробуйте обережно згинати і розгинати суглоби – по черзі лікті, коліна, зап’ястя і так далі.

2. Легка розминка для всього тіла

Якщо ви все ще відчуваєте скутість після того, як встали з ліжка, спробуйте марширувати на місці, а також продовжувати згинати і розгинати ті суглоби, у яких не минуло відчуття скутості.

У разі, якщо у вас відчувається напруженість і скутість у спині і боках, можете спробувати м’яку розтяжку, яка спрямована саме на них. Наприклад, повільно нагинайтеся вперед і тягніться пальцями рук до пальців ніг – не варто перенапружуватися, нахиляйтеся настільки, наскільки вам дозволяє ваше тіло.

3. Спробуйте позайматися йогою

Регулярна практика йоги може бути ефективною для зменшення дискомфорту в суглобах і м’язах, а також послаблення постійного болю у спині. Робіть ті вправи, які вам під силу, не перенапружуючись.

Зарядку чи заняття з йоги можна собі запланувати навіть упродовж дня – не обов’язково лише після пробудження. Адже регулярні заняття у будь-який час дня допоможуть зменшити скутість тіла вранці.

Якщо ви сидите за комп’ютером на роботі, намагайтеся рухатися і змінювати положення тіла упродовж дня, а також влаштовувати собі фізкультхвилинки.

Якщо ж ви прокидаєтеся вранці і відчуваєте біль у певній частині тіла, варто звернути увагу, у якій позі ви спите щоночі. Можливо, вашому тілу ця поза некомфортна. Якщо ж після сну болить шия, зверніть увагу, на якій подушці ви спите, чи не зависока або занизька вона для вас. Коли ви спите на боці, ваша подушка повинна підтримувати голову, щоб шия була на одній лінії з хребтом.

Коли варто звернутися до лікаря

Якщо скутість у суглобах чи м’язах триває понад годину після того, як ви встали з ліжка, або зберігається упродовж тижнів чи навіть місяців, вам слід проконсультуватися з лікарем. Також краще звернутися до лікаря, якщо ви регулярно розтягуєтесь і робите фізичні вправи, але все ще відчуваєте хронічну стягнутість упродовж дня.

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...