Збалансоване харчування з акцентом на рослинні продукти та обмеженням ультрапереробленої їжі може допомогти не лише прожити довше, а й зберегти якість життя у літньому віці. передають Патріоти України.
До такого висновку дійшли науковці Гарвардської школи громадського здоров'я ім. Т.Х. Чана, Копенгагенського університету та Монреальського університету.
Їхнє дослідження, опубліковане в журналі Nature Medicine, є одним із перших, де комплексно проаналізовано вплив харчування в середньому віці на здоров’я у старості, пише MedicalXpress.
"Попередні дослідження вивчали харчові звички у контексті конкретних захворювань або тривалості життя. Ми ж підійшли до роботи комплексно, запитуючи: як харчування впливає на здатність людей жити самостійно та насолоджуватися якісним життям у літньому віці?" – зазначає один із провідних авторів дослідження, професор харчування та епідеміології Франк Ху.
У висновках своєї роботи вчені пов’язують раціон, багатий на рослинні продукти, з помірною кількістю корисних продуктів тваринного походження та мінімальним споживанням ультраперероблених продуктів, з більшою ймовірністю здорового старіння.
При цьому здоровим старінням науковці називають досягнення 70-річного віку без основних хронічних захворювань із збереженням когнітивного, фізичного та психічного здоров’я.
Аналіз даних понад 105 тисяч чоловіків і жінок віком від 39 до 69 років показав, що майже 9,3% учасників досягли цього показника.
Дослідники оцінювали раціон учасників за вісьмома різними дієтичними моделями, серед яких:
Найефективнішою виявилася дієта AHEI, яка включає високий вміст фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, горіхів і бобових, а також низьке споживання червоного м’яса, цукру та оброблених продуктів.
Люди, які сумлінно дотримувалися AHEI, мали на 86% вищі шанси на здорове старіння у 70 років і в 2,2 раза вищі – у 75 років.
Дослідження також виявило, що велика кількість ультрапереробленої їжі, особливо м’яса, солодких і дієтичних напоїв, значно знижує ймовірність здорового старіння.
Вчені наголошують, що не існує єдиної універсальної дієти. Раціон можна адаптувати відповідно до індивідуальних потреб та вподобань. Однак основним принципом залишається збільшення частки рослинних продуктів і зменшення кількості ультрапереробленої їжі.
Науковці планують провести додаткові дослідження, щоб підтвердити ці висновки серед ширших соціальних і етнічних груп.
Джмелі, як виявилося, мають свою естетичну упередженість. Вони надають перевагу жовтим квітам. І тепер наука знає чому. Нове дослідження, опубліковане в Nature Communications, пояснює цю поведінкову особливість запилювачів не лише з точки зору кольору,...
Витрати на транспортування з'їдають левову частку бюджету? Кожен підприємець шукає шляхи оптимізації. Сучасний фургон Opel Movano – продуманий інструмент для ефективного бізнесу та розумних перевезень. Давайте розберемося, які його переваги допоможуть ...