Збалансоване харчування з акцентом на рослинні продукти та обмеженням ультрапереробленої їжі може допомогти не лише прожити довше, а й зберегти якість життя у літньому віці. передають Патріоти України.
До такого висновку дійшли науковці Гарвардської школи громадського здоров'я ім. Т.Х. Чана, Копенгагенського університету та Монреальського університету.
Їхнє дослідження, опубліковане в журналі Nature Medicine, є одним із перших, де комплексно проаналізовано вплив харчування в середньому віці на здоров’я у старості, пише MedicalXpress.
"Попередні дослідження вивчали харчові звички у контексті конкретних захворювань або тривалості життя. Ми ж підійшли до роботи комплексно, запитуючи: як харчування впливає на здатність людей жити самостійно та насолоджуватися якісним життям у літньому віці?" – зазначає один із провідних авторів дослідження, професор харчування та епідеміології Франк Ху.
У висновках своєї роботи вчені пов’язують раціон, багатий на рослинні продукти, з помірною кількістю корисних продуктів тваринного походження та мінімальним споживанням ультраперероблених продуктів, з більшою ймовірністю здорового старіння.
При цьому здоровим старінням науковці називають досягнення 70-річного віку без основних хронічних захворювань із збереженням когнітивного, фізичного та психічного здоров’я.
Аналіз даних понад 105 тисяч чоловіків і жінок віком від 39 до 69 років показав, що майже 9,3% учасників досягли цього показника.
Дослідники оцінювали раціон учасників за вісьмома різними дієтичними моделями, серед яких:
Найефективнішою виявилася дієта AHEI, яка включає високий вміст фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, горіхів і бобових, а також низьке споживання червоного м’яса, цукру та оброблених продуктів.
Люди, які сумлінно дотримувалися AHEI, мали на 86% вищі шанси на здорове старіння у 70 років і в 2,2 раза вищі – у 75 років.
Дослідження також виявило, що велика кількість ультрапереробленої їжі, особливо м’яса, солодких і дієтичних напоїв, значно знижує ймовірність здорового старіння.
Вчені наголошують, що не існує єдиної універсальної дієти. Раціон можна адаптувати відповідно до індивідуальних потреб та вподобань. Однак основним принципом залишається збільшення частки рослинних продуктів і зменшення кількості ультрапереробленої їжі.
Науковці планують провести додаткові дослідження, щоб підтвердити ці висновки серед ширших соціальних і етнічних груп.
Дієтологи зазначають: таке бажання може вказувати на дефіцит електролітів, вітамінів або мінералів, передають Патріоти України. Що може означати кожен смак:. Що робити:. Попередження: постійне бажання всіх трьох смаків може сигналізувати про порушення ...
Багато продуктів у нашому раціоні містять прихований цукор, навіть якщо вони здаються здоровими. Часте вживання таких продуктів може спричинити набір ваги, проблеми з зубами і енергетичні спади, передають Патріоти України. Найпоширеніші продукти з прих...