Є секрет! Що їсти, щоб залишатися здоровим навіть у 70 років - відповідь науковців

Збалансоване харчування з акцентом на рослинні продукти та обмеженням ультрапереробленої їжі може допомогти не лише прожити довше, а й зберегти якість життя у літньому віці. передають Патріоти України.

До такого висновку дійшли науковці Гарвардської школи громадського здоров'я ім. Т.Х. Чана, Копенгагенського університету та Монреальського університету.

Їхнє дослідження, опубліковане в журналі Nature Medicine, є одним із перших, де комплексно проаналізовано вплив харчування в середньому віці на здоров’я у старості, пише MedicalXpress.

"Попередні дослідження вивчали харчові звички у контексті конкретних захворювань або тривалості життя. Ми ж підійшли до роботи комплексно, запитуючи: як харчування впливає на здатність людей жити самостійно та насолоджуватися якісним життям у літньому віці?" – зазначає один із провідних авторів дослідження, професор харчування та епідеміології Франк Ху.

У висновках своєї роботи вчені пов’язують раціон, багатий на рослинні продукти, з помірною кількістю корисних продуктів тваринного походження та мінімальним споживанням ультраперероблених продуктів, з більшою ймовірністю здорового старіння.

При цьому здоровим старінням науковці називають досягнення 70-річного віку без основних хронічних захворювань із збереженням когнітивного, фізичного та психічного здоров’я.

Аналіз даних понад 105 тисяч чоловіків і жінок віком від 39 до 69 років показав, що майже 9,3% учасників досягли цього показника.

Які дієти виявилися найефективнішими?

Дослідники оцінювали раціон учасників за вісьмома різними дієтичними моделями, серед яких:

  • дієта, спрямована на зниження ризику розвитку хронічних захворювань (AHEI);
  • дієта для боротьби з гіпертонією (DASH);
  • дієта MIND, спрямована на покращення здоров’я мозку, уповільнення зниження когнітивних функцій і зменшення ризику серцевих захворювань;
  • планетарна здорова дієта (PHDI), що базується на споживанні рослинної їжі з мінімальною обробкою та інші.

Найефективнішою виявилася дієта AHEI, яка включає високий вміст фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, горіхів і бобових, а також низьке споживання червоного м’яса, цукру та оброблених продуктів.

Люди, які сумлінно дотримувалися AHEI, мали на 86% вищі шанси на здорове старіння у 70 років і в 2,2 раза вищі – у 75 років.

Дослідження також виявило, що велика кількість ультрапереробленої їжі, особливо м’яса, солодких і дієтичних напоїв, значно знижує ймовірність здорового старіння.

Вчені наголошують, що не існує єдиної універсальної дієти. Раціон можна адаптувати відповідно до індивідуальних потреб та вподобань. Однак основним принципом залишається збільшення частки рослинних продуктів і зменшення кількості ультрапереробленої їжі.

Науковці планують провести додаткові дослідження, щоб підтвердити ці висновки серед ширших соціальних і етнічних груп.

Ранні ознаки деменції: ТОП-5 тривожних сигналів, які не можна ігнорувати

вівторок, 25 листопад 2025, 0:28

Деменція - це одне із серйозних неврологічних захворювань у 21 столітті. Британська національна служба охорони здоров’я (NHS) стверджує, що деменція вражає переважно людей похилого віку, причому ризик подвоюється кожні п’ять років після 65 років. Однак...

Ще п’ять хвилин у ліжку вранці? Дізнайтеся, чим це загрожує вашому тілу та настрою

вівторок, 25 листопад 2025, 0:09

Мабуть, ви теж часто думаєте: "Ще п’ять хвилин" після дзвінка будильника. Здається нешкідливою звичкою, але додатковий сон у ранкові години може погіршити самопочуття і енергію на весь день, передають Патріоти України. Інерція сну — це стан дезорієнтац...