Хіматака ворога: Лікар розповіла, як розпізнати отруєння аміаком та надати першу допомогу

Насамперед варто відзначити, що аміак має різкий запах нашатирного спирту. В атмосфері утворює холодну білу туманну хмару, яка тримається біля поверхні землі. При зігріванні газова хмара піднімається, передають Патріоти України.

Головна небезпека, яку несе у собі аміак — концентрація токсичного хімікату у повітрі.

На здоров'я аміак впливає наступним чином:

  • дратує очі та дихальні шляхи;
  • завдає сльозотечі;
  • з'являється біль у носі та горлі;
  • кашель, труднощі з диханням, біль у грудях.

При більших концентраціях з'являється тяжке ушкодження дихальних шляхів та легень, зокрема набряк легень, можлива раптова смерть. Взаємодіючи з вологістю утворюється їдкий гідроксид амонію, що ушкоджує очі та шкіру.

Як пояснює лікарка Світлана Федорова, при підозрі на отруєння аміаком з'являється кашель, пирхота у горлі. Також стає важко і боляче дихати носом та ротом, може з'явитися задишка, сльозотеча та нежить. Крім цього, ймовірні порушення психіки — марення, збудження.

До того, як спеціалізована медична допомога підоспіє, лікар Федорова радить наступне:
  1. Вийти або винести того, хто заразився з небезпечної зони. Перпендикулярно до вітру. Нести лежачи! Навіть якщо хворому здається, що він може йти. Нема кому нести — відходимо, відповзаємо, при цьому не навантажуючи дихання: дихати потрібно спокійно, без різких, глибоких вдихів.
  2. Перебуваючи у приміщенні, закрийте всі двері, вікна та вентиляційні отвори. Закрийте дихальні шляхи, по можливості вологою тканиною. Для цього потрібно кілька разів скласти марлю, просочити водою, дихати через неї.
  3. Очі, шкіру, ротоглотку рясно промити чистою водою. Мінімум 15 хвилин промивати проточною водою.
  4. Пити теплу воду чи молоко із содою або боржомі.
  5. При ларингоспазмі можна зробити інгаляцію через небулайзер Дексаметазону. Також доречно використовувати Сальбутамол (препарат для астматиків).
  6. Заспокоїти постраждалого, перебувати поруч до прибуття допомоги.

Врятує у спеку і просто смачно: Як приготувати домашній лимонад

вівторок, 21 травень 2024, 0:28

В Україні синоптики прогнозують найближчим часом літню спеку. У цей час буде вельми доречним смачний апельсиновий лимонад, рецепт якого опублікував Telegram-канал "Дача. Сад та город". Як приготувати:. Апельсини 4 шт. заморозити у морозильній камері, п...

Дуже смачно! Що приготувати з вівсяних пластівців, якщо не кашу на сніданок

вівторок, 21 травень 2024, 0:08

Вівсянка та каша - нероздільні поняття. Якщо ви також не володієте ідеями, які ще смаколики та страви з пластівців можна приготувати, тоді можемо поділитися цікавим варіантом. Зробіть апетитне смузі, яке має всі шанси стати популярним для вашого раціон...