Коли можна починати "сезон кавунів" без ризику отруїтися: Фахівці розставили крапки над "і"

"Усі кавуни, що продаються раніше середини липня, - зло", - безапеляційно заявляє в розмові з "Главкомом" Андрій Селецький, голова Нововоронцовської селищної військової адміністрації, що на Херсонщині. До великої війни він сам вирощував кавуни, і майже всі малі аграрні підприємства його громади і тоді, і нині спеціалізуються на баштанництві, передають Патріоти України.

«Якщо дуже хочеться кавуна у травні чи червні – краще віднесіть його перед вживанням на експертизу», – радить Селецький, натякаючи на те, що в ранньому врожаї смугастих обов’язково є безліч «хімії».

Підтверджує це докторка сільськогосподарських наук, заступниця директора Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Оксана Сергієнко. «Не дуже чесні виробники для якнайшвидшого отримання прибутку і прискорення росту використовують велику кількість добрив, хімічних речовин, фунгіцидів, отрутохімікатів, – каже науковиця. – Якщо хочете їсти безпечні кавуни, краще дочекайтеся кінця липня – початку серпня. Тоді починають з’являтися вирощені згідно з усіма нормативами внесення добрив плоди».

За словами Сергієнко, кавуни української селекції лиш з липня потрапляють у роздрібну торгівлю. Спершу до споживача надходять ті, що вирощуються розсадою, а за ними, наприкінці місяця, – ті, що посіяні відразу у відкритий ґрунт. Науковиця запевняє, що за дотримання правильної процедури вирощування ранні липневі кавуни нічим не відрізняються від висіяних на баштані.

А всі оті кавуни, які ми бачили в супермаркетах раніше, ще у травні, – це переважно продукт закордонний, упевнені експерти. Якщо на етикетці стояла позначка «український виробник», то це тепличний продукт, який не можна виростити без стимуляторів росту, запевняє Селецький.

Загалом кавун – рослина, яка дуже абсорбує хімічні речовини. Тому порада перевіряти смугасту ягоду на пестициди геть не зайва. А особливо – надранню.

Кавуни, які продаються у супермаркетах, в ідеалі, повинні би бути більш безпечними, оскільки великі торгові мережі мають дбати про відповідну якість продукції. Михайло Парасківа, агроном компанії «Дунайський аграрій», яка працює на Одещині, розповідає «Главкому», що перш ніж віддавати кавуни на реалізацію у супермаркети, компанія тестує продукцію в лабораторії, а також маркує кожен кавун спеціальною наліпкою – на кшталт знаку якості.

Їжте щодня: ТОП-5 найпотужніших антиоксидантів для здоров’я та молодості

субота, 12 липень 2025, 18:05

Антиоксиданти - це природні сполуки, які нейтралізують вільні радикали, захищаючи наші клітини від пошкоджень. Надлишок вільних радикалів може спричинити запалення, передчасне старіння та розвиток хронічних хвороб, таких як серцево-судинні захворювання...

Цей продукт може вбити собаку - не додавайте його до раціону улюбленця

субота, 12 липень 2025, 17:30

Літо, пікніки та ароматне барбекю - те, що приносить задоволення людям, може серйозно нашкодити собакам. Одним із найбільш ризикованих продуктів, який часто потрапляє до миски чотирилапих, є звичайна ковбаса, передають Патріоти України. За словами експ...