Корисний лайфхак: Як відрізнити якісну соняшникову олію від фальсифікату

Як відрізнити якісну соняшникову олію від фальсифікату - today.ua

На прилавках українських магазинів представлена величезна кількість різновидів соняшникової олії. Зустріти можна пляшки з написом "Перший віджим", "Без консервантів і барвників", "З вітамінами А і Е" або "виморожена". Довіряти варто далеко не всім вказівкам на упаковці, а підходити до вибору соняшникової олії слід дуже серйозно і уважно, зазначають Патріоти України.

Відмовтеся від покупки, якщо в пляшці соняшникова олія виглядає мутною. Це свідчить про те, що перед вами фальсифікат або продукт, який неправильно зберігали. В соняшниковій олії допускається невеликий осад, в ньому містяться фосфоліпіди, які омолоджують клітини людського організму.

Написам "Олія без консервантів і барвників" на пляшці з рафінованим продуктом довіряти не варто, в соняшникову олію в принципі ніхто не стане додавати консерванти, оскільки вона не псується. Та й барвники в ній не розчиняються.

"Перший віджим" - це не більше ніж маркетинговий хід для залучення уваги споживачів. Насправді нерафінована соняшникова олія завжди видобувається з насіння за допомогою першого віджиму. Рафінована соняшникова олія отримується шляхом екстракції рослинної олії з використанням хімічних сумішей.

Немає нічого дивного в тому, що соняшникова олія містить вітаміни А і Е, в нерафінованому продукті вони присутні завжди. Маркування "виморожена" означає, що перед вами нерафінована соняшникова олія, яку піддавали процедурі виморожування. В результаті виходить та ж сама корисна і смачна олія, але з менш вираженим запахом.

"Холодне пресування" - дуже важливе маркування, воно позначає, що олію отримали при низьких температурах, тому в ній збереглася максимальна кількість корисних речовин.

Завжди купуйте соняшникову олію, яка в магазині зберігається в більш темному місці. Чим темніше вітрина, тим краще зберігається продукт. Не полінуйтеся дістати пляшку з далекого ряду, під стінкою. Яскраве світло, в тому числі і штучне, псує якість як нерафінованої, так і рафінованої олії.

Намагайтеся купувати максимально свіжу олію, чим менше залишається часу до закінчення терміну придатності, тим вище буде показник перекисного числа, такий продукт набуває прогорклого смаку.

Пийте каву правильно: Коли вона працює, а коли шкодить кишківнику

субота, 12 липень 2025, 13:05

Мільйони людей починають день з кави ще до сніданку. Але чи така звичка дійсно корисна для шлунково-кишкового тракту? Експерти розповідають, коли кава на голодний шлунок . це стимул, а коли - шкода, передають Патріоти України. Кава стимулює вироблення ...

Візуальна загадка, яку не може розв’язати 95% людей: Знайдіть тріснуте яйце за 10 секунд

субота, 12 липень 2025, 11:50

Гадаєш, у тебе гострий зір і ти помічаєш усе? Перевір себе! Перед тобою візуальний тест, з яким 95% людей не справляються за 10 секунд, передають Патріоти України. На зображенні — десятки яєць. Одне з них має маленьку тріщинку. У тебе лише 10 секунд, щ...