Корисний лайфхак: Як відрізнити якісну соняшникову олію від фальсифікату

Як відрізнити якісну соняшникову олію від фальсифікату - today.ua

На прилавках українських магазинів представлена величезна кількість різновидів соняшникової олії. Зустріти можна пляшки з написом "Перший віджим", "Без консервантів і барвників", "З вітамінами А і Е" або "виморожена". Довіряти варто далеко не всім вказівкам на упаковці, а підходити до вибору соняшникової олії слід дуже серйозно і уважно, зазначають Патріоти України.

Відмовтеся від покупки, якщо в пляшці соняшникова олія виглядає мутною. Це свідчить про те, що перед вами фальсифікат або продукт, який неправильно зберігали. В соняшниковій олії допускається невеликий осад, в ньому містяться фосфоліпіди, які омолоджують клітини людського організму.

Написам "Олія без консервантів і барвників" на пляшці з рафінованим продуктом довіряти не варто, в соняшникову олію в принципі ніхто не стане додавати консерванти, оскільки вона не псується. Та й барвники в ній не розчиняються.

"Перший віджим" - це не більше ніж маркетинговий хід для залучення уваги споживачів. Насправді нерафінована соняшникова олія завжди видобувається з насіння за допомогою першого віджиму. Рафінована соняшникова олія отримується шляхом екстракції рослинної олії з використанням хімічних сумішей.

Немає нічого дивного в тому, що соняшникова олія містить вітаміни А і Е, в нерафінованому продукті вони присутні завжди. Маркування "виморожена" означає, що перед вами нерафінована соняшникова олія, яку піддавали процедурі виморожування. В результаті виходить та ж сама корисна і смачна олія, але з менш вираженим запахом.

"Холодне пресування" - дуже важливе маркування, воно позначає, що олію отримали при низьких температурах, тому в ній збереглася максимальна кількість корисних речовин.

Завжди купуйте соняшникову олію, яка в магазині зберігається в більш темному місці. Чим темніше вітрина, тим краще зберігається продукт. Не полінуйтеся дістати пляшку з далекого ряду, під стінкою. Яскраве світло, в тому числі і штучне, псує якість як нерафінованої, так і рафінованої олії.

Намагайтеся купувати максимально свіжу олію, чим менше залишається часу до закінчення терміну придатності, тим вище буде показник перекисного числа, такий продукт набуває прогорклого смаку.

Розставлено крапки над "і": Коли найкраще приймати душ

вівторок, 9 вересень 2025, 17:22

Багато людей починають або завершують свій день під струменями води, не замислюючись, коли насправді душ приносить найбільше користі. Дехто не уявляє ранок без бадьорого обливання, інші ж вважають вечірній душ найкращим способом очиститися від напружен...

Підійдуть не всім! ТОП-8 найнадокучливіших порід собак

вівторок, 9 вересень 2025, 17:08

Собаки відомі своєю відданістю та прихильністю, але деякі породи стають аж занадто надокучливі. Незалежно від того, чи ходять вони за вами з кімнати в кімнату, чи відмовляються випускати вас з поля зору, деякі собаки настільки нав’язливі, що їх часто н...