Котлети будуть пишні і соковиті! Що найкраще додати в фарш - білок, жовток чи ціле яйце

При всьому різноманітті смаків, рецептів і способів виготовлення котлет, основним предметом суперечок з їх приводу є "чи потрібно додавати в них яйця". І тут сперечальники діляться на 4 табори, зазначають Патріоти України.

  1. стверджують, що яйця є обов'язковим інгредієнтом;
  2. вважають, що потрібно додавати тільки яєчний білок;
  3. наполягають, що в котлетах доречний тільки жовток;
  4. кажуть, що куряче яйце згубне для соковитості і тому зайве в складі.

Давайте розбиратися, хто правий.

Яйце зазвичай розглядається в складі котлет, як основний сполучний інгредієнт. Дійсно, для цих м'ясних виробів важлива цілісність і збереження певної форми. Якщо інгредієнти будуть занадто розсипчастими, цієї мети домогтися буде нереально.

Однак будь-яка господиня скаже, що далеко не завжди котлетна суміш розсипчаста. Це залежить від:

  • продукту, використовуваного для фаршу (м'ясо тварин, риба, птиця, гриби і т. д.): його сухості, жирності, клейкості;
  • величини помелу фаршу (чим тонший помел, тим вологіша і більш однорідніша суміш);
  • додаткових інгредієнтів (великі шматочки сирих овочів, наприклад, не сприятимуть "єдності" інгредієнтів, на відміну від вимоченої в молоці хлібної м'якоті);
  • якості замісу;
  • величини і форми майбутнього виробу.

Тому, якщо, наприклад, ви готуєте котлети з тонко перемеленого, добре вимішаного м'ясного фаршу з додаванням вимоченої в молоці булки і у вигляді маленьких кульок розміром з середню сливу, то ви цілком можете обійтися без яєць.

Однак якщо фарш сухуватий, грубого помелу, не містить сполучних інгредієнтів і повинен бути сформований у велику плоску котлету, то яйце буде до речі.

Також не будемо забувати, що додавання інгредієнтів — це спосіб поліпшити поживні властивості фінального продукту і привнести смакові нюанси.

Додавши до котлетної суміші жовток, ви збагатите продукт корисними жирами, вітамінами і мінералами (що буде ідеально, наприклад, для котлет з грудки індички). Жовток зробить котлети більш ніжними, проте він не володіє такими сильними сполучними властивостями, як білок.

Поклавши в фарш білок, ви забезпечите суміші ідеальну клейкість, але, швидше за все, на шкоду соковитості.

Звертаючись, білок додає жорсткості, ущільнює м'якуш і видавлює частину соку. Тому з його кількістю краще не переборщувати, а для більшої пишності збивати.

Останнє твердження стосується і яйця в цілому (адже білок, що міститься в ньому, повністю проявить свої властивості).

Тому наш висновок: рішення про додавання яйця або його частини залежить від вашої конкретної ситуації і цілей.

Хоча існує чимало способів приготувати смачні, пишні і соковиті котлети, не витративши на них жодного яйця. Альтернативою йому можуть послужити:

  • натерта сира картопля;
  • картопляне пюре;
  • вимочений в молоці або холодній воді м'якуш пшеничного хліба;
  • манка;
  • вівсяні пластівці;
  • картопляний крохмаль;
  • сир.

Дуже старять! Яких кольорів помади варто уникати жінкам після 40

субота, 18 січень 2025, 19:05

Ідеальний відтінок губної помади визначається гармонійним поєднанням кольтору та світла, але якщо певний колір підвищує вашу впевненість, не зволікайте, використовуйте його, передають Патріоти України. Першим кроком до пошуку ідеального відтінку є врах...

Фахівці визначили, які бренди авто найменш безпечні при ДТП

субота, 18 січень 2025, 17:56

Коли мова йде про купівлю автомобіля, питання безпеки завжди посідає центральне місце. Системи попередження про виїзд зі смуги руху, подушки безпеки та інші функції часто впливають на вибір покупців, Патріоти України. Однак, як свідчить практика, найкр...