Котлети будуть пишні і соковиті! Що найкраще додати в фарш - білок, жовток чи ціле яйце

При всьому різноманітті смаків, рецептів і способів виготовлення котлет, основним предметом суперечок з їх приводу є "чи потрібно додавати в них яйця". І тут сперечальники діляться на 4 табори, зазначають Патріоти України.

  1. стверджують, що яйця є обов'язковим інгредієнтом;
  2. вважають, що потрібно додавати тільки яєчний білок;
  3. наполягають, що в котлетах доречний тільки жовток;
  4. кажуть, що куряче яйце згубне для соковитості і тому зайве в складі.

Давайте розбиратися, хто правий.

Яйце зазвичай розглядається в складі котлет, як основний сполучний інгредієнт. Дійсно, для цих м'ясних виробів важлива цілісність і збереження певної форми. Якщо інгредієнти будуть занадто розсипчастими, цієї мети домогтися буде нереально.

Однак будь-яка господиня скаже, що далеко не завжди котлетна суміш розсипчаста. Це залежить від:

  • продукту, використовуваного для фаршу (м'ясо тварин, риба, птиця, гриби і т. д.): його сухості, жирності, клейкості;
  • величини помелу фаршу (чим тонший помел, тим вологіша і більш однорідніша суміш);
  • додаткових інгредієнтів (великі шматочки сирих овочів, наприклад, не сприятимуть "єдності" інгредієнтів, на відміну від вимоченої в молоці хлібної м'якоті);
  • якості замісу;
  • величини і форми майбутнього виробу.

Тому, якщо, наприклад, ви готуєте котлети з тонко перемеленого, добре вимішаного м'ясного фаршу з додаванням вимоченої в молоці булки і у вигляді маленьких кульок розміром з середню сливу, то ви цілком можете обійтися без яєць.

Однак якщо фарш сухуватий, грубого помелу, не містить сполучних інгредієнтів і повинен бути сформований у велику плоску котлету, то яйце буде до речі.

Також не будемо забувати, що додавання інгредієнтів — це спосіб поліпшити поживні властивості фінального продукту і привнести смакові нюанси.

Додавши до котлетної суміші жовток, ви збагатите продукт корисними жирами, вітамінами і мінералами (що буде ідеально, наприклад, для котлет з грудки індички). Жовток зробить котлети більш ніжними, проте він не володіє такими сильними сполучними властивостями, як білок.

Поклавши в фарш білок, ви забезпечите суміші ідеальну клейкість, але, швидше за все, на шкоду соковитості.

Звертаючись, білок додає жорсткості, ущільнює м'якуш і видавлює частину соку. Тому з його кількістю краще не переборщувати, а для більшої пишності збивати.

Останнє твердження стосується і яйця в цілому (адже білок, що міститься в ньому, повністю проявить свої властивості).

Тому наш висновок: рішення про додавання яйця або його частини залежить від вашої конкретної ситуації і цілей.

Хоча існує чимало способів приготувати смачні, пишні і соковиті котлети, не витративши на них жодного яйця. Альтернативою йому можуть послужити:

  • натерта сира картопля;
  • картопляне пюре;
  • вимочений в молоці або холодній воді м'якуш пшеничного хліба;
  • манка;
  • вівсяні пластівці;
  • картопляний крохмаль;
  • сир.

Цей лайфхак виручить: Що робити, якщо улюблені джинси сіли після прання

четвер, 21 листопад 2024, 22:10

Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...