Лише погрішать стан! Ніколи не їжте ці продукти, якщо у вас хворі суглоби

Лікар розповів про шкідливі для суглобів продукти, особливо якщо ви маєте такі захворювання, як артрит, артроз, остеоартроз та інші подібні хвороби, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Лікар Василь Чайка поділився корисними порадами про те, як харчування впливає на стан суглобів. За його словами, запалення – основна причина болю та обмеження рухливості, і саме на зменшення цього запального процесу має бути спрямоване наше харчування.

Запалення та його ознаки

Запалення характеризується п'ятьма основними ознаками: набряк, біль, розширення капілярів, підвищення температури та тимчасове зниження функціональності суглоба. Найчастіше люди починають звертати увагу на свої суглоби лише тоді, коли відчувають біль. Тому важливо розуміти, які продукти можуть сприяти запаленню і погіршувати стан суглобів.

Продукти, які треба обмежити

Цукор

Цукор, особливо синтетичний (буряковий чи тростиновий) – один з основних продуктів, що стимулює запалення. Солодощі та напої з додаванням цукру можуть значно погіршити стан суглобів. Натомість натуральні джерела цукру, як-от мед або стевія, не мають такого негативного впливу.

Продукти з високим вмістом пуринів

М'ясо, шоколад і щавель містять пурини, які можуть спричиняти накопичення солей сечової кислоти. Це особливо шкідливо за подагри. Однак річ не лише в пуринах, важливу роль відіграє й функціонування нирок, які можуть не виводити зайву воду з організму.

Фосфати

Субпродукти, ковбаси, плавлені сири та консерви містять фосфати, які можуть витісняти кальцій з кісток. Але насправді організм здатен регулювати рівень фосфатів, тому ці продукти треба вживати в помірних кількостях (не більше 10% від раціону).

Сіль

Надмірне споживання солі може сприяти затримці води в організмі, а це може збільшити запалення. Однак ключову роль у цьому процесі відіграє цукор. Тому важливо контролювати споживання обох компонентів.

Баланс продуктів

Справжня причина болю в суглобах криється не в окремих продуктах, а в загальному розумінні процесів, що відбуваються в організмі. Люди часто випивають більше води, ніж потрібно, чи неправильно розуміють процес загоєння, що може зупиняти відновлення тканин. Важливо дотримуватися балансу: зменшувати споживання рідини під час загострень, збільшити споживання білкової їжі, приймати сольові ванни та дозовано навантажувати суглоби.

Створення умов для відновлення

Організм здатен самостійно відновлюватися, якщо створити правильні умови: спокій, дозоване фізичне навантаження та дотримання правильного харчування. Віра у власне тіло і його здатність до відновлення – ключ до збереження здоров’я суглобів.

Дотримуючись здорового способу життя й харчування, можна суттєво покращити стан суглобів і запобігти подальшим проблемам. Під час запальних процесів треба дотримуватися дієти та давати своєму тілу можливість відновитися.

Джерело: ТСН.ua

Це справді працює! Названо продукти, які допомагають зняти стрес - і це не шоколад

неділя, 20 жовтень 2024, 22:10

Щоденний стрес може завдати шкоди здоров’ю. Збалансовані продукти можуть допомогти тілу впоратися з цим станом та його наслідками, передають Патріоти України з посиланням на Huffpost. Дієтолог Меггі Міхальчик розповів, що деякі продукти харчування мают...

Господиням на замітку! Як дізнатися, чи свіжі яйця чи ні в магазині і вдома

неділя, 20 жовтень 2024, 19:07

Свіжі курячі яйця – поживний і корисний продукт, та лише в тому разі, якщо вони належної якості. Якщо у них вийшов термін придатності, ви можете серйозно отруїтися, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Найпростіше, що ви можете зробити вдома...