Має знати кожна господиня: Завдяки цим секретам смак вашого борщу буде неперевершеним

Борщ — поняття настільки класичне, що цю назву можна зустріти навіть у мовних кліше. Однак кожна господиня напевно зможе похизуватися власним рецептом цієї страви. Саме на приватних кухнях ми і підгледіли секрети приготування смачного борщу, передають Патріоти України.

Що ми знаємо про смачний борщ? Його зазвичай варять на бульйоні, не шкодуючи для цієї мети м'яса на кістці. Найчастіше у рецептах, крім традиційних для борщу буряка, томатів і капусти, можна зустріти картоплю, цибулю, моркву, рідше — болгарський перець, квасолю (у тому числі стручкову), гриби, мариновані огірки і часник. У класичному розумінні рецепта домашнього борщу до нього обов'язково подають пампушки. Які ще маленькі хитрощі допоможуть поліпшити смак і якість цього супу?

Буряк попередньо відваріть або запечіть

Це необхідно для того, щоб зберегти колір самого овоча всередині супу. Закріпити ефект можна, додавши під час попереднього варіння буряка 1 ст. л. оцту. З запеченим овочем справа йде ще простіше: його колір нікуди не зникає, залишаючись всередині.

Перед варінням змийте з буряка залишки піску, але нічого не зрізайте, щоб овоч не втратив свій колір. Якщо приготувати буряк заздалегідь і окремо від інших компонентів, то спосіб його нарізування принципового значення не має.

Не шкодуйте помідорів

Любителі знаменитого українського борщу стверджують, що саме свіжі томати, а не кетчуп надають страві ті самі колір і смак. Але для того щоб це правило спрацювало, помідорів у борщі має бути у півтора рази, а краще — удвічі більше, ніж головного компонента борщу — буряка. Деякі кухарі радять використовувати замість помідорів кетчуп або томатний соус. Однак прихильники класичного рецепту наполягають саме на помідорах. Для поліпшення цієї страви за 1-2 хвилини до закінчення пасерування цибулі та моркви можна додати і томатний соус, але краще — аджику, оскільки у ній вже є і томати, і різні види перцю, і навіть часник разом з рослинною олією.

Використовуйте червонокачанну капусту

Ще одна хитрість, пов'язана зі збереженням насиченого кольору борщу, — вибір капусти. Усім відома властивість червонокачанного овоча фарбувати воду, у якій він варився (і цим успішно користуються господині, наприклад, під час фарбування великодніх яєць). Під час розігрівання борщу його первісний колір найчастіше поступово зникає, але не у випадку з червонокачанною капустою! Додавати її у борщ слід за 20 хвилин до закінчення варіння. Не треба боятися, що вона надасть борщу занадто незвичайний колір, адже ви також додасте до його складу томати і пасеровану моркву, які здатні впливати на колір супу.

Якщо ви все ж таки зробили вибір на користь білокачанної капусти, додавайте її у борщ не пізніше, ніж за 5 хвилин до його готовності: у цьому випадку вона не перевариться і збереже свою пружність.

Натріть картоплю на тертці з великими отворами

Ця хитрість діє для усіх без винятку супів, у складі яких міститься картопля. Подрібнений коренеплід не лише швидше вариться, але й надає супу особливу консистенцію. Деякі господині також стверджують, що суп, приготований із застосуванням цієї технології, повільніше прокисає.

Додайте у борщ оцет і цукор

Усім знайоме відчуття, що у приготованій страві чогось не вистачає. Якщо ви завжди додаєте у борщ оцет і цукор, то напевно зрозумієте, що тут мається на увазі. Оцет не лише трохи підкислює страву, але й зберігає її колір, а цукор згладжує кислий смак. До речі, приготований згідно з техніко-технологічною картою український борщ також має на увазі наявність цих двох компонентів у своєму складі. Вони додаються у рівній пропорції, а вміст на кожен літр готової страви має становити 10 г цукру і стільки ж 3% оцту. Деякі господині замінюють останній соком лимона.

Не забудьте про шпик і зелень

Готуючи борщ, багато бабусь розтирали у ступці сало з часником і зеленню. А якби у них був шпик, то їм було б ще легше. У вже готовий борщ потрібно кинути невеликий шматочок шпику, посипати страву дрібно нарізаною зеленню і дати усьому цьому настоятися у каструлі протягом 15 хвилин. Потім шпик за бажанням можна витягти або додати у тарілку за смаком.

Накрийте борщ кришкою лише після його приготування

Особливо це важливо у тому разі, якщо до складу борщу ви додали не червонокачанну, а білокачанну капусту. Адже накривання кришкою сприяє більш швидкій втраті кольору цього супу. Крім того, така маленька хитрість допомагає багатьом інгредієнтам не розваритися під час приготування.

Не відірватися! Як запекти м’ясний рулет на святковий стіл - спеції та маринад

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:15

З підчеревини свинини буде смачний рулет. Головне - доповнити його потрібними смаками. На святковому столі таке м’ясо оцінять та з радістю будуть його смакувати. Деталі читайте в статті, передають Патріоти України. Вам потрібні такі продукти:. М’ясо св...

Секрети збалансованого харчування собак: корисні рекомендації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:39

Збалансоване харчування – це запорука здоров'я та довголіття вашого собаки. Воно повинно забезпечувати тварину всіма необхідними нутрієнтами в правильних пропорціях, що забезпечує: . Незбалансоване ж харчування може призвести до: . 1. Вибирайте якісн...