Може стати небезпечним: Дієтолог застерегла від частих помилок при споживанні сала

Сало - дуже корисний продукт, яким не варто нехтувати у своєму раціоні. Але за умови, що ви правильно його споживаєте. Фахівець із правильного харчування Анастасія Голобородько розповіла, як отримати користь від цього поживного продукту, передають Патріоти України.

Чим корисне сало

"Сало відноситься до категорії насичених жирів. Насичені жири повинні становити меншу частину добової дози всіх жирів у харчуванні", – каже вона.

До насичених жирів відносяться жири тваринного походження. Тож, окрім сала, це інший жир у м’ясі, усі форми молочного жиру (молоко, сметана, сир тощо). Проте деякі рослинні жири теж відносяться до категорії насичених. Наприклад, кокосова та пальмова олія.

Насичені жири є чи не головним джерело вітаміну А, який необхідний організму для регенерації клітин, підтримки імунітету та складання правильного гормонального фону.

Наприклад, арахідонова кислота (омега-6), яка міститься у салі, потрібна для створення всіх мембран у клітинах, також вона є учасником багатьох гормональних та імунних реакцій і необхідна для роботи серця. А от у рослинних оліях арахідонова кислота не зустрічається.

Також у салі є кислоти омега-3 і омега-9, вітаміни A, D, E, які теж важливі для організму. В салі містяться селен (антиоксидант та помічник роботи щитовидної залози) і лецитин (необхідний для клітинних мембран). "Виключати такі жири [з раціону] не варто, але і вседозволено їсти теж. Помірно та різноманітно – так", – каже Голобородько.

Помилки при споживанні сала

Існує безліч способів, як звести нанівець користь від вживання сала. За словами Голобородько, найпоширеніші варіанти – це банально переїсти, або поєднувати сало з деякими продуктами, які варто вживати окремо.

Перш за все це стосується так званих рафінованих круп та продуктів із великим вмістом цукру. Також не варто нагрівати і тим паче підсмажувати сало, каже Голобородько. Особливо токсичними, за її словами, є шкварки.

Такі помилки загрожують наступними проблемами:

  • уповільнення процесу природного внутрішнього детоксу,
  • зниження рівню тестостерону,
  • підвищення ризику серцево-судинних захворювань,
  • проблеми з метаболізмом, зокрема ожиріння,
  • підвищення ризику отримати діабет 2 типу.

Крім того, не слід забувати, що сало має вкрай високу калорійність, а при неправильній обробці – може містити паразитів.

Фахівці рекомендують поєднувати сало із сирими овочами та зеленню. "Натуральні ферменти овочів допоможуть йому краще засвоїтись", – каже Голобородько.

Які сережки доповнять легкий весняний образ

неділя, 23 лютий 2025, 19:23

Правильно вибрана пара сережок — запорука стильного образу. Прикраси акцентують на природній вроді жінки, унікальних рисах обличчя. Розглянемо більш докладно, які моделі пасують до легкого весняного вбрання. . Під час пробудження природи, розквіту пер...

Як потрапити на прийом до лікаря без направлення

неділя, 23 лютий 2025, 13:01

Покрокова інструкція як звертатися до лікарів широкого та вузького профілів. У сучасній системі охорони здоров’я прийом до лікаря зазвичай передбачає наявність направлення від сімейного доктора або терапевта. Це потрібно для впорядкування медичної допо...