Хурма - неймовірно смачна ягода. Зараз сезон хурми в самому розпалі, і рука так і тягнеться купити яскраво помаранчевий плід. Попри те, що хурма дуже корисна для організму, їсти її можна не всім навіть зрідка, навпаки краще зовсім виключити її з раціону, передають Патріоти України.
Ягода - просто джерело корисних речовин, вона містить вітаміни А, С і В, а також мікроелементи: йод, залізо, кальцій, калій, фосфор, марганець, магній.
Хурма корисна для профілактики авітамінозу, залізодефіцитної анемії, захворювань щитовидної залози. Помаранчева ягода допомагає зміцнити зір, а ще є відмінним джерелом потужних антиоксидантів, може принести користь здоров'ю серця та зменшити запалення.
Також хурма збільшує працездатність і заспокоює нерви — це забезпечують вітаміни групи В і магній. Завдяки пектину ягода підтримує травлення. Хурму варто їсти людям з хворобами серцево-судинної системи. Крім того, завдяки низькому вмісту кислот, хурма не зашкодить людям з виразковою хворобою і розладами шлунково-кишкового тракту.
Хурма містить велику кількість цукрів природного походження і вуглеводів, які не насичують організм на довгий час. Її не рекомендується їсти людям з цукровим діабетом, панкреатитом в стадії загострення, а також тим, у кого є проблеми з підшлунковою залозою.
Варто виключити її й людям після операції на черевній порожнині. Нестигла хурма протипоказана людям, які часто стикаються із запорами або хворіють на геморой. Справа в тому, що якщо стигла хурма покращує моторику шлунково-кишкового тракту, оскільки містить пектин і клітковину, незрілий плід дає зворотний ефект. Він містить велику кількість дубильних речовин і діє як клей, перетравлюючи частинки їжі разом.
Хурма також протипоказана при хворобах нирок і сечового міхура в гострій стадії. Вона сприяє частому сечовипусканню, що створить додаткове навантаження на організм.
Хурму краще вживати з корисними жирами, наприклад горіхами. Експерти кажуть, що хурму можна їсти двічі-тричі на тиждень і неодмінно в свіжому вигляді.
Якщо їсти її забагато (наприклад, по кілограму за раз) і натщесерце, то можна отримати непрохідність кишечника і опинитися на операційному столі.
Наукове дослідження Каролінського інституту у Швеції виявило низку професійних чинників, які значно підвищують ризик розвитку діабету 2 типу. Результати цього дослідження проливають світло на те, як сучасне робоче середовище може мимоволі сприяти зрост...
Килим робить будь-яку кімнату затишнішою, але утримувати його в чистоті - справжній виклик. Через кілька місяців він втрачає свій вигляд, збирає пил, шерсть і… запах. Професійна хімчистка? Часто дорожча за сам килим! Та є старі-добрі методи, перевірені...