Можуть вказувати на хворобу! Чи можна їсти помідори з білими прожилками

Іноді трапляється, що зовні яскраві та великі помідори при розрізі виявляються недозрілими та твердими. Вони мають незрозумілі білі прожилки, та й на смак виявляються майже ніякими, передають Патріоти України.

Причиною найчастіше є захворювання фітоплазмоз. Чому у помідорах всередині білі прожилки та чи можна їсти овочі після фітофтори – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що таке фітоплазмоз

Фітоплазмоз найчастіше вражає рослини у південних регіонах України – там з ранньої весни до перших заморозків зберігається висока температура, а вологість повітря при цьому доволі низька.

Хвороба призводить до втрати 70% урожаю. Якщо фітоплазмоз уразив рослину на ранньому етапі розвитку, плоди просто не зав’язуються, а після початку плодоношення помідори біліють всередині та стають твердими за консистенцією.

Зовні фітоплазмоз можна розпізнати за зеленувато-жовтими плямами, які відходять від плодоніжки майже до середини плода.

Переносниками інфекції є:

  • попелиці;
  • совки;
  • цикади;
  • пінниці;
  • листоблошки.

Щоб захистити помідори від хвороби потрібно проводити обробку проти шкідників. Важливим є і регулярне видалення бур’янів та прополювання грядок.

Чому у помідорах з’являються білі прожилки

На появу білих прожилок впливають і погодні умови. При надмірній спеці та відсутності поливу в помідорах перестане накопичуватися лікопін – саме він відповідає за забарвлення. Плоди почнуть світлішати, стануть твердими та втратять смакові якості.

Ще одна причина – брак чи надлишок поживних речовин (калію, азоту або кальцію).

Білі прожилки з’являються також при надмірному підживленні селітрою (нітратами).

Чи можна їсти помідори з білими прожилками

Недозрілі, тверді, світлі всередині помідори з білими прожилками краще не вживати у їжу. Не факт, що вони викличуть отруєння, але й користі зовсім не принесуть.

Особливо це стосується магазинних овочів. Білі прожилки – основна ознака того, що помідори перегодовані нітратами.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...