Іноді трапляється, що зовні яскраві та великі помідори при розрізі виявляються недозрілими та твердими. Вони мають незрозумілі білі прожилки, та й на смак виявляються майже ніякими, передають Патріоти України.
Причиною найчастіше є захворювання фітоплазмоз. Чому у помідорах всередині білі прожилки та чи можна їсти овочі після фітофтори – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.
Що таке фітоплазмоз
Фітоплазмоз найчастіше вражає рослини у південних регіонах України – там з ранньої весни до перших заморозків зберігається висока температура, а вологість повітря при цьому доволі низька.
Хвороба призводить до втрати 70% урожаю. Якщо фітоплазмоз уразив рослину на ранньому етапі розвитку, плоди просто не зав’язуються, а після початку плодоношення помідори біліють всередині та стають твердими за консистенцією.
Зовні фітоплазмоз можна розпізнати за зеленувато-жовтими плямами, які відходять від плодоніжки майже до середини плода.
Переносниками інфекції є:
Щоб захистити помідори від хвороби потрібно проводити обробку проти шкідників. Важливим є і регулярне видалення бур’янів та прополювання грядок.
Чому у помідорах з’являються білі прожилки
На появу білих прожилок впливають і погодні умови. При надмірній спеці та відсутності поливу в помідорах перестане накопичуватися лікопін – саме він відповідає за забарвлення. Плоди почнуть світлішати, стануть твердими та втратять смакові якості.
Ще одна причина – брак чи надлишок поживних речовин (калію, азоту або кальцію).
Білі прожилки з’являються також при надмірному підживленні селітрою (нітратами).
Чи можна їсти помідори з білими прожилками
Недозрілі, тверді, світлі всередині помідори з білими прожилками краще не вживати у їжу. Не факт, що вони викличуть отруєння, але й користі зовсім не принесуть.
Особливо це стосується магазинних овочів. Білі прожилки – основна ознака того, що помідори перегодовані нітратами.
Що це за дивна річ і чому вона завжди присутня на всіх зарядних кабелях сучасних ноутбуків, розповіли в статті msn.com. Це невелике потовщення називається феритовий сердечник, або феритова кулька, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Якщо го...
Якщо простежити за діями професійних кулінарів під час приготування рису, можна звернути увагу на одну цікаву особливість. Багато кухарів вважають за краще використовувати додатковий інгредієнт – молоко, передають Патріоти України. Зазвичай у каструлю ...