Іноді трапляється, що зовні яскраві та великі помідори при розрізі виявляються недозрілими та твердими. Вони мають незрозумілі білі прожилки, та й на смак виявляються майже ніякими, передають Патріоти України.
Причиною найчастіше є захворювання фітоплазмоз. Чому у помідорах всередині білі прожилки та чи можна їсти овочі після фітофтори – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.
Що таке фітоплазмоз
Фітоплазмоз найчастіше вражає рослини у південних регіонах України – там з ранньої весни до перших заморозків зберігається висока температура, а вологість повітря при цьому доволі низька.
Хвороба призводить до втрати 70% урожаю. Якщо фітоплазмоз уразив рослину на ранньому етапі розвитку, плоди просто не зав’язуються, а після початку плодоношення помідори біліють всередині та стають твердими за консистенцією.
Зовні фітоплазмоз можна розпізнати за зеленувато-жовтими плямами, які відходять від плодоніжки майже до середини плода.
Переносниками інфекції є:
Щоб захистити помідори від хвороби потрібно проводити обробку проти шкідників. Важливим є і регулярне видалення бур’янів та прополювання грядок.
Чому у помідорах з’являються білі прожилки
На появу білих прожилок впливають і погодні умови. При надмірній спеці та відсутності поливу в помідорах перестане накопичуватися лікопін – саме він відповідає за забарвлення. Плоди почнуть світлішати, стануть твердими та втратять смакові якості.
Ще одна причина – брак чи надлишок поживних речовин (калію, азоту або кальцію).
Білі прожилки з’являються також при надмірному підживленні селітрою (нітратами).
Чи можна їсти помідори з білими прожилками
Недозрілі, тверді, світлі всередині помідори з білими прожилками краще не вживати у їжу. Не факт, що вони викличуть отруєння, але й користі зовсім не принесуть.
Особливо це стосується магазинних овочів. Білі прожилки – основна ознака того, що помідори перегодовані нітратами.
Отримання рясного врожаю чорної смородини – заповітна мрія кожного садівника, і правильне підживлення відіграє в цьому процесі ключову роль. Вибір оптимального добрива та своєчасне його внесення забезпечать кущам смородини необхідні поживні речовини дл...
Лимонний сік – необхідний компонент для приготування багатьох страв. Однак часом весь сік відразу не застосуєш, тому часто лимон залишається, констатують Патріоти України. У зв’язку з цим перед господинями постає логічне питання – як же вчинити з відрі...