Можуть вказувати на хворобу! Чи можна їсти помідори з білими прожилками

Іноді трапляється, що зовні яскраві та великі помідори при розрізі виявляються недозрілими та твердими. Вони мають незрозумілі білі прожилки, та й на смак виявляються майже ніякими, передають Патріоти України.

Причиною найчастіше є захворювання фітоплазмоз. Чому у помідорах всередині білі прожилки та чи можна їсти овочі після фітофтори – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що таке фітоплазмоз

Фітоплазмоз найчастіше вражає рослини у південних регіонах України – там з ранньої весни до перших заморозків зберігається висока температура, а вологість повітря при цьому доволі низька.

Хвороба призводить до втрати 70% урожаю. Якщо фітоплазмоз уразив рослину на ранньому етапі розвитку, плоди просто не зав’язуються, а після початку плодоношення помідори біліють всередині та стають твердими за консистенцією.

Зовні фітоплазмоз можна розпізнати за зеленувато-жовтими плямами, які відходять від плодоніжки майже до середини плода.

Переносниками інфекції є:

  • попелиці;
  • совки;
  • цикади;
  • пінниці;
  • листоблошки.

Щоб захистити помідори від хвороби потрібно проводити обробку проти шкідників. Важливим є і регулярне видалення бур’янів та прополювання грядок.

Чому у помідорах з’являються білі прожилки

На появу білих прожилок впливають і погодні умови. При надмірній спеці та відсутності поливу в помідорах перестане накопичуватися лікопін – саме він відповідає за забарвлення. Плоди почнуть світлішати, стануть твердими та втратять смакові якості.

Ще одна причина – брак чи надлишок поживних речовин (калію, азоту або кальцію).

Білі прожилки з’являються також при надмірному підживленні селітрою (нітратами).

Чи можна їсти помідори з білими прожилками

Недозрілі, тверді, світлі всередині помідори з білими прожилками краще не вживати у їжу. Не факт, що вони викличуть отруєння, але й користі зовсім не принесуть.

Особливо це стосується магазинних овочів. Білі прожилки – основна ознака того, що помідори перегодовані нітратами.

Це роблять майже всі, але: Так розморожувати м’ясо категорично не можна

вівторок, 5 серпень 2025, 18:39

Розморожування м’яса при кімнатній температурі - найпоширеніша помилка, яку допускають на кухні. Багато хто просто залишає продукт на столі, щоб той швидше відтанув. Але цей зручний метод може зробити м’ясо небезпечним для вживання - особливо влітку, к...

Що додати до кави? Три ідеї, які вас здивують!

вівторок, 5 серпень 2025, 18:08

У середній чашці кави міститься близько 140 мг кофеїну. За даними FDA, безпечна добова норма кофеїну -- до 400 мг, що приблизно дорівнює чотирьом чашкам кави, передають Патріоти України. Доктор наголошує: трохи цукру може покращити роботу мозку, але в...