
Традиція народів Середньої Азії та Близького Сходу пити у спеку гарячий чай видається нам дивною. Ми звикли в такі моменти тамувати спрагу напоями із холодильника, а про чашку з чимось гарячим нам навіть думати страшно, передають Патріоти України.
Але OBOZREVATEL спробував розібратись, як це працює. І з’ясувалось, що науковці вже встигли пояснити парадоксальний на перший погляд ефект гарячого чаю в спеку.
Як розповів кембриджський нейробіолог Пітер МакНотон, вживання гарячих напоїв у спеку примушує організм сильніше виділяти піт. А потовиділення є природним механізмом охолодження у людини. Випаровуючись з поверхні шкіри, рідина охолоджує тіло. Оскільки потові залози розташовані по всій шкірі, то і охолодження відбувається рівномірно.
При цьому ефект від гарячого чаю триває досить довго, тоді як холодний напій дає лише хвилинне охолодження. Далі тіло знову зігріває себе до попередньої температури і ви так само страждаєте від спеки.
При цьому МакНотон відзначив, що чай не містить великої кількості стимулюючих речовин, таких як кофеїн, які можуть давати зайве навантаження на організм у спеку. Його також можна готувати без цукру, що теж краще для здоров’я, ніж підсолоджена газована вода.
Інші дослідники зазначають, що чай при цьому містить деякі електроліти, запас яких потрібно поновлювати у періоди, коли тіло втрачає багато рідини. До того ж він багатий на антиоксиданти, здатні захистити клітини від пошкоджень. Особливо це актуально для зеленого чаю. Також добре підійде улюблений трав’яний напій, наприклад кислуватий каркаде, який за рахунок смаку краще втамує відчуття спраги.
Є 5 продуктів, які ефективно знижують стрес, передають Патріоти України.
Стан серцево-судинної системи безпосередньо залежить від щоденних харчових звичок. Навіть знайомі та, на перший погляд, "білкові" продукти можуть непомітно шкодити здоров’ю судин, підвищувати рівень холестерину та ускладнювати контроль ваги, передають ...