Не робіть цього, інакше полуниця виросте дрібною: ТОП-7 головних помилок

Вважається, що полуницю не можна вирощувати кілька років на одному і тому ж місці. Якщо садівник не переніс ягідник на іншу ділянку землі, то полуниця виросте дрібною, кривою і кислою. Однак все не так просто - причини некрасивих ягід можуть бути і іншими, передають Патріоти України.

Чому полуниця дрібна і кисла - вирішальні фактори

Те, якими будуть ягоди полуниці, залежить від якості догляду за рослиною. Якщо помилки були допущені під час посадки, поливу або підгодівлі, то недосвідчений городник обов'язково задасть питання: "Чому полуниця дрібна і крива?".

Для того щоб уникнути такого результату, перевіряйте умови, в яких знаходиться ягідник:

  • Опалі ягоди - важливо своєчасно збирати урожай, інакше ягоди опадуть вниз на грядки, з них з'являться паростки, які будуть засмічувати грунт. На ній урожай теж виросте, але мізерний.
  • Перепад температур - навесні погода часто змінюється, і навіть в помірному кліматі "плюс" на термометрі може чергуватися з заморозками. Такі зміни негативно відбиваються на врожаї.
  • Відсутність утеплення взимку - якщо полуниця не була надійно захищена від морозів, то навесні ви побачите чорні плями на суцвіттях. Це - симптом обмороження, а значить, несмачних і дрібних ягід.
  • Неправильні посадки - ягідники не можна садити щільно один до одного, інакше кожному з них не вистачить поживних речовин і місця для розмноження. В результаті ви не отримаєте великих і солодких ягід.
  • Відсутність запилення - переконайтеся, що причина дрібних ягід не в тому, що у вас росте сорт, який без пари (запилювача) не здатний дати урожай. До того ж, стежте за погодою - при частих дощах або підвищеній вологості бджоли не будуть запилювати ягідники.
  • Поява суничного довгоносика - цей шкідник вважається найбільш небезпечним для полуниці. Він відкладає личинки в бутонах і забирає потрібні рослині поживні речовини. Його появи можна уникнути, якщо не порушувати сівозміну і вчасно обробляти полуницю засобами від комах.

Також врахуйте, що кущ полуниці дає хороший урожай максимум 5 років. Далі його сили згасають, і ягідник вже не може забезпечити вас соковитими плодами. Саме тому такі рослини потрібно час від часу оновлювати.

Що робити, якщо ягоди полуниці дрібні - порятунок врожаю

Коли ви помічаєте, що ваш урожай зовсім не такий, яким би його хотілося бачити, не опускайте руки. Ситуацію можна врятувати різними методами. По-перше, почніть правильно підгодовувати полуницю - при формуванні бутонів, а потім кожні півроку. По-друге, висаджуйте кущі на пухкому і вологому грунті, а за 6 місяців до висадки не забувайте вносити добрива. По-третє, вибираючи місце для посадки, пам'ятайте, що через 3-5 років полуницю доведеться пересадити на нову ділянку.

Звичайно, не забувайте про регулярний полив, інакше недолік вологи призведе до дрібних ягід. Додатково - при виявленні тих чи інших шкідників відразу ж обприскуйте рослину і не ігноруйте профілактичні "санітарні дні".

Все дуже просто! Як розігріти картопляне пюре, щоб зберегти смак страви

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:12

Досвідчені кухарі не рекомендують готувати картопляне пюре із запасом, оскільки наступного дня його практично неможливо подавати до столу. Смак страви стає зовсім не таким, як одразу ж після приготування. Якщо використовувати мікрохвильову піч, то це о...

Це справді працює! Експерти назвали овоч номер один, який регулює рівень цукру в крові

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:57

Можливо, ви вже неодноразово чули фразу обов’язково з'їжте всю броколі - і це зовсім не дивно. У цій дитячій пораді дійсно закладена частка правди, передають Патріоти України. Броколі відома своїми вражаючими перевагами для здоров’я. Вона не тільки ма...