"Не знижує гемоглобін!": Лікар розвіяв популярний міф про аспірин і "густу" кров

В Україні сімейні лікарі досить часто прописують пацієнтам аспірин, зокрема, після інсультів або інфарктів. Річ у тім, що він "розріджує кров", а відповідно - знижує ризик повторення серцевого нападу. Але існує міф про "густу" кров і аспірин, який успішно розвіяв відомий український лікар-невролог, глава Обласної спеціалізованої лікарні Глухова Євген Скрипник у своєму Facebook, передають Патріоти України.

Аспірин бореться з "густою" кров'ю?

Скрипник розповів, що на нещодавньому амбулаторному прийомі йому декілька людей сказали, що приймають Магнікор (аналог аспірину), так як кров "густа" (велика кількість гемоглобіну)! І їм це призначили сімейні лікарі.

Але, зауважує лікар, якщо кількість гемоглобіну не перевищує 150-170 г/л - приймати аспірин не потрібно! "Аспірин не діє і не зменшує гемоглобін! Аспірин діє на тромбоцити та на згортання, де гемоглобін не бере участі. Гемоглобін не утворює тромбу! На в’язкість крові впливає показник, який має назву гематокрит (відсоток формених елементів в плазмі крові). Норма для чоловіків 0,40-0,48, для жінок - 0,36-0,46", - пояснив спеціаліст.

Він додав, що за відсутності серйозних хронічних недуг повернути крові нормальну консистенцію допоможуть:

  • збалансований раціон,
  • оптимальний питний режим (мінімум 1,5-2 л води на день),
  • відмова від шкідливих звичок,
  • регулярна фізична активність,
  • уникнення стресів.

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Психологічний тест: Що вам потрібно для щастя

четвер, 28 березень 2024, 18:07

Іноді так буває, що ми відчуваємо внутрішню порожнечу, немов нам чогось бракує для душевної рівноваги і абсолютного щастя, передають Патріоти України. Але як зрозуміти, яка ж частина пазла загубилася і заважає нам відчути себе "цілісною" і задоволеною...