Ніколи не фарбуйте ними стіни! Які кольори псують настрій і шкодять здоров’ю

При виборі, в який колір пофарбувати стіни ми часто керуємось здебільшого міркуваннями того, подобається нам відтінок чи ні. Але досвідчені дизайнери стверджують, що він здатний впливати не тільки на візуальне сприйняття, але й на емоційний стан мешканців дому, їхній ментальний добробут, передають Патріоти України.

Так останнім часом у них поширився концепт "щасливої кімнати", вигляд якої викликатиме приємні емоції, як у господарів, так і у орендарів. Видання Homes and Gardens з’ясувало, що деякі кольори майже ніколи не трапляються в оформленні "щасливих кімнат". І пояснило, чому саме.

Обережно з червоним

Недарма цей колір називають кольором пристрасті – він занадто інтенсивно впливає на емоційний стан. Червоний також асоціюється з небезпекою та гнівом. У найбільш чутливих людей він може викликати реакцію "бій або біжи", яка зазвичай виникає у відповідь на загрозу, а також запускати прояви стресу – почастішання пульсу, підвищення температури тіла, загострення сприйняття зовнішніх сигналів.

Як обіграти червоний в інтер’єрі? Разом з тим, цей колір уособлює собою любов, силу та мотивацію, пробуджує чуттєвість. Деякі дослідники кажуть, що він допомагає виробленню мелатоніну і може поліпшувати пам'ять. Тому його можна використовувати, як акцентний. Головний нюанс – не "заливати" червоним завелику частину простору. І перед вибором відтінка точно визначити, які саме почуття він викликає у вас.

Жовтий і його вплив на емоційні реакції

Декоративний потенціал сонячного жовтого вельми великий, але він може занадто сильно загострювати почуття. Спеціалісти з колористики навіть називають його найсильнішим кольором у психологічному плані.

Як обіграти жовтий в інтер’єрі? Попри свою емоційну насиченість, відтінки жовтого частіше апелюють до оптимістичних почуттів – впевненості, життєрадісності. Але якщо переборщити з яскравістю, можна викликати у себе почуття роздратування, нервозності та пригнічення. Тому краще обирати складні, приглушені та розбілені відтінки.

Синій та ментальний стан

Синій колір впливає на стан нашого розуму та творчість. Його основна дія полягає в тому, щоби змусити мозок працювати. Але реакція на нього може бути як позитивною, так і негативною. Помилково обраний відтінок здатний викликати відчуття відчуженості та незацікавленості у житті. Насамперед його важливо уникати у їдальні, зокрема через несвідому реакцію на синю їжу, як на зіпсовану та небезпечну. Цей колір також пригнічує апетит.

Як обіграти синій в інтер’єрі? Де йому справді місце, так це у робочій чи навчальній зоні. Він допоможе під час роботи утримувати концентрацію та усвідомленість, добре вплине на креативність та пам'ять.

Побічні психологічні ефекти сірого

Сірий вважається нейтральним кольором не тільки з точки зору колористики, але й емоційного впливу. Але досить велику частку людей він може змусити почуватись пригніченими, втомленими, викликати бажання сховатись від світу. Втім, це ж зумовлює його популярність – відтінки сірого в інтер’єрі обирають люди, які бажають вдома сповільнитись, зупинити шалений рух подій сучасного світу, звести до мінімуму приголомшення та збентеження, упорядкувати хаотичний простір.

Як обіграти сірий в інтер’єрі? Залежно від тонів і глибини кольору, сірий може поєднувати практично з будь-яким іншим відтінком. Він слугує прекрасним фоном для найрізноманітніших яскравих акцентів. І його можна використати для надання глибини простору кімнати. Просто оберіть відтінок, який вас не пригнічує, а заспокоює.

Наслідки зловживання насиченими кольорами

Насиченість – хроматична інтенсивність – кольору може зробити кімнату нещасною так само, як використання будь-якого з конкретних кольорів, згаданих вище. Чим глибшим буде відтінок, тим сильніше він впливатиме на емоції. І навпаки, більш повітряні варіанти кольорів залишатимуть більше простору для природних реакцій і будуть заспокоювати. Наприклад, більш темний і насичений синій колір стимулює розумову діяльність, тоді як світліший і легший відтінок може заспокоювати та викликати умиротворення. А темно-червоний фізично бадьорить, тоді як м'який світло-червоний фізично розслабляє. Від глибини жовтого залежить сила його емоційного ефекту – ніжні пастельні варіації здатні викликати спогади про більш щасливі часи та теплі сонячні дні.

При використанні кольору зміни поведінки важливо враховувати як позитивні, і негативні асоціації з кожним кольором. Пам'ятайте, що не всі бачать чи відчувають колір однаково. Використання правильного тону в правильній пропорції та правильному місці має першорядне значення, якщо ви хочете створити бажаний ефект.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...