Огородникам на замітку! Тільки без фанатизму: Чому потрібно видаляти нижнє листя у томатів

Городникам, які займаються вирощуванням помідорів, радять не тільки підгодовувати розсаду після висадки в ґрунт, а й уважно стежити за тим, щоб повітря вільно циркулювало між стеблами у нижній частині куща, передають Патріоти України.

Для цього, як пише «Моя дача», слід акуратно видаляти нижнє листя. По-перше, кущ віддасть більше сил на вирощування помідорів, якщо прибрати велике листя внизу. Та й фітофтороз не загрожуватиме, оскільки рослині буде забезпечено краще «провітрювання».

Фітофтороз, що зимує у ґрунті у вигляді спор, при теплій та вологій погоді починає поширюватися, захоплюючи рослину саме знизу. А нижнє листя, як правило, найбільше, під вагою дощових крапель або поливу обвисає вниз і дістає до землі.

Також слід видаляти жовті листя, особливо, якщо пожовтіння йде по краю або плямами. Якщо з'явилася жовта пляма, швидко засохла і скукожилася, то це перша ознака бурої гнилі.

Городники підходять до процесу видалення листя по-різному: хтось обриває листя біля самого стовбура, а хтось видаляє листя без черешків. Важливо пам'ятати, що потрібно робити це так, щоб менше травмувати рослину. І в жодному разі не видаляти листя, доки не сформувалися зав'язі. Інакше рослина ослабне і почне хворіти. Весь процес краще розтягнути на кілька днів, не обриваючи за один раз листя з куща. Проріджувати можна двічі — коли повністю сформувалися зав'язі та коли плоди наливаються.

Городників також попереджають про ще один момент — якщо до проріджування кущ випаровував вологу за допомогою листових пластинок, то за їхньої відсутності помідори можуть почати розтріскуватися від надлишку вологи. Особливо це актуально у дощовий рік. У цьому випадку потрібно розпушувати ґрунт у коріння, щоб вода не застоювалася, а випаровувалася. І не особливо старатися з поливом.

Точність здивує! Що про людину може сказати її підпис

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:08

Існує наука графологія, яка вивчає зв'язок між почерком людини і її особистісними якостями. Вчені визначили, що підпис може розповісти про особливості характеру і якості свого автора, передають Патріоти України. Розмір підпису:. Тип підпису:. Натиск:....

Це така смакота! Курячі котлети точно не будуть сухими - просто додайте це до м'яса для кращого смаку

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:50

Котлети з курки, зазвичай, виходять надто сухими. Все через те, що м'ясо нежирне і досить дієтичне. Але йому можна додати соковитості, якщо скористатись наступною технологією приготування, передають Патріоти України. Ідея приготування соковитих курячих...