Оце так! Учені довели зв’язок між смертністю від серцево-судинних захворювань і способом заварювання кави

Група норвезьких учених спробувала з’ясувати, як різні способи приготування кави впливають на здоров’я і чи пов’язаний напій із розвитком серцево-судинних захворювань, передають Патріоти України.

Результати дослідження показали, до якого методу заварки кави слід ставитися з особливою обережністю.

Кава корисна, деякі способи її заварювання – шкідливі

Учені не сперечалися з тим, що натуральна кава позитивно впливає на організм і роботу мозку, проте деякі способи приготування напою можуть бути шкідливими.

До цього висновку підштовхнуло майже 20-річне дослідження способу життя 500 тис. учасників віком від 20 до 79 років.

Учені вивчали їхні шкідливі звички, коливання ваги, рівень фізичної активності і якому способу заварювання кави вони віддавали перевагу, чи зовсім не вживали кави.

І виявилося, що є зв’язок між кількістю та типом кави (фільтрована, нефільтрована) та ризиком серцево-судинної смертності, ішемічної хвороби серця та інсульту у великій когорті чоловіків і жінок середнього віку.

Дослідників цікавило:

  • скільки чашок кави зазвичай людина випиває щодня?
  • яку каву – нефільтровану (крупного помелу), фільтровану, розчинну, без кофеїну обирає (розчинна кава та кава без кофеїну були віднесені до категорії фільтрованої кави).

Звідки холестерин у каві

Відфільтрованому напою віддали перевагу 59% учасників, 20% зазвичай пили нефільтровану каву, 9% використовували обидва напою, 12% взагалі не вживали кави.

Під час дослідження було вивчено зв’язок між типами заварювання кави (фільтрованою, нефільтрованою), кількістю порцій напою на день і ризиком загальної смертності, серцево-судинних захворювань, а також тривалістю життя.

З’ясувалося, що найшкідливішою є нефільтрована кава та кава, заварена просто в чашці. Кава стає особливо шкідливою, коли гуща довго залишається в гарячій воді, що характерно для еспресо, капучино, кава по-турецьки та заварена у френч-пресі.

Такі напої містять безліч речовин, що підвищують холестерин.

Дослідження показало, що його кількість у 30 разів перевищує рівень у фільтрованому напої.

Зв’язок між споживанням кави та загальним холестерином у сироватці крові був відомий з 1983 року, а пізніші дослідження виявили компоненти кави, які підвищують рівень ліпідів – дитерпени кахвеол і кафестол. От якраз цих речовин найбільше у нефільтрованій каві.

Кава і підвищений ризик смертності від хвороб серця

Така кава показала й загрозу вищої смертності від серцево-судинних захворювань.

Найнижча смертність з цієї причини була серед споживачів 1–4 чашок фільтрованої кави на день.

Учені не брали до уваги те, що деякі люди додають молоко, вершки або цукор у каву, а інші мають звичку вживати каву разом із солодощами і випічкою.Група норвезьких учених спробувала з’ясувати, як різні способи приготування кави впливають на здоров’я і чи пов’язаний напій із розвитком серцево-судинних захворювань.

Результати дослідження показали, до якого методу заварки кави слід ставитися з особливою обережністю.

Кава корисна, деякі способи її заварювання – шкідливі

Учені не сперечалися з тим, що натуральна кава позитивно впливає на організм і роботу мозку, проте деякі способи приготування напою можуть бути шкідливими.

До цього висновку підштовхнуло майже 20-річне дослідження способу життя 500 тис. учасників віком від 20 до 79 років.

Учені вивчали їхні шкідливі звички, коливання ваги, рівень фізичної активності і якому способу заварювання кави вони віддавали перевагу, чи зовсім не вживали кави.

І виявилося, що є зв’язок між кількістю та типом кави (фільтрована, нефільтрована) та ризиком серцево-судинної смертності, ішемічної хвороби серця та інсульту у великій когорті чоловіків і жінок середнього віку.

Дослідників цікавило:

  • скільки чашок кави зазвичай людина випиває щодня?
  • яку каву – нефільтровану (крупного помелу), фільтровану, розчинну, без кофеїну обирає (розчинна кава та кава без кофеїну були віднесені до категорії фільтрованої кави).

Звідки холестерин у каві

Відфільтрованому напою віддали перевагу 59% учасників, 20% зазвичай пили нефільтровану каву, 9% використовували обидва напою, 12% взагалі не вживали кави.

Під час дослідження було вивчено зв’язок між типами заварювання кави (фільтрованою, нефільтрованою), кількістю порцій напою на день і ризиком загальної смертності, серцево-судинних захворювань, а також тривалістю життя.

З’ясувалося, що найшкідливішою є нефільтрована кава та кава, заварена просто в чашці. Кава стає особливо шкідливою, коли гуща довго залишається в гарячій воді, що характерно для еспресо, капучино, кава по-турецьки та заварена у френч-пресі.

Такі напої містять безліч речовин, що підвищують холестерин.

Дослідження показало, що його кількість у 30 разів перевищує рівень у фільтрованому напої.

Зв’язок між споживанням кави та загальним холестерином у сироватці крові був відомий з 1983 року, а пізніші дослідження виявили компоненти кави, які підвищують рівень ліпідів – дитерпени кахвеол і кафестол. От якраз цих речовин найбільше у нефільтрованій каві.

Кава і підвищений ризик смертності від хвороб серця

Така кава показала й загрозу вищої смертності від серцево-судинних захворювань.

Найнижча смертність з цієї причини була серед споживачів 1–4 чашок фільтрованої кави на день.

Учені не брали до уваги те, що деякі люди додають молоко, вершки або цукор у каву, а інші мають звичку вживати каву разом із солодощами і випічкою.

Це може здивувати! Як вживання алкоголю впливає на ризик розвитку раку

середа, 22 січень 2025, 8:59

В Центрі громадського здоров’я України з посиланням на світові наукові дослідження пояснюють: чим менше алкоголю вживає людина, тим менше ризик розвитку у неї раку. Читайте в матеріалі ТСН.ua, чому алкогольні напої можуть стати причиною раку і кому вза...

Ручна робота та екологічність: вироби з натуральних матеріалів

середа, 22 січень 2025, 8:30

Скажіть чесно, що ви уявляєте, коли чуєте слова «ручна робота»? Мабуть, щось вінтажне, затишне, зроблене з душею. І якщо це так, ви на правильному шляху. Бо вироби ручної роботи – це не просто речі, це історії, вписані у кожну деталь. А коли вони ще й ...