Персик не любить вологі, бідні та холодні ґрунти: Як виростити смачні та соковиті плоди

Роман Коробаєв з Вінниччини вирощує персики, які не лише смакують його родині, а й приносять прибуток. Фермер розповів про те, як посадити вдома ці екзотичні дерева, як доглядати та який врожай можна отримати, передають Патріоти України.

— Любов до садівництва в мене з дитинства, часто допомагав мамі висаджувати квіти, доглядав за вазонами. Вже в дорослому віці натрапив на відео в Інтернеті, де господар ділився інформацією, як успішно доглядати та реалізовувати персики. Тоді задумався: якщо фрукти родять у Криму та Одесі, то чого не можуть рости в нас на Поділлі. Знання вдосконалював завдяки відеоурокам, спеціальній літературі та спілкуванню із садівниками-аматорами, — розповів «ФАКТАМ» Роман Коробаєв. — Вони і допомогли мені зрозуміти, що теплолюбна та примхлива рослина може плодоносити будь-де, але для цього потрібно трохи зусиль та любові до своєї справи. Перші саджанці в кількості п'яти дерев я замовляв через соцмережу, прищепив їх і вже за рік отримав перший урожай — по три-чотири кілограми з дерева. Пригостив рідних, односельчан, а тоді вже спрацювало й сарафанне радіо, тому в мене стали купувати фрукти та саджанці. Адже вирощені власноруч фрукти набагато смачніші, ніж ті, що на ринку.

— Скільки сортів вирощуєте?

— Зараз маю близько пів сотні сортів. Улюблені — Парацельс, Золота москва, Вайн Голд, Роял Тайм, Роял Прайд, Київський ранній, Манон, Пам'ять Шевченка. Нектарин — Ребус 028, Бігхейвен, Посейдон.

— Щоби мати гарний урожай, слід ретельно підійти до вибори сорту, місця посадки. Розкажіть про це детальніше.

— Для персика дуже важливе розташування — не скрізь його можна садити. Наприклад, у долині не вийде розводити персик. Причина — хвороби дерева. На пагорбі ж постійні вітри, і які б не були хвороби, вони «здуваються». А коли ви садите в затишку, хвороба лишається. Добре, якщо є горбиста місцевість для саду, яка продувається. На відміну від інших відомих нам плодових культур, персикове дерево за два-три роки повністю формується і дає повноцінний урожай.

У разі міцних морозів та підмерзання ця рослина здатна швидко відновлювати крону й знову плодоносити. Персик не любить вологі, бідні й холодні ґрунти. У таких умовах він гірше плодоносить і частіше хворіє. Від підвищеної кількості вапна у ґрунті листя рослини може бути вражене хлорозом.

Садити можна як восени, так і навесні. Але я роблю це восени, тоді за зиму дерево пустить корінці і краще прийметься. Пагони з'являються у травні-червні, але, буває, і через рік. Помітив, що смачніші фрукти — з поля, адже там дерева ростуть просторо, відстань між ними — чотири метри. Кожне отримує достатньо тепла.

Перед розцвітанням бутонів слід обробити дерево засобами від грибків. Оскільки персик закладає багато плодів, то якщо його не підживлювати і не поливати під час засухи, то урожай буде, але смакові якості будуть гіршими.

— А як щодо підживлення?

— Взимку збираю попіл і навесні розсипаю по двісті грамів під кожне дерево. Крім того, у квітні підживлюю фрукти ще й мінеральними добривами. Перший урожай збираю 20 червня. Про стиглість свідчить колір та м'якість плода. З одного дерева можна зібрати 20−30 кілограмів, а персик росте 15−20 років.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...