Завдяки великому вмісту органічних кислот: лимонної, аскорбінової, оленової, яблучної, винної, урсулової, кратегової та дубильним речовинам, цукрам, сапонінам, фітостеринам, глікозидам, кварцетинам, ацетилхолінам й каротинам, глід є дуже цінним.
«Його застосовують як седативний засіб, заспокійливий. Глід знижує артеріальний тиск, поліпшує коронарний кровообіг, використовується при гіпертонічній хворобі, стенокардії, міокардитах, серцево-судинній недостатності, у клімактеричному періоді. Знижують проникність капілярів і судин, — пояснює травник Андрій Пашов.
Глід здатний збільшувати силу серцевих скорочень, регулювати артеріальний тиск, високий — знижує, низький — підвищує. Зменшує збудливість нервової системи, та зумовлює глибокий, спокійний, тривалий сон, не спричиняючи після пробудження станів психічного пригнічення».
Направленість терапевтичної дії препаратів глоду залежить від дозування. Тому самолікування глодом може бути не тільки безрезультатним, а й небезпечним.
«Приготуйте відвар. Візьміть 15 г або 1 ст. л. подрібнених плодів глоду на 200 мл води, настояти 30 хв. Вживати по 1/3 склянки 3 рази на день. Після їжі вживати при гіпертонічній хворобі. Тільки перед початком лікування уточніть дозування у свого лікаря».
Домашні котлети – дуже ситна і смачна страва, яку можна готувати з будь-якого м'ясного фаршу, а також і просто з овочів, крабових котлет, а також із печінки. Щоб котлети не розпадалися, потрібно знати деякі кулінарні секрети, передають Патріоти України...
Страва має пікантний і вишуканий смак, який сподобається навіть найвибагливішим гурманам, передають Патріоти України. Складові:. 1. Спочатку баклажани нарізають соломкою. Овочі солять, а потім перемішують. Залишають постояти на 15 хвилин. 2. У цей час ...