Завдяки великому вмісту органічних кислот: лимонної, аскорбінової, оленової, яблучної, винної, урсулової, кратегової та дубильним речовинам, цукрам, сапонінам, фітостеринам, глікозидам, кварцетинам, ацетилхолінам й каротинам, глід є дуже цінним.
«Його застосовують як седативний засіб, заспокійливий. Глід знижує артеріальний тиск, поліпшує коронарний кровообіг, використовується при гіпертонічній хворобі, стенокардії, міокардитах, серцево-судинній недостатності, у клімактеричному періоді. Знижують проникність капілярів і судин, — пояснює травник Андрій Пашов.
Глід здатний збільшувати силу серцевих скорочень, регулювати артеріальний тиск, високий — знижує, низький — підвищує. Зменшує збудливість нервової системи, та зумовлює глибокий, спокійний, тривалий сон, не спричиняючи після пробудження станів психічного пригнічення».
Направленість терапевтичної дії препаратів глоду залежить від дозування. Тому самолікування глодом може бути не тільки безрезультатним, а й небезпечним.
«Приготуйте відвар. Візьміть 15 г або 1 ст. л. подрібнених плодів глоду на 200 мл води, настояти 30 хв. Вживати по 1/3 склянки 3 рази на день. Після їжі вживати при гіпертонічній хворобі. Тільки перед початком лікування уточніть дозування у свого лікаря».
Котлети - найкраща страва для святкового столу, а також для обіду та вечері. Готувати їх можна практично з будь-якого м'яса, але саме з курячого буде найсмачніше, а ось спеції можуть як розкрити смак страви, так і зіпсувати їх, передають Патріоти Украї...
Дієтичних добавок, які були б по-справжньому корисними для серцево-судинної системи, не існує. Однак маркетинг у цій сфері працює доволі ефективно, спонукаючи людей вживати добавки, які, як обіцяють виробники, знижують ризик виникнення низки захворюван...