Помилка під час прання може зіпсувати святкове вбрання: Як її уникнути

Улюблені святкові речі хочеться якомога довше зберегти у привабливому вигляді. Однак проста помилка при пранні може зіпсувати вбрання на різдвяну вечірку, передають Патріоти України.

Деякі недешеві речі можуть пошкодитися вже після першого прання. Видання The Sun розповіло, як прати святкові сукні та сорочки і опублікувало топ-10 правил, що допоможуть зберегти речі в ідеальному стані.

Правило 1

Технолог у галузі пошиття суконь Тім Бальфур із Freemans поділився своїми найкращими порадами щодо того, як зберегти одяг, який важко прати, у чистому вигляді протягом сезону вечірок. Насамперед варто оцінити, чи потребує ваш одяг ретельного чищення чи достатньо буде лише виведення плям.

"Якщо це лише пляма, точково очистіть уражену ділянку, щоб не прати весь одяг", – порадив Тім.

Ефективний спосіб усунути плями – якнайшвидше очистити їх за допомогою м’якого прального засобу. Але будьте обережні, оскільки деякі засоби для виведення плям, наприклад відбілювач, можуть пошкодити делікатні тканини.

"Рекомендується обробити пляму навиворіт із зворотного боку матеріалу, оскільки обробка плями з лицьового боку може спричинити її глибше проникнення у волокна", – додав Тім.

Правило 2

Уникайте занадто частого прання делікатного вечірнього одягу, натомість регулярно провітрюйте його. Одяг з блискітками можна пошкодити, якщо ви перете його в машині.

"Надмірне прання може пошкодити менш стійкі тканини, такі як топи з блискітками. Регулярне провітрювання може зберегти якість тканини, а також освіжити одяг", – наголосив експерт.

Правило 3

Прати делікатні речі вручну потрібно у прохолодній воді. Ручне прання рекомендується також для таких матеріалів як оксамит, блискітки, мереживо та атлас. Помістіть річ у прохолодну воду з засобом для миття і залиште її на 30 хвилин. Уникайте надмірного тертя. Ретельно промийте проточною водою і висушіть, промокнувши рушником.

При пранні одягу з блискітками рекомендується використовувати холодну воду, оскільки гаряча вода може розтопити клей, який використовується для прикріплення прикрас. Не замочуйте довше кількох хвилин, оскільки це може пошкодити намистини. Занадто гаряча вода може призвести до того, що прикраси роз’єднаються, розм’якшаться або потріскаються.

Правило 4

Якщо на одязі написано, що його можна прати у машинці, краще покласти річ в мішок для прання – це допоможе уникнути пошкоджень. Можна обрати спеціальний сітчастий мішок або просту наволочку.

Правило 5

Тканини з принтами і яскравими малюнками слід прати навиворіт, щоб зберегти кольори та матеріал. Це стосується як ручного, так і машинного прання.

Правило 6

Перед пранням переконайтеся, що застібки-блискавки застебнуті, але залиште ґудзики вільними.

"Якщо на вашому делікатному одязі є блискавки, найкраще закривати їх перед пранням. Зубці можуть зачепити тканину та призвести до пошкоджень", – зазначив Тім.

А от ґудзики на вечірніх топах і сукнях повинні залишатися вільними, оскільки їх застібання може спричинити розтягнення тканини.

Правило 7

Уникайте використання кондиціонера під час прання делікатних речей. Використання занадто великої кількості миючого засобу або кондиціонера може вплинути на текстуру деяких певних тканин. Це також може спричинити знебарвлення блискіток та паєток.

Правило 8

Якщо ви перете одяг вручну, ви майже автоматично віджимаєте тканину, щоб позбутися надлишку води.

"Утримайтеся від віджимання води, оскільки це може спричинити деформацію тканин. Віджимання також може призвести до того, що намистини, прикраси та паєтки послабляться або відпадуть. Після прання обережно промокніть надлишок вологи рушником або покладіть одяг між двома рушниками і злегка натискайте, щоб позбутися зайвої води", – радить Тім.

Правило 9

Покладіть річ на сушарку або повісьте її на вішалку для сушіння на свіжому повітрі – це буде запобігати утворенню складок і збереже форму одягу. Уникайте сушіння делікатних матеріалів у барабані, оскільки це може спричинити усадку та пошкодження речей.

Правило 10

Тримайте атлас і оксамит подалі від прямих сонячних променів під час сушіння. Сушіть речі навиворіт, щоб запобігти зміні кольору та вицвітанню.

"Золоті правила"! Як зберегти фрукти та овочі свіжими якомога довше

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:00

Досі відвідуєте продуктові магазини частіше, ніж хотілося, тому що овочі і фрукти у вашому холодильнику псуються надто швидко? Тоді дочитайте до кінця, передають Патріоти України. Фудблогерка Емі Кросс у своєму Instagram поділилась чудовим лайфхаком зі...

Забудете про проблему! Як за дві хвилини позбутися неприємного запаху в холодильнику

п’ятниця, 26 липень 2024, 19:55

Якщо скористатися такими підручними засобами, вам не доведеться мити холодильник, неприємний запах зникне, як і не було, передають Патріоти України. Наразі літо, а світло вимикають настільки часто, що продукти в холодильнику псуються дуже швидко. І щоб...