Ризикуєте отруїтися: Ось які продукти не можна гріти в мікрохвильовці

Мікрохвильова піч - універсальна і звична кухонна техніка, якою користується майже кожен українець. Однак не всі люди знають, що далеко не кожну їжу можна розігріти таким чином, передають Патріоти України.

Чому не можна гріти їжу в мікрохвильовці в принципі

Існує перелік продуктів, які дуже негативно реагують на мікрохвильове випромінювання, наприклад:

  • м'ясо та птиця - структура тканин порушується, з волокон виділяються канцерогени, є ризик отруїтися;
  • фрукти, ягоди та зелень - корисні речовини втрачаються, натомість активізуються нітрати, через які можна отримати розлад шлунково-кишкового тракту;
  • картопля - крохмаль розпадається, активніше накопичується в організмі, що призводить до накопичення жиру;
  • гриби - білок в складі змінює свою структуру, після нагрівання виділяє небезпечні речовини, що призводять до проблем зі шлунком.

Не зовсім ясно, чому не можна гріти воду у мікрохвильовці, але тут пояснення, скоріше, фізичне, ніж хімічне - піч нагріває рідину сильніше, ніж відкрита ємність. Тобто, якщо ви нагріваєте воду в чайнику або сотейнику, можете регулювати температуру. У випадку з мікрохвильовкою такої можливості немає, тому, дістаючи чашку з водою з печі, ризикуєте обпектися.

Чому яйця не можна гріти в мікрохвильовці

Шеф-кухарі не рекомендують ні розігрівати, ні готувати цей продукт в мікрохвильовій печі. Справа в тому, що в складі курячих і перепелиних яєць присутня велика кількість білків і протеїнів, які негативно реагують на хвилі мікрохвильовки. Якщо проігнорувати правило і все-таки покласти яйця в СВЧ-піч, то виділяться токсини, небезпечні для здоров'я людини. Більш того, такий продукт взагалі може вибухнути, що теж не особливо приємно, особливо якщо ви не планували мити піч.

Чому не можна гріти молоко в мікрохвильовці

Будь-які молочні продукти, в тому числі і молоко, категорично не рекомендується розігрівати в мікрохвильовій печі. Причина - в складі "молочки" є корисні біфідобактерії, які зникають під впливом мікрохвильового опромінення. У кращому випадку, ви вип'єте або з'їсте некорисний продукт, в гіршому - отруїтеся, так як молоко скисне від нагрівання, а ви не відразу це помітите. З огляду на цей нюанс, стає ясно, чому не можна гріти сир в мікрохвильовці - він теж може пропасти через хвильовий вплив.

Чому не можна гріти мед в мікрохвильовці

Часто буває так, що через тривале зберігання мед починає кристалізуватися, і кожен з нас починає його нагрівати, щоб повернути в'язку структуру. Проте, така дія призведе до негативного результату - через високу температуру мед втратить свої корисні властивості, більш того, якщо занадто довго піддавати його такому впливу, продукт може почати виділяти канцерогени.

Варто знати! Основні правила заряджання, що продовжать "життя" смартфона

вівторок, 26 серпень 2025, 18:12

Смартфон ми підзаряджаємо щодня, і саме ці звички визначають, скільки проживе батарея. Дотримання кількох простих правил допоможе уникнути передчасної зношеності та відкласти дорогу заміну акумулятора. Про це пише iTechua, передають Патріоти України. Щ...

Хочете мозок, як у 20 років? Дослідження дає простий рецепт

вівторок, 26 серпень 2025, 17:15

Вчені з Медичного коледжу штату Пенсильванія показали: для когнітивної молодості мозку зовсім не потрібні складні вправи чи високотехнологічні методи - достатньо звичайного руху, передають Патріоти України. 204 дорослі віком 40–65 років протягом 9 днів...