Виживання завжди було і лишається головним пріоритетом людства. За останні кількасот років homo sapiens вдалося значно збільшити тривалість життя і практично позбутись впливу таких біологічних чинників, як голод і фатальні континентальні епідемії, повідомляють Патріоти України.
Втім, кількість причин, які можуть призвести до смерті людини, парадоксальним чином зросла.
Нас більше не гризуть вовки в лісах, проте надмірна кількість доступної їжі, а ще важливіше — її якість, виявились небезпечнішими за будь-яких природніх хижаків.
Не дивно, що будь-яка інформація щодо впливу харчування на здоров’я та тривалість життя завжди є актуальною. А кожне наукове дослідження на цю тему медіа спішать називати «сенсаційним». І дуже часто даремно.
Прикра історія спіткала знакову наукову роботу, що стосувалася середземноморської дієти.
Під цією назвою мається на увазі раціон, що включає багато овочів, фруктів, морепродуктів і поліненасичених жирів (у вигляді оливкової олії та горіхів).
Близько п’яти років вказане дослідження вважалось одним з найбільш авторитетних та фундаментальних. І не дивно, адже участь у ньому взяло більше 7000 осіб, яких розділили на різні дослідницькі групи з різним типом харчування.
І ті, хто споживав переважно «середземноморські» продукти в результаті мали на 30% нижчий ризик захворіти на серцево-судинні хвороби. Висновки дослідження нарешті поставили крапку в суперечці щодо найздоровішої дієти.
Принаймні так здавалось.
Але в 2018 році New England Journal of Medicine, найавторитетніший медичний журнал у світі, змушений був відкликати статтю.
Незалежні рецензенти виявили недоліки в процедурі дослідження.
Річ у тому, що піддослідні мусили б розподілятися до різних груп харчування випадковим чином.
Саме цей механізм (рандомізація) покликаний відсікти інші можливі чинники: наприклад, меншу генетичну схильність до серцевих хвороб серед певних учасників. А це дозволило б об'єктивніше оцінити вплив саме дієти.
Втім, розподіл не завжди був випадковим. Середземноморську дієту інколи прописували цілим сім'ям та населеним пунктам.
Таким чином, хоч користь від вказаної дієти і є очевидною, немає змоги однозначно стверджувати, що саме вона є причиною зниження частоти певних захворювань.
Врешті, якщо ми подивимось на епідеміологічні дані Європейського континенту, то помітимо, що, хоча середземноморські країни (Італія, Іспанія, Португалія, Греція) мають досить низьку частоту серцево-судинних хвороб, мешканці Франції є найздоровішою нацією в цьому сенсі.
А ми чудово пам’ятаємо, що національними стравами там є різноманітне червоне м’ясо, жирні паштети та випічка. Тобто, не найкращі продукти, з погляду здоров’я судин.
Жителі Нідерландів помирають від серцево-судинних хвороб так само часто, як і середземноморські португальці. А любителі сирного фондю в Швейцарії страждають на ішемічну хворобу серця трохи менше за греків.
Попри все, науковий пошук не спиняється ні на мить. Людство досі в погоні за тим чарівним продуктом, який подарує нам нарешті здоров’я і довголіття.
Варто лише памятати, що складні проблеми дуже рідко мають прості способи вирішення. Тому до будь-яких сенсаційних новин у стилі «вчені нарешті визначили…» слід ставитись обережно.
Якщо ви розглядаєте можливість дотримання раціону з низьким вмістом вуглеводів, врахуйте, що не всі вуглеводні продукти шкодять здоров'ю та провокують набір зайвої ваги. Ба більше, вони можуть підтримувати метаболізм і знижувати ризик серцево-судинних ...
Ідеальний відтінок губної помади визначається гармонійним поєднанням кольтору та світла, але якщо певний колір підвищує вашу впевненість, не зволікайте, використовуйте його, передають Патріоти України. Першим кроком до пошуку ідеального відтінку є врах...