Сенсаційне дослідження про середземноморську дієту виявилося хибним: Хто виграє - оливкова олія чи фуа-гра?

Прикра історія спіткала знакову наукову роботу, що стосувалася середземноморської дієти.

Виживання завжди було і лишається головним пріоритетом людства. За останні кількасот років homo sapiens вдалося значно збільшити тривалість життя і практично позбутись впливу таких біологічних чинників, як голод і фатальні континентальні епідемії, повідомляють Патріоти України.

Втім, кількість причин, які можуть призвести до смерті людини, парадоксальним чином зросла.

Нас більше не гризуть вовки в лісах, проте надмірна кількість доступної їжі, а ще важливіше — її якість, виявились небезпечнішими за будь-яких природніх хижаків.

Не дивно, що будь-яка інформація щодо впливу харчування на здоров’я та тривалість життя завжди є актуальною. А кожне наукове дослідження на цю тему медіа спішать називати «сенсаційним». І дуже часто даремно.

Прикра історія спіткала знакову наукову роботу, що стосувалася середземноморської дієти.

Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet | Первинна профілактика серцево-судинних захворювань середземноморською дієтою

Під цією назвою мається на увазі раціон, що включає багато овочів, фруктів, морепродуктів і поліненасичених жирів (у вигляді оливкової олії та горіхів).

Близько п’яти років вказане дослідження вважалось одним з найбільш авторитетних та фундаментальних. І не дивно, адже участь у ньому взяло більше 7000 осіб, яких розділили на різні дослідницькі групи з різним типом харчування.

І ті, хто споживав переважно «середземноморські» продукти в результаті мали на 30% нижчий ризик захворіти на серцево-судинні хвороби. Висновки дослідження нарешті поставили крапку в суперечці щодо найздоровішої дієти.

Принаймні так здавалось.

Але в 2018 році New England Journal of Medicine, найавторитетніший медичний журнал у світі, змушений був відкликати статтю.

Незалежні рецензенти виявили недоліки в процедурі дослідження.

Річ у тому, що піддослідні мусили б розподілятися до різних груп харчування випадковим чином.

Саме цей механізм (рандомізація) покликаний відсікти інші можливі чинники: наприклад, меншу генетичну схильність до серцевих хвороб серед певних учасників. А це дозволило б об'єктивніше оцінити вплив саме дієти.

Втім, розподіл не завжди був випадковим. Середземноморську дієту інколи прописували цілим сім'ям та населеним пунктам.

Таким чином, хоч користь від вказаної дієти і є очевидною, немає змоги однозначно стверджувати, що саме вона є причиною зниження частоти певних захворювань.

Proportion of all deaths due to major causes in Europe, latest available year, among men (A) and women (B). Note: No data are available for Andorra. Source: WHO Mortality Database / Частка всіх випадків смерті внаслідок основних причин в Європі, останній доступний рік, серед чоловіків (A) та жінок (B). Примітка: для Андорри немає даних. Джерело: База даних смертності ВООЗВрешті, якщо ми подивимось на епідеміологічні дані Європейського континенту, то помітимо, що, хоча середземноморські країни (Італія, Іспанія, Португалія, Греція) мають досить низьку частоту серцево-судинних хвороб, мешканці Франції є найздоровішою нацією в цьому сенсі.

А ми чудово пам’ятаємо, що національними стравами там є різноманітне червоне м’ясо, жирні паштети та випічка. Тобто, не найкращі продукти, з погляду здоров’я судин.

Жителі Нідерландів помирають від серцево-судинних хвороб так само часто, як і середземноморські португальці. А любителі сирного фондю в Швейцарії страждають на ішемічну хворобу серця трохи менше за греків.

Попри все, науковий пошук не спиняється ні на мить. Людство досі в погоні за тим чарівним продуктом, який подарує нам нарешті здоров’я і довголіття.

Варто лише памятати, що складні проблеми дуже рідко мають прості способи вирішення. Тому до будь-яких сенсаційних новин у стилі «вчені нарешті визначили…» слід ставитись обережно.

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...