Справжні "вампіри". А ви знали, які кімнатні квіти здатні погіршити самопочуття

Жива зелень у кімнаті створює особливий затишок і здатна прикрасити навіть найпростіший інтер’єр. Але кімнатні рослини здатні викликати алергії та отруєння. Із такими рослинами треба щонайменше поводитись обережно – доглядати їх в рукавичках і стежити, щоби діти та домашні тварини не їли їх, передають Патріоти України.

Бонсай

Так, це не вид рослини, а метод вирощування, від якого повноцінне велике дерево може ставати карликовим, неначе іграшковим, і неймовірно ефектно виглядати в інтер’єрі. Але проблема в тому, що здатність такої рослини викликати алергію при цвітінні при цьому не зменшується так само, як її розміри. Людям, схильним до алергій треба вибирати бонсай дуже обережно.

Англійський плющ

Ця рослина здобула чималу популярність у любителів домашнього озеленення за свою невибагливість. Англійському плющу добре і на холоді, і в напівтемряві, і навіть за умов слабкого поливу. При цьому він має велику листяну масу, швидко росте і виглядає дуже ефектно. Але не варто забувати, що він – найближчий родич отруйного плюща і має схожі властивості, здатний викликати опіки та свербіж, а для домашніх тварин може бути навіть смерельним. До цієї рослини треба підходити тільки в рукавичках.

Епіпремнум

Ще один домашній в’юн, який може бути небезпечним. Сік епіпремнума містить сапоніни – речовини, які подразнюють слизові оболонки, в тому числі шлунка та кишечника, викликають нудоту, блювоту, діарею та запаморочення. Тому тримайте рослину подалі від дітей і тварин і пам’ятайте про рукавички.

Філодендрон

Цей ще більш ефектний родич епіпремнума має аналогічні властивості, якщо йдеться про потрапляння соку на шкіру та слизові. Тож правила догляду за ним аналогічні.

Пуансетія

Молочай-різдвяник, він же пуансетія, він же різдвяна зірка, як і більшість рослин сімейства молочайних, справляє токсичний вплив, якщо його сік потрапляє на шкіру чи слизові оболонки. Особливо ретельно його треба оберігати від тварин – для них він дуже небезпечний. Це ж тією чи іншою мірою стосується молочаю трикутного, молочаю ребристого, молочаю Міля, "голови медузи" та інших видів цього сімейства.

Олеандр

У період цвітіння ця рослина виглядає просто неймовірно завдяки своїм ніжним рожевим квіткам. Вони ж можуть сильно нашкодити людям, схильним до алергії на пилок. До того ж усі частини олеандра містять глікозиди, які здатні викликати сильне отруєння. Тому, якщо ви вирішили все ж завести олеандр, заведіть разом із ним пачку рукавичок для догляду за ним і дуже обережно утилізуйте будь-які частини рослини – вони небезпечні навіть у засохлому стані. Спалювати гілочки та сухі листки олеандра не можна категорично. Так само як і робити з них шампури.

Каладіум

Якщо людина матиме контакт із соком цієї рослини, може отримати опіки слизових рота та горла, подразнення шкіри, блювання та діарею. Для домашніх тварин ця рослина може бути взагалі смертельною.

Дифенбахія

Сік цієї рослини здатний викликати сильну алергію, а у найбільш чутливих людей призводити навіть до зупинок дихання і проблем із серцем. До того ж дифенбахія надзвичайно небезпечна для домашніх тварин. Тому горщики із цією красивою рослиною мають стояти у недоступних для них місцях. Але чутливим квітоводам рекомендують все ж шукати їй безпечнішу альтернативу.

Лілія довгоквіткова

Із усіх лілей – рослин, небезпечних для котів – ця найнебезпечніша. Вона може викликати у пухнастиків сильне ураження нирок і швидку, впродовж усього 18 годин, загибель тварини. Тому, якщо ваш кіт почав проявляти інтерес до даної квітки, швидше за все, вам доведеться обирати з них когось одного. І не забувайте про те, що практично будь-які квітучі рослини виділяють сильний алерген у вигляді пилку.

Сагова пальма

Мініатюрна пальма здатна перетворити вашу оселю на справжній тропічний рай. Але у саговника є один темний секрет. Це дуже давній вид, який зміг зберегтися до наших днів тому, що жодні тварини навіть не намагались його їсти – настільки отруйними є всі частини рослини. Поїдання листя, насіння чи частин стовбура можуть призвести до сильної негативної реакції аж до печінкової недостатності.

Заміокулькас

Ефектний сукулент – фаворит лінивих садівників. Він процвітає навіть у темряві і за тривалої відсутності поливу. Але може завдати шкоди дітям та домашнім тваринам, якщо вони проковтнуть хоча би частину рослини. Сік заміокулькаса здатний викликати симптоми, схожі на харчове отруєння, також він є алергеном, а для домашніх тварин поїдання рослини смертельно небезпечне.

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Психологічний тест: Що вам потрібно для щастя

четвер, 28 березень 2024, 18:07

Іноді так буває, що ми відчуваємо внутрішню порожнечу, немов нам чогось бракує для душевної рівноваги і абсолютного щастя, передають Патріоти України. Але як зрозуміти, яка ж частина пазла загубилася і заважає нам відчути себе "цілісною" і задоволеною...