Популярність чайного гриба зростає, адже сьогодні чимало людей шукають здорові альтернативи газованим напоям. Хоча комбуча існує вже понад 2000 років, цей напій став справжнім трендом останнім часом, завдяки чому знайти його можна майже у кожному супермаркет, передають Патріоти України.
Проте, перед тим як додавати чайний гриб до свого щоденного раціону, важливо розібратися в реальних наукових фактах про його користь. Чи варто вам зробити вживання чайного гриба своїм звичним ритуалом та кому дійсно слід пити комбучу, розповіли в Eat This, Not That
Що таке чайний гриб?
Комбуча — це ферментований чай, який отримують шляхом поєднання чаю з цукром і спеціальною культурою бактерій та дріжджів (SCOBY), що робить цей напій багатим на пробіотики. Завдяки цьому, цей напій став популярним не лише завдяки своїм смаковим властивостям, а й завдяки потенційним перевагам для травлення.
Харчова цінність напою
Поживна цінність комбучі може варіюватися залежно від бренду та інгредієнтів, але в середньому одна пляшка (приблизно 355 мл) містить:
Також комбуча містить 40–50 мг кофеїну та може мати до 0,5% алкоголю, внаслідок природного процесу бродіння. Крім того, додавання фруктових соків підвищує вміст вітамінів (C, E, групи B), а також мінералів, таких як калій, залізо та магній.
Переваги чайного гриба
Є джерелом натурального пробіотика. Однією з основних переваг комбучі є її вміст пробіотиків, які підтримують здоровий мікробіом кишечника завдяки бродінню дріжджів і бактерій. Дослідження показало, що лише деякі напої, що містять понад 0,5% алкоголю, зберігають високу концентрацію живих культур. А тому комбуча може бути корисною для здоров’я кишечника, але водночас не є ліками проти конкретних захворювань.
Містить чимало антиоксидантів. Комбуча, виготовлена з чорного або зеленого чаю, є хорошим джерелом антиоксидантів та поліфенолів, які допомагають боротися з вільними радикалами та зменшують запалення в організмі. Деякі дослідження показали, що чайний гриб, приготований із зеленого чаю, містить найбільше фенолів, і процес бродіння може збільшити їх доступність, покращуючи корисні властивості напою.
Знижує ризик діабету. Попри те, що чайний гриб містить цукор, більша частина його використовується в процесі бродіння, залишаючи в напої невелику кількість цукру. Дослідження 2023 року показало, що споживання чайного гриба під час їжі може знижувати рівень цукру в крові та поліпшувати реакцію інсуліну, порівняно з газованою водою, що може бути корисним для контролю рівня глюкози.
Знижує ризик серцевих захворювань. Антиоксиданти в чайному грибі можуть позитивно впливати на здоров’я серця, знижуючи рівень холестерину ЛПНЩ та підвищуючи ЛПВЩ у тварин. Хоча ці ефекти сприяють покращенню рівня холестерину в крові, їх вплив на людський організм потребує подальших досліджень для більш точного з'ясування механізму.
Недоліки чайного гриба
Можливі ризики розладу шлунку. Хоча багато людей можуть пити чайний гриб без проблем, його кислотність і газованість можуть викликати дискомфорт у людей із чутливим шлунком та кислотним рефлюксом. Якщо ви не впевнені, як він вплине на ваше травлення, почніть з невеликої порції і зупиніть вживання, якщо помітите погіршення симптомів.
Ризик захворіти. Комбуча має найбільшу пробіотичну користь, коли вона сира і непастеризована, оскільки у такому вигляді зберігає більше корисних бактерій. Водночас відсутність пастеризації збільшує ризик споживання шкідливих мікроорганізмів, тому люди з ослабленою імунною системою та діти повинні уникати вживання сирого чайного гриба.
Шкода для зубів. Чайний гриб, як і інші кислі напої, може прискорити демінералізацію емалі та ерозію зубів. Щоб зменшити шкоду, використовуйте соломку для пиття та обов'язково полощіть рот водою або чистіть зуби після вживання.
На які проблеми зі здоров’ям можуть вказувати сухі губи, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Якщо проблема сухості губ не минає протягом декількох днів, а також супроводжується іншими симптомами — спрагою, слабкістю й лущенням шкіри, лікарі...
Попередні дослідження свідчать, що люди високого зросту частіше отримують вищі доходи. Американські вчені вирішили з’ясувати, чи не формуються передумови для цієї переваги ще у шкільні роки. Для аналізу були використані дані близько пів мільйона школяр...