ТОП-10 звичок токсичних батьків і як вони псують дитинство своїх дітей

Безперечно, більшість батьків роблять все, що в їх силах, щоб забезпечити своїм дітям щасливе та здорове виховання. Але не варто забувати: добрими намірами вимощена дорога до пекла, передають Патріоти України.

Навіть найсумлінніші мами та тати іноді роблять помилки, які відразу виливаються в походи до дитячого психолога. Це нормально. Але є й інша категорія батьків — ті, хто день у день напихає чадо неправильними установками, не бажаючи визнавати, що цим шкодить своїй дитині.

Таких батьків та матерів можна сміливо назвати токсичними. Долі їхніх діток не позаздриш – малюки виростають нещасними дорослими, чиї проблеми складно вирішити навіть найталановитішим психотерапевтам.

Ось 10 ознак отруйних батьків:

1. Вони ігнорують межі.

Батьки можуть дозволити собі відстежувати дії дитини. У певних ситуаціях, коли йдеться про безпеку чада, це справді необхідний крок. Але треба пам’ятати про існування здорових кордонів, особливо якщо ви мати чи батько підлітка.

Токсичні батьки переходять допустиму межу на кожному кроці: наприклад, вони завжди відкривають двері до кімнати дитини без стуку. Це спричиняє численні проблеми. Дитина виросте і стане дорослою, кому буде складно приймати і розпізнавати будь-які межі.

2. Вони не в змозі дати дитині відчуття безпеки.

Деякі люди впевнені, що надмірна строгість — найкраща гарантія того, що після повноліття дитина зможе потурбуватися про себе. Якщо ваші стосунки з батьками постійно будувалися на такому принципі, то ви навіть можете щиро вірити, що це позитивно вплинуло на ваше життя.

Тим не менш, якщо через будь-яку неприємність у вас опускаються руки, це, швидше за все, наслідки виховання одного з токсичних батьків, який свого часу не зумів забезпечити вас підтримкою та почуттям безпеки.

3. Вони постійно критикують дітей.

Іноді всім батькам доводиться критикувати. Без цього ми ніколи не навчилися правильно виконувати домашні обов’язки, такі, наприклад, як прання білизни.

Особливість токсичних батьків полягає в тому, що вони впадають у крайнощі, піддаючи нищівній критиці будь-які вчинки дитини. Такі батьки помилково вважають, що роблять все, щоб їх діти уникали серйозних помилок. На жаль, ця поведінка розвиває у дитини різкого внутрішнього критика. У дорослому віці він заганяє людину в рамки та паралізує її свободу вибору.

4. Вони вимагають підвищеної уваги до себе.

Токсичні батьки часто думають, що діти їм щось винні, адже батьки витратили на них так багато часу та сил. Вони не розуміють, що дитина має своє життя, в якому не завжди знаходиться час для дорослих.

Тому найкраще дати дитині свободу, щоб вона сама захотіла проводити з вами час. У стосунках примус неприпустимий — навіть у відносинах дитини та батьків.

5. Вони сміються з дитини.

Усі батьки час від часу жартують зі своїх дітей. Однак якщо прикол входить у звичку, це може стати серйозною проблемою.

Дитина не повинна терпіти приниження лише тому, що батькам подобається жартувати про її ріст або вагу. Ні до чого хорошого це не спричинить.

Якщо в одного з батьків є привід для занепокоєння, йому слід не дражнити дитину, а чесно і без зайвої критики обговорити з нею проблему.

6. Вони звинувачують у всьому саму дитину.

Ви росли з упевненістю, що ваш батько ображав вас фізично чи морально тому, що ви заслужили на це? Якщо це так, можливо, ви досі власними провинами виправдовуєте чиюсь жахливу поведінку.

Токсичні батьки вміють будь-яку ситуацію подати під вигідним для них соусом. Їх дітям залишається або усвідомити, що батьки чинять неправильно, або прийняти всю провину на себе. Найчастіше діти, навіть ті, які давно виросли, обирають останній варіант.

7. Вони не дозволяють дитині висловлювати свої думки та емоції.

Батьки, які відмовляються розвивати емоційні потреби своєї дитини, кидають тінь на її майбутнє, в якому ця людина не зможе висловити свої почуття.

Допомагайте малюкові бачити позитивні сторони у будь-якій ситуації, у цьому немає нічого поганого. Але пам’ятайте: нехтування негативними почуттями дитини може призвести до депресії. У дорослому віці синові чи дочці буде складніше впоратися із власним негативом.

8. Вони наводять страх навіть дітей.

Страх і повага не повинні йти пліч-о-пліч. Насправді в дітей, котрі відчувають любов і підтримку, набагато більше шансів стати щасливими дорослими.

Незважаючи на те, що іноді дитині потрібна певна дисципліна, нетоксичні батьки не вдадуться до лякаючих слів і вчинків, що руйнівно діють на психіку. Щоб діти виявляли повагу, не треба тримати їх у страху. В іншому випадку, навіть подорослішавши, вони будуть відчувати тривогу через кожен батьківський дзвінок або мейл.

9. Вони думають лише про себе.

Батьків, які впевнені, що в сімейних справах насамперед мають враховуватися саме їхні почуття, ми змушені розчарувати: це застарілий спосіб мислення, який не допомагає формуванню позитивних стосунків.

Незважаючи на те, що остаточне рішення про все від вечері до планів на літо приймають батьки, необхідно враховувати почуття кожного члена сім’ї, в тому числі і дітей. Але токсичні особини постійно змушують нащадків відмовлятися від своїх бажань заради того, щоб задовольнити батьків.

10. Вони маніпулюють дитиною за допомогою грошей та почуття провини.

Кожна дитина хоч одного разу відчувала провину по відношенню до батьків. Однак токсичні батьки намагаються вдаватися до цієї тактики якнайчастіше.

Ви дорослішаєте, а батьки все ще намагаються вас контролювати: дарують дорогі подарунки, чекаючи від вас чогось натомість. Якщо ви не в змозі виконати те, чого вони хочуть, вами спробують маніпулювати за допомогою почуття провини, адже вони стільки всього для вас зробили.

Адекватні батьки розуміють, що діти не зобов’язані якось особливо реагувати на гроші чи подарунки, особливо якщо ці дари — ініціатива самих батьків.

Не відірватися! Як приготувати соковиту яловичину в духовці

понеділок, 29 квітень 2024, 15:07

Яловичина - м’ясо, яке часто під час приготування виходить сухим та давким. Все тому, що в ній нема жирового прошарку, як у свинині, передають Патріоти України. Проте якщо правильно запекти яловичину у духовці, то у вас буде неймовірно смачна та сокови...

У це вірили наші предки: Які прикмети попереджають про лихо та небезпеку

понеділок, 29 квітень 2024, 14:56

Найпопулярніші прикмети, які попереджають про погане, передають Патріоти України. Багато хто оминає кути стола, не передає речі через поріг чи уникає чорного кота. Все це народні вірування, які передаються від покоління до покоління. . Народні віруванн...