Глютен - це група білків, що входить до складу насіння злакових: пшениці, жито, овес (відповідно і до продуктів, куди входять ці злаки). У багатьох людей є непереносність глютену. Він чинить шкоду організму дуже тихо. Проте з доволі відчутними наслідками, передають Патріоти України
Як дізнатись чи чутливі ви до клейковини у їжі? Розповімо про найголовніші ознаки.
Нудота, здуття живота, діарея, біль в животі й навіть закрепи – ці симптоми можуть знаменувати відмову вашого організму від клейковини.
Сюди відносимо нерегулярний менструальний цикл, незрозуміле збільшення/зменшення ваги, ПМС і розлади сну. Гормональні збої, викликані непереносністю глютену, можуть відбуватися під час статевого дозрівання, вагітності та менопаузи у жінок.
Різні висипання та свербежі на руках, обличчі, тілі, сідницях, ліктях означають безпосередню причетність глютену та його непереносності. Сюди відносимо і ламкі, ослаблені нігті. А також дуже псується стан ваших зубів. Може з’явитись карієс, чутливість емалі та стоматит.
Проблеми з концентрацією, депресія, неспокій, безсоння і втома. Дратівливість і легка втрата ходу думок, не сконцентрованість. Якщо помічали такі симптоми зверніть увагу на кількість глютену який ви споживаєте!
А також згідно з дослідженнями, люди, які не переносять клейковину більш схильні до мігреней.
Залізо погано засвоюється, оскільки через алергію на глютен спостерігається порушення абсорбції заліза в кишківнику. Тому спостерігаємо зниження об’єму крові, втому, задишку, головний біль, блідість шкіри та навіть артрит.
Целіакія – це аутоімунне захворювання, при якому імунна система атакує власні клітини кишківника після потрапляння у них глютену. Проблема посилюється і тим, що ця хвороба збільшує ризик розвитку інших аутоімунних захворювань, таких, як хвороба печінки, діабет, вітиліго, ревматоїдний артрит і розсіяний склероз.
Якщо ви помітили якісь з вищеперелічених симптомів, то краще убезпечити себе і перевірити чи немає часом у вас непереносності глютену. Потрібно здати звичайний аналіз крові і дізнатися чи наявні антитіла. Перед аналізом вам необхідно включити глютен у свій раціон: це допоможе уникнути неточних результатів.
Відмовтеся від виробів, що містять пшеницю, житнє борошно, булгур, манну крупу тощо.
Завжди перевіряйте склад продуктів. Надавайте перевагу тим, що містять позначку «Без глютену». Стаття містить інформаційний та ознайомлювальний характер і не може замінювати методи традиційної медицини та косметології. Цей матеріал не має науково доведеної лікувальної дії. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з питань, що належать до стану вашого здоров’я.
Безумовно, всім подобається, коли млинці виходять з дірочками. Така страва має дуже апетитний зовнішній вигляд, передають Патріоти України. Однак домогтися подібної ніздрюватості досить складно. Потрібно враховувати одразу декілька нюансів приготування...
При приготуванні котлет дуже важливо не лише вибрати хороші продукти та замісити якісний фарш, передають Патріоти України. Ключове значення набуває сам процес смаження, адже часом котлети, які вийшли ідеальними, ні в яку не хочуть відставати від поверх...