Чому ви часто прокидаєтесь вночі та потім не можете заснути? В чому причина неглибокого сну, окрім вживання кофеїну? На це питання відповідає Mirror, передають Патріоти України.
Чому ви прокидаєтесь вночі та не можете заснути?
Дейв Еспрі, автор, який спеціалізується на довголітті - довшому та здоровішому житті розповів, що коливання рівня цукру в крові цілком можуть бути причиною прокидань о 3 годині ночі.
Падіння рівня кортизолу та адреналіну може змусити вас прокинутись, стверджує експерт.
"Проблема в тому, що кортизол і адреналін пробуджують вас. Поки мозок отримує що він хоче, ви не спите", - сказав Дейв.
Останнім часом серед людей, які піклуються про своє здоров’я, зріс інтерес до кортизолу, гормону, який регулює широкий спектр процесів в організмі, включаючи рівень глюкози в крові.
Але чи може це також бути причиною того, чому ви позіхаєте під час ранкової поїздки на роботу?
Інший експерт зі сну Дейв Гібсон повідомив, що теорія Еспрі з кортизолом правильна, але не тільки в ній справа.
"Архітектура сну людини складається з різних стадій з унікальними функціями. Найглибші стадії відновлюють організм, тоді як більш легкі стадії, включаючи фазу швидкого сну допомагають перезавантажити мозок", - сказав він.
За словами експерта, ці стадії повторюються циклами приблизно по 90 хвилин, в середньому п’ять циклів у повному нічному сні.
Однак кожен цикл має різний склад; перші кілька циклів багаті глибоким сном, тоді як пізніші цикли, особливо після 3 ранку, складаються з легких фаз.
"Це означає, що ми частіше прокидаємося через звуки, світло або зміни температури пізнішої ночі. Крім того, з віком ми, як правило, спимо менш глибоко, тому нічні пробудження стають частішими", - резюмував Гібсон.
Виявляється, що один інгредієнт відповідає за такі якості пельменного тіста, як м’якість і еластичність. Нерідко витівка з домашніми пельменями зазнає краху саме через те, що з тістом у господині не склалося, а якщо точніше, то не склеїлося, а в резуль...
При приготуванні м’яса смачним виходить щось одне: або шматок яловичини, або бульйон, в якому він варився. Але є хитрість, завдяки якій і те й те виходить апетитним та смачним. Бульйон, наприклад, можна потім використовувати для приготування супу, пере...