Це може здивувати! ТОП-7 причин відмовитися від кави

Більшість з нас починає ранок з кави, покладаючись на ароматний напій, як на джерело енергії та щоб побороти ранкову сонливість, передають Патріоти України.

Вона стимулює наше тіло, бореться з відчуття втоми та допомагає зосередитися. Але, у вживанні кави є негативні наслідки, які варто мати на увазі. Якщо ви помітили в себе кілька з перерахованих нижче негативних симптомів, можливо краще тимчасово відмовитися від кави на користь інших напоїв.

ЯК ПОРЦІЯ КАВИ НА ДЕНЬ Є БЕЗПЕЧНОЮ

В Управлінні з продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration) вважають, що для здорових дорослий людей 400 міліграмів кофеїну на день (а це приблизно п’ять чашок кави) не асоціюються зі небезпечними наслідками. А дієтолог Світлана Фус в одній з наших статей радить обмежитися 300 міліграмами кофеїну, тобто трьома-чотирма чашками на добу. Можемо зробити висновок, що 300-400 міліграмів кофеїну на добу є безпечними для більшості дорослих, але варто пам’ятати, що всі ми маємо різну чутливість до кави, то ж варто перш за все прислухатися до власного тіла. Якщо вам хочеться дізнатися все про каву та як її краще пити, читайте нашу спеціальну статтю.

БЕЗСОННЯ

Не секрет, що кава допомагає нам боротися із сонливістю, а все завдяки вмісту кофеїну. Річ в тім, що в нашому мозку є спеціальний нейромедіатор аденозин, що здатен розслабляти мозок і змушувати нас відчувати втому. Кофеїн просто блокує дію аденозину, таким чином притуплюючи відчуття втоми та сонливості. Звісно дія кофеїну на кожну людину є досить індивідуальною, і ви напевне чули історії людей, яким кава зовсім не заважає спати. Втім якщо ви маєте труднощі із засинанням, варто відмовитися від кави після 14:00.

ПРИШВИДШЕННЯ СЕРЦЕБИТТЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

Оскільки кава має стимулюючи дію, вона може тимчасово пришвидшити серцебиття та підвищувати артеріальний тиск. Більшість людей не відчувають подібного ефекту, але людям з гіпертонією та іншими хворобами серцево-судинної системи слід бути особливо обережними.

ТРИВОЖНІСТЬ

Тривожність є логічним продовженням двох попередніх пунктів. Вживання більш ніж рекомендовані 300-400 мг кави на день, особливо натще можуть викликати та посилювати відчуття занепокоєння, тривоги та навіть паніки, що виникають мовби нізвідки. Якщо ви помічаєте на собі ці негативні ефекти кави, спробуйте надати перевагу каві без кофеїну або зробіть вибір на користь склянки звичайної води.

ЗНЕВОДНЕННЯ

Доведено, що кофеїн має сечогінний ефект, тобто він збільшує утворення сечі, ви частіше ходити в туалет і, як наслідок, втрачаєте воду з електролітами. Якщо забувати протягом дня крім кави пити ще й звичайну воду, а також їсти фрукти з овочами, ви можете довести свій організм до стану зневоднення.

ЗАЛЕЖНІСТЬ

Кава, а саме кофеїн здатні викликати залежність. За регулярного вживання у нас розвивається толерантність до кофеїну, тобто він перестає впливати на нас так ефективно як раніше. Тож, щоб досягнути потрібного ефекту бадьорості, ви збільшуєте дозу… Дивовижно, але коли люди відмовляються від кофеїну, вони переживають справжній “синдром відміни”, тобто можуть страждати на головний біль, виснаження запаморочення та дратівливість.

ПРОБЛЕМИ З ТРАВЛЕННЯМ

Кава може стимулювати вироблення шлункової кислоти, що може викликати дискомфорт, печію, кислотний рефлюкс та подразнення шлунка. Якщо навіть без “допомоги” кави ви зустрічаєтеся з цими неприємними симптомами, краще не пити каву натще та обмежити кількість порцій.

ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я КІСТОК

Надмірне споживання кофеїну може перешкоджати засвоєнню кальцію в організмі, що з часом збільшує ризик проблем з міцністю кісток. У групі ризику знаходяться люди, які споживають мало кальцію зі своїми щоденними стравами.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...