Це може здивувати! Вчені дізналися улюблений колір собак і назвали відтінки, які вони не розрізняють


Нове дослідження показало, що собаки віддають перевагу жовтим предметам. Гавчики чітко бачать сині та жовті відтінки, але не можуть розрізнити червоні, зелені та помаранчеві, які здаються їм як тони жовтого чи сірого, передають Патріоти України

Собаки бачать кольори інакше, ніж люди, тому що в їхніх очах менше чутливих до відтінків колбочок. У людини є три типи конічних клітин, які дозволяють нам бачити діапазон кольорів, а у собак – лише два, що ускладнює розрізнення барв, пише Independent.

Вчені з Індійського інституту наукової освіти та досліджень оцінили понад 130 вуличних собак в індійському місті Калькутта. Перед песиками поставили миски з їжею у трьох кольорах: жовтий, синій та сірий.Більшість собак без вагань прямували до жовтої миски, "навіть коли в сірій була їжа, а в жовтій – ні", кажуть експерти.

"Ця перевага конкретного кольору настільки сильна, що перевершує потяг до їжі, попри те чи в мисці печиво, чи курка. Результати приводять нас до висновку, що більшість собак мають тяжіння до жовтого", – зазначається в дослідженні.

"Ми ще не знаємо, що саме спричиняє таку сильну перевагу жовтого кольору. Можливо, така поведінка є наслідком відрази до інших кольорів", – припускають експерти

Дослідники підозрюють, що однією з причин такої переваги може бути те, що більшість вуличних собак мають відтінки помаранчевого або коричневого хутра, які виглядають жовтуватими в очах гавчиків.

Оскільки перевага кольору може бути або генетичною, або отриманою, експериментатори закликають до майбутніх експериментів, щоб перевірити вроджену рису. "Порівняльні дослідження собак-компаньйонів і вовків можуть допомогти зрозуміти еволюційну траєкторію цієї переваги жовтого кольору", – кажуть вчені.

Справжній прорив! Нова дієта може знизити ризик деменції на 25% та уповільнити старіння

субота, 28 червень 2025, 18:05

Американські вчені опублікували масштабне дослідження, яке показало: дотримання спеціальної дієти під назвою MIND з 40 років значно знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Навіть початок цієї дієти після 60 років допомагає захистити...

Розставлено крапки над "і": Чи дійсно дерев’яні ложки небезпечно використовувати на кухні

субота, 28 червень 2025, 17:30

Дерев’яні ложки - звичний кухонний інструмент для багатьох. Вони не дряпають посуд, зручні у використанні та екологічні. Але в мережі все частіше з’являються застереження: мовляв, дерев’яні ложки - ідеальне середовище для бактерій і плісняви, передают...