"Крім традиційних олів'є і мандаринів, я розповім про один дуже вдалий рецепт запеченої птиці — гусака або качки. Але не просто запеченої, всі ж уміють запікати. А запеченої з нюансами і порадами, щоб всі, хто спробує таку страву, залишилися вкрай задоволені", - пише шеф-кухар Андрій Величко у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:
"Що ж являє собою запечений гусак з айвою? Ну, по-перше, це традиційна сімейна і святкова страва. Вона об'єднує нас всією сім'єю за одним столом, а приготування — це особливий ритуал.
Як же вибрати гусака?
Порада — беріть світлішу й жирнішу. Світліша в цьому випадку стосується стану шкіри — вона не має бути ушкодженою, побитою, занадто осмаленою, і ще дивіться, щоб не залишалося багато пір'я — його дуже складно буде витягти. Що стосується розміру — то кілограмів зо 3 і, бажано, купувати у фермерів. Ну або у бабусі, яка на вихідні приїжджає з села продавати яйця, птицю і трохи ще тих продуктів, яких виростила своїми руками. По-перше, ці руки й гадки не мають, що таке гормони росту і як можна за два місяці виростити величезних курей. А, по-друге, ваша покупка напевно допоможе цій людині.
Ще є такий нюанс — іноді птицю продають з лапами, і я обов’язково намагаюся купити саме таку. Самі лапи — це взагалі окремий делікатес, крім того, що за зовнішнім виглядом цих лап можна зрозуміти, де жила птиця — на ставку купалася або в загорожі тулилася. У процесі запікання лапи слід відрізати і укласти під гусака — так вони пропечуться в соку, не висохнуть і стануть десертно-солодкими і склеюватимуть пальці та губи.
Якщо вибрали гусака — переходимо до підготовки. Як же смачно замаринувати? Є одна проста порада. Навіть три.
Перший — маринад має бути збалансованим. Що це означає? Навіть якщо ви прихильник солодкого, то в маринаді обов’язково використовувати весь спектр смаків, хоч солодкий і робити помітнішим.
Друга порада — маринуйте велику птицю як мінімум добу, а то й більше. Це дасть можливість маринаду глибше проникнути в м’ясо і зробити смак нашогої святкової страви дійсно святковим.
Третя порада — не соромтеся і сміливо експериментуйте зі спеціями. Якщо це робити вдумливо і з розумінням, то всі залишаться задоволені, а головне — ви самі напевно залишитеся задоволені своєю кулінарною майстерністю!
Маринад розрахований на гусака вагою 3 кг:
І спробуйте суміш п’яти спецій, з китайського магазину, буквально 1 чайну ложку. Ця спеція дозволяє отримати аромат, дуже схожий на аромат качки по-пекінськи. У ній є бадьян, кориця, сичуанськи перець, гвоздика і насіння фенхелю. Ну або використовуйте будь-яку вашу улюблену спецію, хоч часник з розмарином або свіжий лавровий лист.
У такому маринаді є всі основні смаки — від солодкого і кислого до солоного і гострого, а ще й аромати спецій.
Далі необхідно ретельно натерти гусака цією сумішшю і залишити маринуватися в холодильнику. Рекомендую накрити пластиком, аби всі продукти в холодильнику не просочилися ароматами. І періодично діставати і знову обтирати тієїю сумішшю, яка стікатиме з гусака. Як вже написав вище, якщо маринувати так дві доби — буде відмінно.
Запікання.
Знадобиться рукав для запікання, 3−4 середні стиглі айви або 4−5 кислих яблук. І картопля. Обов’язково потрібна картопля. Ви навіть не уявляєте, але картопля, приготована з таким гусаком, значно смачніша за м’ясо. Далі відкрию секрет, чому так. Картоплі мінімум 1 кг, бажано середніх і однакових картоплин.
Режим запікання.
Спочатку хвилин 30 при високій температурі, близько 190 ℃. Потім 2−2,5 години при 150−160 ℃, і тільки потім можна розкрити і дати 200 ℃ буквально на 15 хвилин для отримання скоринки. Але магія відбувається з картоплею. Весь жир з гусака витоплюється, і картопля готується в ньому. Як французьким методом конфі. І повірте, ця картопля просто неперевершеного смаку й аромату. Гуска теж, але картопля…
Як правило, дружна сім'я легко з'їдає такого смачного гусака з картоплею за один присід, особливо на святкову або сімейну вечерю, з парочкою пляшечок щільного червоного вина (дітям — узвар).
І остання порада. В рукаві у вас залишиться досить багато жиру і м’ясного соку. Цей делікатес не повинен пропасти — зберіть його, процідіть і залиште в холодильнику. Це перетвориться на ароматний гусячий смалець з демігласом. Якщо надумаєте приготувати плов або стушкувати картоплю з м’ясом — додайте це диво, страва миттєво стане набагато смачнішою. Смачного! Експериментуйте, використовуйте різні спеції і маринади і знайдіть своє улюблене поєднання".
Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...
На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому с...