Це треба знати всім! Тромб - сім ранніх симптомів, які в жодному разі не можна пропустити

Тромб - згусток крові, який виникає, якщо кров стає густішою та щільнішою. Ця властивість корисна у разі травми - тоді загоєння йде швидше. Але часті випадки, коли тромби можуть бути небезпечні для здоров'я і навіть життя, передають Патріоти України.

Ризик виникнення тромбу підвищується, якщо недавно ви перенесли тривалу подорож літаком, автомобілем або автобусом. Якщо ведете сидячий спосіб життя, отримали серйозну травму, у вас зайва вага або ви страждаєте на серцеву недостатність.

Формування таких згустків у венах призводить до захворювання, яке називається тромбозом. Якщо тромб відірветься, цей згусток крові потрапить у загальний кровообіг і виникне ризик закупорки судин мозку, серця, легень. Така ситуація смертельно небезпечна і може призвести до серцевого нападу, інсульту, інфаркту чи тромбоемболії легеневої артерії – зупинки роботи легень.

Симптоми та ознаки тромбоутворення

Судоми ніг. Багато пацієнтів, які мали тромб у нижніх кінцівках, кажуть, що безпосередньо перед нападом вони часто відчували судоми в ногах. Якщо це ваш випадок, обов'язково зверніться до лікаря. Якщо пропустити тромб, що утворився в нижніх кінцівках, наслідки можуть бути по-справжньому серйозними.

Поколювання у кінцівках. Знайоме відчуття сотень голочок, що одночасно поколюють руку чи ногу? На цей неприємний симптом можливого тромбозу рідко звертають увагу. Подумаєш, відсиділи руку чи ногу, затекло. Але якщо такий стан виникає регулярно, і тим більше якщо часто поколювання виникає в одному і тому ж місці, обов'язково зверніться до спеціаліста. Тому що такого роду оніміння — один із класичних симптомів тромбу.

Блідість шкіри. Тромб ускладнює нормальну циркуляцію крові, результатом чого стає блідість на певних ділянках шкіри. Якщо ви помітили, що одна ваша нога (або область її) блідіша за іншу, терміново зверніться до лікаря - це може бути серйозним сигналом тромбозу нижніх кінцівок.

Зміна температури шкіри. Ще один поширений ранній симптом утворення тромбів в організмі – зміна температури шкірних покривів. Через порушення кровотоку область шкіри над місцем утворення тромбу може стати холоднішою або теплішою — і це привід якнайшвидше звернутися до лікаря!

Біль у спині. Помітивши періодичні болі в спині, навряд чи ми запідозримо тромб — і даремно. Якщо згусток крові утворюється в області тазу або однієї з черевних вен, він може проявляти себе саме через біль у спині. Якщо ви помітили у себе подібні симптоми, зверніться до лікаря якнайшвидше. Такий симптом утворення тромбів найчастіше упускають із виду жінки, які звикли до регулярних болів під час менструального циклу.

Надмірне потовиділення. Цей симптом повинен вас насторожити, якщо проявляється у поєднанні з будь-якими іншими ранніми проявами тромбу, про які ми говорили вище. Найчастіше підвищене потовиділення з'являється, якщо тромб утворюється в області серця або легень — дуже небезпечний симптом, який може сигналізувати про можливий інфаркт, інсульт або легеневу емболію. Таку ознаку тромбозу в жодному разі не можна ігнорувати.

Задишка. Ще один симптом, який може попереджати про тромб, що утворюється в легенях, — задишка. Обов'язково зверніться до лікаря, якщо ви помітили за собою щось подібне — це може бути по-справжньому серйозно.

У тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, такий симптом розвитку спостерігається досить часто. Приблизно у третини пацієнтів з'являються скарги на задишку та кашель після перенесеного ковіду.

Види тромбозів

Найбільш небезпечним вважається артеріальний тромбоз, він викликає кисневе голодування тканин та перешкоджає повноцінній роботі серця.

Для артеріального тромбозу найбільш характерні:

  • Почуття оніміння у тій області тіла чи кінцівки, де утворився тромб. Температура тут різко знижується.
  • Різкий пульсуючий біль, який поширюється з певної точки.
  • Задишка, почуття тиску всередині грудини, порушення серцевого ритму
  • Якщо тромб перешкоджає надходженню крові в мозок, виникне розлад мови, біль голови та запаморочення. Це перші ознаки інсульту, і необхідно негайно викликати швидку допомогу.

При венозному тромбозі найпоширенішими симптомами є:

  • Ущільнення та набряклість тканин у руці чи нозі, на окремій ділянці тіла, там, де утворився тромб
  • Набухання вен під шкірою, підвищення температури у цьому місці.
  • Посиніння шкіри в місці набряклості або набряклих вен, спричинене притоком венозної крові. Різко виникає біль, який наростатиме.

Якщо ви спостерігаєте подібні симптоми появи тромбу, якнайшвидше проконсультуйтеся з терапевтом. При необхідності лікар відправить вас до судинного хірурга чи флеболога.

Коли потрібно терміново дзвонити у "швидку"

Терміново викликайте бригаду лікарів, якщо:

  • відчули біль та дискомфорт у грудях, і цей біль посилюється при спробі глибоко вдихнути або при кашлі;
  • стало важко говорити, плутаються слова, не можете назвати своє ім'я;
  • стало важко дихати, відчуваєте, що вам не вистачає кисню;
  • при кашлі ви виявили кров;
  • в очах почало двоїтись, перед очима з'явився туман або виникають каламутні, сліпі плями;
  • відчули запаморочення, зомліли, або різко впав тиск.

Такі симптоми – перші ознаки інсульту, легеневої емболії чи інфаркту. Це не означає, що подібний стан викликав саме тромб, що відірвався, але в будь-якому випадку необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

Ви будете здивовані! Які страви можна зробити смачнішими за допомогою цукру

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:08

Далеко не всі господині знають, що цукор можна сміливо використовувати і при приготуванні основних страв. Справа в тому, що цей компонент дозволяє смаковим якостям їжі розкритися в повному обсязі, передають Патріоти України. Деякі кулінари сумніваються...

Не робіть так! ТОП-2 продукти, які не можна додавати у фарш для котлет

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:13

Важко знайти господиню, яка ніколи не займалася виготовленням котлет. Справа в тому, що ця м’ясна страва є неймовірно апетитною та поживною. Її люблять гурмани різного віку. І все ж любителі поїсти далеко не завжди задоволені домашніми котлетами, перед...