Це варто скуштувати: 5 найкращих рецептів 2020 року

Нехай 2020 рік і розчарував багатьох своїми метаморфозами, та водночас він подарував нам багато часу на самовдосконалення. Одним із навиків, який багато хто почав розвивати стала кулінарія.

Патріоти України хочуть нагадати вам п'ять дуже простих страв, які обов'язково сподобаються вашій родині і продемонструють вашу кулінарну майстерність.

Гарбуз із сиром
Гарбуз — це унікальний продукт, з якого можна готувати що завгодно: солодощі, пироги, перші страви і супи. Його навіть можна їсти сирим і додавати в салати. Також він ідеально поєднується з солоними сирами і зеленню. Але саме цей спосіб його приготування дуже простий, а завдяки тривалому терміну зберігання цього осіннього овоча, ви можете готувати його всю зиму. Запечений гарбуз із сиром — дуже хороший варіант вечері, а доповнити його можна запеченим курячим філе.

Інгредієнти:

Гарбуз
оливкова олія
суміш перців
сушені італійські трави
сванська сіль
ваш улюблений сир
Приготування:

Помийте гарбуз, очистіть від шкірки і поріжте великими шматками, приблизно 2х3 сантиметри. Викладіть гарбуз на деко, збризніть оливковою олією, додайте спеції і добре все перемішайте, щоб кожен шматочок гарбуза покрився спеціями. Тепер відправте гарбуз до розігрітої до 200°C духовки на 30 хвилин. Коли овоч буде готовий — щедро посипте його на деку натертим сиром і відправте до духовку ще на 5-10 хвилин, щоб сир розплавився і трохи запікся.

Смачне картопляне пюре

Напевно, немає нічого смачнішого від цієї простої страви. Ми готуємо картопляне пюре часто, і в кожного воно виходить по-своєму, тому що хтось додає молоко, а хтось — масло. Ми вирішили поділитися дуже простим способом приготування картопляного пюре, завдяки цьому рецепту воно виходить ніжним, кремовим і ароматним, а завдяки цибулі та вершковому маслу — солодкуватим. Прекрасно з ним поєднується оселедець, свіжий салат, стейк або соковита котлета.

Інгредієнти:
Картопля
вершкове масло
цибуля
сіль
суміш перців
Спосіб приготування
Почистіть картоплю у тій кількості, яку плануєте відварити і добре помийте. Почистіть 1 велику або 2 маленьких цибулини.
Поки все готуєте, налийте у чайник води і поставте її кип’ятитися.
Тепер час нарізати овочі. Щоб не гаяти часу на варіння - поріжте картоплю маленькими кубиками, щоб вони не була більшою 2 см - так вона максимально швидко звариться.

Тепер наріжте цибулю маленькими кубиками.

Покладіть картоплю у каструлю, до неї покладіть і цибулю. Залийте все окропом із чайника так, щоб вода ледь покривала овочі у каструлі. Ввімкніть вогонь на мінімум і варіть до готовності картоплі.
Злийте воду, у якій варилась картопля, у окрему миску.
Тепер час товкти картоплю. Для цього найкраще використовувати спеціальний товкач. Поступово підливайте потрішки води, у якій варилась картопля, у пюре. Всю воду використовувати не потрібно, її варто підливати, щоб страва вийшла не сухою.
Коли пюре готове, час його заправляти. Візьміть 50 г вершкового масла, яке вам подобається, і маленькими шматочками додавайте до картоплі, щоб воно повністю розчинилося. Тепер знову потовчіть пюре - так воно буде повітрянішим.
І останній етап - спеції. Сіль найкраще додати трішки, перемішати, скуштувати і якщо її не вистачатиме, - додати ще. Також до такого пюре добре додати щіпку меленої суміші перців - ця спеція надасть аромату страві.
Італійська запіканка з баклажанів
Цим рецептом поділився бренд-шеф Андрій Величко і він запевняє, що баклажани хороші в будь-якому вигляді — і запечені, і смажені, й мариновані. Тому він вирішив розповісти, як приготувати італійську запіканку з баклажанів. Смак точно всім сподобається. А якщо додати до цього рецепту м'ясний фарш, картоплю і соус бешамель, то отримаємо грецьку мусаку.

Інгредієнти:

Баклажани — 1 кг
помідори — 700 г
цибуля ріпчаста — 1 шт.
часник — кілька зубчиків;
перець чилі — 1/4 шт. (за смаком)
моцарелла — 200 г
олія рослинна — 2-3 ст. ложки
базилік — 1 пучок
прованські або італійські трави — 1 ч. л.
сіль перець

Спосіб приготування

Потрібно з помідорів зняти шкурку — я вже не раз показував, як це легко зробити, заливши окропом помідори. Після цього їх можна порізати великими шматками.

У сотейник або чавунний казанчик налити трохи олії, на середньому вогні пасерувати цибулю, часник і зовсім трохи перцю чилі. Форма нарізки тут зовсім не важлива — можна всі інгредієнти нарізати чималими шматками, у кілька сантиметрів навіть. Цибулю до прозорого кольору протушкуємо і можна додати помідори. Тепер вогонь зменшуємо до мінімального й залишаємо, щоб ледь-ледь кипіло години 2-3.
Можна, звісно, швидко, на максимальному вогоні — і за пів години все готово. Але тоді не буде того самого солодкого томатного смаку. Не кислих помідорів, а помідорів із солодким ароматом. В результаті маса повинна уваритися вдвічі. Тепер можна посолити і додати дрібку сухих трав (орегано, базилік, прованські трави або італійські). Я ще додаю, якщо є, кілька гілочок свіжого базиліку.
Томатний соус тепер готовий. Можна використовувати в такому вигляді — є шматочки помідорів і овочі. Але я беру звичайне сито, типу друшляка, і за допомогою ополоника протираю. Соус стає однорідним, рівномірнішим за кольором і за смаком. А також його легше використовувати в різних рецептах.
Крок 3
Підготуємо баклажани. Тут все просто і за класикою. Заздалегідь баклажани нарізаємо скибками уздовж, завтовшки близько 5 мм. Посолити великою морською сіллю і залишити на 30 хвилин. Після цього сіль змити, баклажани просушити. Підсмажити на пательні з мінімумом рослинної олії. Смажити по черзі, в один шар і з 2-х боків. Потім викласти на паперовий рушник або на серветку.
Крок 4
Підготуємо все для італійської запіканки з баклажанів:
- томатний соус
- обсмажені баклажани
- моцарела
- кілька гілочок базиліку.
Тепер беремо форму для запікання і чергуємо шари: баклажани-томатний соус-моцарела-листя базиліку. І так кілька разів, завершуємо томатним соусом. Частину моцарели залиште — її необхідно буде наприкінці запікання (приблизно за 10-15 хвилин) викласти зверху і дати розплавитися.
Крок 5
Запікання. Час залежить від духовки, у звичайній моїй духовці запіканка готувалася годину. Температура — 180°C, а за 15 хв до кінця я посипав зверху залишками моцарели. Вона розплавилася на червоному соусі і страва виглядала просто супер по-італійськи!
Голландський млинець
Голландський млинець, відомий ще як німецький млинець або голландський пух, не має жодного стосунку до Голландії. Більш того, батьківщиною цієї незвичайної страви вважається США. Першими його спробували відвідувачі сімейного ресторану Manca's Cafe в Сіетлі. Тут цей десерт почали подавати ще в 1940-х, а назву придумала дочка власника Віктора Манке.
Традиційно голландський млинець випікають у чавунній сковороді, а подають гарячим, поки він не осів. Така страва ідеально підходить до сніданку або може стати повноцінним десертом.

Інгредієнти:

2 яйця
200 мл теплого молока
3 ст. л. пшеничного борошна
3 ст. л. рослинної олії
1 ст. л. розтопленого вершкового масла
1 ч. л. ванільного цукру
1 ч. л. цукрової пудри
50 г полуниці
1 банан
лимонний сік
дрібка солі
Спосіб приготування
1. Перш за все пательню (діаметр 22-24 см) ставимо у розігріту до 220°C духовку, щоб вона розжарилася. Процес займе приблизно 10 хвилин. Поки готуватимемо тісто, форма прогріється.

2. У миску вбиваємо яйця, додаємо дрібку солі та ванільний цукор. Добре збиваємо міксером або вінчиком. Додаємо тепле молоко і ще раз добре перемішуємо. Просіюємо сюди ж борошно і замішуємо рідке тісто.

3. Фрукти і ягоди за необхідності нарізаємо. У цьому рецепті я використовую банан і полуницю. За бажанням можна додати малину, смородину, лохину, чорницю, яблука і навіть улюблені сухофрукти. Головне - знати міру у кількості, щоб тісто під час запікання піднялося.
4. На гарячу пательню виливаємо олію, а потім - тісто. Зверху викладаємо фрукти і ягоди. Випікаємо в духовці 15-20 хвилин за температури 220°C. У процесі випікання млинець нерівномірно підійматиметься - так і повинно бути. Коли скоринка зверху засмажиться, голландський млинець можна витягати з духовки.
5. За традицією готовий млинець поливаємо зверху розтопленим вершковим маслом, скроплюємо лимонним соком та посипаємо цукровою пудрою. Можна смакувати!
Оладки з капустою

Це практично універсальний рецепт, адже готувати такі оладки можна і на сніданок, і на обід, і навіть для гостей. Адже це швидко, просто і дуже смачно. Придумав цей незвичайний рецепт шеф-кухар Євген Клопотенко.

Інгредієнти:
Для начинки:
капуста (приблизно четвертина) — 250-300 г
сік лимона — 1 ст. л.
сіль — 1 ч. л.
Для тіста:
кефір — 300 мл
борошно — 200 г
яйце — 1 шт.
цукор — 1 ч. л.
сода — ½ ч. л.
соняшникова олія (+100 мл для смаження млинців) — 3 ст. л.
сіль — 1 щіпка
сметана (для подавання) — за бажанням
базилік (для подавання) — за бажанням
Покроковий рецепт:
Капусту (250-300 г) помийте і видаліть за необхідності верхні листки. Потім дуже дрібно посічіть ножем.

Перекладіть капусту в миску, додайте 1 ст. л. соку лимона і за смаком сіль. Ретельно перетріть капусту і залиште на 15 хвилин промаринуватися.

Приготуйте базове тісто для оладок. У миску налийте 300 мл кефіру, додайте в нього яйце, сіль, 1 ч. л. цукру, ½ ч. л. соди і 200 г борошна. Добре перемішайте вміст віничком до отримання однорідного тіста. Консистенція повинна вийти, як густа сметана.
Додайте в тісто 3 ст. л. рослинної олії і ще раз добре перемішайте.
Перекладіть відтиснуту капусту в підготовлене тісто для млинчиків, добре розмішайте.

Смажте млинці з капустою і яйцем на сковороді з невеликою кількістю соняшникової олії (приблизно 100 мл). Викладайте по 1-2 столової ложки на млинець і підрум'яньте з двох сторін на середньому вогні по 1-2 хв. Подавайте капустяні млинці зі сметаною і листочками базиліку. Можете використовувати улюблений соус і зелень.

Джерело: ТСН.ua

Дуже смачно! Рецепт картопляної піци на сковорідці

субота, 11 травень 2024, 12:10

Піца прийшла до нас з Італії, але за багато років вона прижилася і в Україні. З’явилося багато місцевих рецептів і різних варіацій її приготування. Сьогодні пропонуємо вам приготувати піцу в домашніх умовах за дуже простим, бюджетним і смачним рецептом...

Лише спробуйте! Маленька хитрість, яка зробить котлети неймовірно соковитими та м’якими

субота, 11 травень 2024, 11:09

Пухкі, смачні та соковиті — саме такими мають бути котлети. Досвідчені господині та кулінари знають, як треба зробити фарш, щоб ваша страва стала справжнім хітом. Це дуже просто. Зазвичай для котлет беруть яловичину або свинину. Рекомендується робити з...