Ці правила можуть врятувати життя! Що робити, якщо вкусила бджола

Укус бджоли найчастіше нешкідливий: трохи поболить, попече і пройде. Але може бути і небезпечним для життя - якщо у людини є алергія на укус або укусів багато. УНІАН розповідає, що робити, якщо вкусила бджола і коли потрібно невідкладно викликати швидку, передають Патріоти України.

Вкусила бджола - що робити в першу чергу

У першу чергу потрібно видалити жало, щоб припинити надходження отрути в кров. При цьому намагатися видавити жало або витягнути його пальцями не слід - можна зруйнувати капсулу з отрутою і погіршити ситуацію. З цієї ж причини не варто використовувати пінцет. Візьміть будь-який твердий і плоский предмет, наприклад, пластикову картку, притисніть її до шкіри і змахніть жало.

Далі дійте так:

  • промийте місце укусу милом, сольовим розчином (1 ч. л. на 1 склянку води), протріть спиртом або перекисом, йодом, зеленкою, розчином фурациліну;
  • прикладіть до рани холодний компрес або лід;
  • випийте антигістамінний засіб від алергії, наприклад, супрастин;
  • пийте побільше рідини, щоб прискорити обмін речовин і якомога швидше вивести з організму токсини.

Щоб позбутися від сверблячки, нанесіть на місце укусу кашку з харчової соди і води (пропорція 2:1). Щоб зняти біль, прийміть знеболююче на основі парацетамолу або ібупрофену.

Що робити, якщо вкусила бджола і місце укусу розпухло

Часто після укусу бджоли з'являється набряк, який можна зняти підручними засобами. Слід прикласти до місця укусу:

  • лід або пакет з льодом, загорнутий у тонку тканину;
  • грілку з холодною водою;
  • змочену в крижаній воді ганчірочку;
  • металеву ложку;
  • шматочок цукру.

Ні в якому разі не можна розчісувати місце укусу - це збільшить набряк і свербіж, а в ранку може потрапити інфекція.

Чим помазати місце укусу бджоли, якщо немає мила і антисептиків

Якщо у вас під рукою не виявилося мила, спирту та інших дезінфікуючих засобів, тоді місце укусу можна обробити петрушкою - розім'яти лист і змастити соком, або натерти чимось кислим - наприклад, кислою ягодою. Молочний сік кульбаби допоможе зняти біль, зняти набряк допомагають примочки з чаю, соку алое, цибулі, подорожника або тієї ж петрушки.

Скільки часу проходить укус бджоли

Зазвичай біль, почервоніння і набряк проходять через кілька годин, але можливо, і днів. Якщо бджола вкусила в обличчя, то набряк може триматися пару днів.

Що робити, якщо вкусила бджола і почалася алергічна реакція

У більшості випадків укус бджоли не небезпечний. Але у 2% людей він викликає сильну алергічну реакцію і може стати причиною смерті. Причому, необов'язково навіть потрапляти в ці 2% - якщо вкусила не одна бджола, а 5 і більше, то вже настає токсична реакція.

У таких випадках важливо діяти максимально швидко - більшість смертей при алергіях на отрути комах настає протягом першої години після укусу. Коли потрібно викликати швидку:

  • якщо у людини почалося затруднене або хрипливе дихання; виникло відчуття, ніби не можна дихати;
  • з'явилися хрипота і проблеми з мовою;
  • почалися нудота, біль у животі, діарея, блювання;
  • з'явилися червоні плями на тілі, кропив'янка;
  • почалося запаморочення, сильна слабкість;
  • став прискореним пульс;
  • пішов великий набряк від укусу в обличчя або язик;
  • бджола вкусила зсередини горла.

Поки їде швидка, обробіть рану, як ми говорили раніше, покладіть потерпілого на спину або бік, зніміть тісний одяг, укрийте. В цей час краще нічого не пити, щоб не спровокувати блювоту.

Якщо раптом людина не дихає і у неї відсутнє серцебиття, починайте серцево-легеневу реанімацію: робіть штучне дихання рот в рот і непрямий масаж серця. І головне - не панікуйте, від вашої зібраності і холоднокровності в цей момент може залежати життя людини.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...