Варто включити в раціон! Лікар назвав три прості продукти, які можуть врятувати життя й знизити ризик раку

Відомий британський хірург доктор Каран Раджан, який працює в лікарнях NHS, поділився в Instagram-відео, яке вже переглянули понад 1,1 мільйона разів, трьома простими продуктами, які щодня можуть суттєво підвищити рівень клітковини в раціоні — ключовий чинник у профілактиці раку кишечника передають Патріоти України.

Він назвав цей підхід «fibermaxxing» — максимізація споживання клітковини за допомогою звичайної їжі з кухонної шафи.

Чому клітковина важлива?

За даними Bowel Cancer UK, нестача клітковини є причиною 28% випадків раку кишечника у Великій Британії, але лише 9% дорослих споживають рекомендовані 30 грамів на день.

Клітковина — це частина рослин, яка не перетравлюється, але необхідна для здорової роботи кишківника. Вона також допомагає зменшити ризик утворення пухлин.


ТОП-3 ПРОСТІ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ВІД ЛІКАРЯ:

Доктор Раджан рекомендує комбінувати будь-які три з наступного списку, щоб отримати 15 г клітковини на день:

  • 50 г фісташок або мигдалю
  • 80 г малини
  • 100 г замороженого зеленого горошку
  • 100 г хумусу
  • 50 г чорного шоколаду
  • 75 г вареної сочевиці
  • Один з фруктів: яблуко, груша або авокадо
«Коли ви поєднуєте клітковину з різних джерел, ви також отримуєте фітонутрієнти, поліфеноли та пребіотики — усі вони по-різному впливають на мікробіом кишківника і мають свої унікальні властивості», — пояснює лікар.

Що кажуть дослідження?

  • Дослідження Каліфорнійського університету в Сан-Дієго показали: зростання випадків раку кишечника може бути пов’язане з зараженням кишківника бактерією E.coli.
  • Клітковина може знижувати шкоду від цієї бактерії й перешкоджати мутаціям, що спричиняють розвиток пухлин.
«Хоча мало що можна зробити, якщо E.coli вже викликала зміни, високий рівень клітковини — це один з небагатьох дієвих методів профілактики», — каже гастроентеролог доктор Аласдейр Скотт.

Основні симптоми раку кишечника:

  • Зміни у випорожненнях (частіше, рідше, діарея, запор)
  • Кров у калі
  • Відчуття, ніби потрібно сходити в туалет навіть після випорожнення
  • Біль, схуднення, відчуття "грудки" в кишечнику

У Великій Британії рак кишечника щороку забирає життя майже 17 000 осіб. Хоча більшість випадків стосується людей 50+, кількість хворих у віці 25–49 років стрімко зростає.


Як запобігти?

За даними Cancer Research UK, понад половину (54%) випадків раку кишечника можна попередити. Основні фактори ризику:

  • Дієта з низьким вмістом клітковини
  • Надмірне споживання червоного або переробленого м’яса
  • Ожиріння

Висновок:
Щоб знизити ризик, впровадьте у свій щоденний раціон три джерела клітковини з наведеного списку — це просто, доступно та може врятувати життя.

Це може здивувати! ТОП-15 ранкових звичок, які сповільнюють ваш метаболізм

вівторок, 28 жовтень 2025, 18:30

Кожен ранок - це шанс задати темп усьому дню. Те, що ви робите у перші години після пробудження, безпосередньо впливає на швидкість метаболізму, рівень енергії та здатність спалювати жир, передають Патріоти України. Невинні, на перший погляд, звички – ...

Психологічний тест: Яку тварину побачили першою - це розкриє ваші приховані риси

вівторок, 28 жовтень 2025, 17:50

Психологічні тести, що визначають особистість, є потужним інструментом для самопізнання, допомагаючи краще зрозуміти власні внутрішні мотиви та поведінкові патерни. Вони корисні, оскільки можуть розкрити приховані риси характеру, про які ми самі не зав...