Варто включити в раціон! Лікар назвав три прості продукти, які можуть врятувати життя й знизити ризик раку

Відомий британський хірург доктор Каран Раджан, який працює в лікарнях NHS, поділився в Instagram-відео, яке вже переглянули понад 1,1 мільйона разів, трьома простими продуктами, які щодня можуть суттєво підвищити рівень клітковини в раціоні — ключовий чинник у профілактиці раку кишечника передають Патріоти України.

Він назвав цей підхід «fibermaxxing» — максимізація споживання клітковини за допомогою звичайної їжі з кухонної шафи.

Чому клітковина важлива?

За даними Bowel Cancer UK, нестача клітковини є причиною 28% випадків раку кишечника у Великій Британії, але лише 9% дорослих споживають рекомендовані 30 грамів на день.

Клітковина — це частина рослин, яка не перетравлюється, але необхідна для здорової роботи кишківника. Вона також допомагає зменшити ризик утворення пухлин.


ТОП-3 ПРОСТІ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ВІД ЛІКАРЯ:

Доктор Раджан рекомендує комбінувати будь-які три з наступного списку, щоб отримати 15 г клітковини на день:

  • 50 г фісташок або мигдалю
  • 80 г малини
  • 100 г замороженого зеленого горошку
  • 100 г хумусу
  • 50 г чорного шоколаду
  • 75 г вареної сочевиці
  • Один з фруктів: яблуко, груша або авокадо
«Коли ви поєднуєте клітковину з різних джерел, ви також отримуєте фітонутрієнти, поліфеноли та пребіотики — усі вони по-різному впливають на мікробіом кишківника і мають свої унікальні властивості», — пояснює лікар.

Що кажуть дослідження?

  • Дослідження Каліфорнійського університету в Сан-Дієго показали: зростання випадків раку кишечника може бути пов’язане з зараженням кишківника бактерією E.coli.
  • Клітковина може знижувати шкоду від цієї бактерії й перешкоджати мутаціям, що спричиняють розвиток пухлин.
«Хоча мало що можна зробити, якщо E.coli вже викликала зміни, високий рівень клітковини — це один з небагатьох дієвих методів профілактики», — каже гастроентеролог доктор Аласдейр Скотт.

Основні симптоми раку кишечника:

  • Зміни у випорожненнях (частіше, рідше, діарея, запор)
  • Кров у калі
  • Відчуття, ніби потрібно сходити в туалет навіть після випорожнення
  • Біль, схуднення, відчуття "грудки" в кишечнику

У Великій Британії рак кишечника щороку забирає життя майже 17 000 осіб. Хоча більшість випадків стосується людей 50+, кількість хворих у віці 25–49 років стрімко зростає.


Як запобігти?

За даними Cancer Research UK, понад половину (54%) випадків раку кишечника можна попередити. Основні фактори ризику:

  • Дієта з низьким вмістом клітковини
  • Надмірне споживання червоного або переробленого м’яса
  • Ожиріння

Висновок:
Щоб знизити ризик, впровадьте у свій щоденний раціон три джерела клітковини з наведеного списку — це просто, доступно та може врятувати життя.

Перевірте себе! Те, що ви побачите першим на малюнку, розкриє вашу силу

вівторок, 9 грудень 2025, 0:28

Ви коли-небудь замислювалися, що може розповісти про вас простий тест на особистість? Це маленьке дослідження розкриє несподівані сторони вашого характеру.Незалежно від того, що саме ви побачили на малюнку передусім, кожен варіант говорить щось унікаль...

Перевіряйте маркування! В Україні виявили десятки тисяч небезпечних іграшок напередодні свят

понеділок, 8 грудень 2025, 23:59

В Україні інспектори виявили понад 24 тисячі одиниць дитячої продукції, яка загрожує здоров’ю. Частина іграшок може викликати токсичні реакції та травмувати дитину. Про це повідомляє Держпродспоживслужба, передають Патріоти України. Протягом 2025 року ...