
Відомий британський хірург доктор Каран Раджан, який працює в лікарнях NHS, поділився в Instagram-відео, яке вже переглянули понад 1,1 мільйона разів, трьома простими продуктами, які щодня можуть суттєво підвищити рівень клітковини в раціоні — ключовий чинник у профілактиці раку кишечника передають Патріоти України.
Він назвав цей підхід «fibermaxxing» — максимізація споживання клітковини за допомогою звичайної їжі з кухонної шафи.
За даними Bowel Cancer UK, нестача клітковини є причиною 28% випадків раку кишечника у Великій Британії, але лише 9% дорослих споживають рекомендовані 30 грамів на день.
Клітковина — це частина рослин, яка не перетравлюється, але необхідна для здорової роботи кишківника. Вона також допомагає зменшити ризик утворення пухлин.
Доктор Раджан рекомендує комбінувати будь-які три з наступного списку, щоб отримати 15 г клітковини на день:
«Коли ви поєднуєте клітковину з різних джерел, ви також отримуєте фітонутрієнти, поліфеноли та пребіотики — усі вони по-різному впливають на мікробіом кишківника і мають свої унікальні властивості», — пояснює лікар.
«Хоча мало що можна зробити, якщо E.coli вже викликала зміни, високий рівень клітковини — це один з небагатьох дієвих методів профілактики», — каже гастроентеролог доктор Аласдейр Скотт.
У Великій Британії рак кишечника щороку забирає життя майже 17 000 осіб. Хоча більшість випадків стосується людей 50+, кількість хворих у віці 25–49 років стрімко зростає.
За даними Cancer Research UK, понад половину (54%) випадків раку кишечника можна попередити. Основні фактори ризику:
Висновок:
Щоб знизити ризик, впровадьте у свій щоденний раціон три джерела клітковини з наведеного списку — це просто, доступно та може врятувати життя.
Ви коли-небудь замислювалися, що може розповісти про вас простий тест на особистість? Це маленьке дослідження розкриє несподівані сторони вашого характеру.Незалежно від того, що саме ви побачили на малюнку передусім, кожен варіант говорить щось унікаль...
В Україні інспектори виявили понад 24 тисячі одиниць дитячої продукції, яка загрожує здоров’ю. Частина іграшок може викликати токсичні реакції та травмувати дитину. Про це повідомляє Держпродспоживслужба, передають Патріоти України. Протягом 2025 року ...