Відомий британський хірург доктор Каран Раджан, який працює в лікарнях NHS, поділився в Instagram-відео, яке вже переглянули понад 1,1 мільйона разів, трьома простими продуктами, які щодня можуть суттєво підвищити рівень клітковини в раціоні — ключовий чинник у профілактиці раку кишечника передають Патріоти України.
Він назвав цей підхід «fibermaxxing» — максимізація споживання клітковини за допомогою звичайної їжі з кухонної шафи.
За даними Bowel Cancer UK, нестача клітковини є причиною 28% випадків раку кишечника у Великій Британії, але лише 9% дорослих споживають рекомендовані 30 грамів на день.
Клітковина — це частина рослин, яка не перетравлюється, але необхідна для здорової роботи кишківника. Вона також допомагає зменшити ризик утворення пухлин.
Доктор Раджан рекомендує комбінувати будь-які три з наступного списку, щоб отримати 15 г клітковини на день:
«Коли ви поєднуєте клітковину з різних джерел, ви також отримуєте фітонутрієнти, поліфеноли та пребіотики — усі вони по-різному впливають на мікробіом кишківника і мають свої унікальні властивості», — пояснює лікар.
«Хоча мало що можна зробити, якщо E.coli вже викликала зміни, високий рівень клітковини — це один з небагатьох дієвих методів профілактики», — каже гастроентеролог доктор Аласдейр Скотт.
У Великій Британії рак кишечника щороку забирає життя майже 17 000 осіб. Хоча більшість випадків стосується людей 50+, кількість хворих у віці 25–49 років стрімко зростає.
За даними Cancer Research UK, понад половину (54%) випадків раку кишечника можна попередити. Основні фактори ризику:
Висновок:
Щоб знизити ризик, впровадьте у свій щоденний раціон три джерела клітковини з наведеного списку — це просто, доступно та може врятувати життя.
Все більше лікарів та експертів з інтегративної медицини сходяться на думці: найкращий спосіб почати день - зелений чай із лимоном, передають Патріоти України. Докторка Юдін Гаррі, яка працює у швидкій та практикує інтегративну медицину, називає цей на...
Ми виділяємо цілий фонтан хімічних речовин із різними запахами через пори шкіри та під час дихання. Деякі з них можуть сигналізувати про те, що ми хворіємо, і їх можна використовувати для діагностики хвороб - іноді навіть за кілька років до появи симпт...