Варто включити в раціон! ТОП-7 найефективніших продуктів, які зменшують ризик серцево-судинних захворювань

За даними наукового дослідження, проведеного фахівцями з Університету Еморі в Атланті, понад 50% смертей, спричинених захворюваннями серця, можна запобігти щорічно. Крім уникнення шкідливих звичок, таких як паління, важливо контролювати чотири основні фактори: надмірну вагу, підвищений рівень холестерину, артеріальний тиск і діабет, передають Патріоти України

Ці фактори можна значно зменшити або навіть повністю усунути завдяки певним змінам у харчуванні, як свідчать результати досліджень. Видання eatthis.com зібрало перелік найкращих продуктів, які не тільки допоможуть зменшити ризик захворювань серця, але й підтримають вашу вагу та захистять від діабету.

Темний шоколад

Шанувальники шоколаду можуть радіти: десятки досліджень свідчать про позитивний вплив какао на серцево-судинну систему. Зокрема, какао у вигляді гарячого напою або темного шоколаду сприяє покращенню роботи серця. Одне з досліджень, опубліковане у журналі Circulation Heart Failure, довело, що жінки, які споживали одну-дві порції шоколаду на тиждень, мали на 32% менший ризик розвитку серцевої недостатності.

Ще одне дослідження показало, що чоловіки, які їли шоколад (приблизно 1/3 склянки на тиждень), мали на 17% нижчий ризик інсульту. Корисні властивості шоколаду зумовлені поліфенолами та флаванолами – протизапальними речовинами, що підтримують здоров’я серця. Фахівці радять обирати шоколад з вмістом какао не менше 60%, а ще краще – 74% і вище.

Едамаме

Соєві стручки – ідеальний перекус, багатий на магній, фолієву кислоту та калій, які підтримують артеріальний тиск на нормальному рівні та знижують ризик захворювань серця. Клітковина у цих бобах допомагає організму утилізувати "поганий" холестерин. Університет Лідса провів аналіз, який виявив, що щоденне споживання на кожні 7 грамів клітковини суттєво зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Чай Ройбуш

Науковці з Penn State виявили, що люди, які погано справляються зі стресом, мають підвищений рівень запалення в організмі, що є основою для розвитку хвороб серця, діабету та раку. Чай ройбуш, завдяки вмісту флавоноїду аспалатину, знижує рівень гормонів стресу, що, в свою чергу, допомагає зменшити голод та накопичення жиру в організмі.

Помідори

Лікопін, антиоксидант, що міститься у великій кількості у помідорах, допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, а також раку та пошкоджень шкіри. Дослідження довели, що концентрат з томатів здатен покращити стан кровоносних судин на 53%. Фахівцірекомендують звертати увагу на органічні помідори, оскільки вони мають вищий вміст поліфенолів та вітаміну С.

Волоські горіхи

Форма волоського горіха нагадує серце, і не випадково – ці горіхи багаті на омега-3 жирні кислоти та антиоксиданти, що значно знижують ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження показали, що щоденне споживання горіхів на 40% знижує ризик захворювань серця. Фахівці зазначають, що найбільше корисних речовин міститься в олії волоських горіхів, яку можна додавати до салатів та страв із пасти.

Насіння льону

Лише столова ложка насіння льону містить близько трьох грамів клітковини та всього 55 калорій. Це насіння – потужне джерело омега-3 жирів, які підтримують здоров’я серця та стабілізують настрій. Його можна додавати до смузі або йогуртів, щоб отримати максимальну користь.

Пророщений часник

Часник з зеленими паростками часто викидають, але вчені виявили, що пророщений часник має більше антиоксидантів, ніж свіжий. Витриманий часник також відомий своєю користю для серця, зокрема у вигляді добавок. Дослідження показали, що прийом чотирьох частинок щодня може зменшити утворення бляшок в артеріях.

А ви це знали? Кому не можна їсти буряк

п’ятниця, 22 листопад 2024, 11:27

Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...

Є секрет! Як правильно збивати яйця для омлету, щоб він був пишним

п’ятниця, 22 листопад 2024, 11:12

Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...