Варто включити в раціон! ТОП-7 найефективніших продуктів, які зменшують ризик серцево-судинних захворювань

За даними наукового дослідження, проведеного фахівцями з Університету Еморі в Атланті, понад 50% смертей, спричинених захворюваннями серця, можна запобігти щорічно. Крім уникнення шкідливих звичок, таких як паління, важливо контролювати чотири основні фактори: надмірну вагу, підвищений рівень холестерину, артеріальний тиск і діабет, передають Патріоти України

Ці фактори можна значно зменшити або навіть повністю усунути завдяки певним змінам у харчуванні, як свідчать результати досліджень. Видання eatthis.com зібрало перелік найкращих продуктів, які не тільки допоможуть зменшити ризик захворювань серця, але й підтримають вашу вагу та захистять від діабету.

Темний шоколад

Шанувальники шоколаду можуть радіти: десятки досліджень свідчать про позитивний вплив какао на серцево-судинну систему. Зокрема, какао у вигляді гарячого напою або темного шоколаду сприяє покращенню роботи серця. Одне з досліджень, опубліковане у журналі Circulation Heart Failure, довело, що жінки, які споживали одну-дві порції шоколаду на тиждень, мали на 32% менший ризик розвитку серцевої недостатності.

Ще одне дослідження показало, що чоловіки, які їли шоколад (приблизно 1/3 склянки на тиждень), мали на 17% нижчий ризик інсульту. Корисні властивості шоколаду зумовлені поліфенолами та флаванолами – протизапальними речовинами, що підтримують здоров’я серця. Фахівці радять обирати шоколад з вмістом какао не менше 60%, а ще краще – 74% і вище.

Едамаме

Соєві стручки – ідеальний перекус, багатий на магній, фолієву кислоту та калій, які підтримують артеріальний тиск на нормальному рівні та знижують ризик захворювань серця. Клітковина у цих бобах допомагає організму утилізувати "поганий" холестерин. Університет Лідса провів аналіз, який виявив, що щоденне споживання на кожні 7 грамів клітковини суттєво зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Чай Ройбуш

Науковці з Penn State виявили, що люди, які погано справляються зі стресом, мають підвищений рівень запалення в організмі, що є основою для розвитку хвороб серця, діабету та раку. Чай ройбуш, завдяки вмісту флавоноїду аспалатину, знижує рівень гормонів стресу, що, в свою чергу, допомагає зменшити голод та накопичення жиру в організмі.

Помідори

Лікопін, антиоксидант, що міститься у великій кількості у помідорах, допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, а також раку та пошкоджень шкіри. Дослідження довели, що концентрат з томатів здатен покращити стан кровоносних судин на 53%. Фахівцірекомендують звертати увагу на органічні помідори, оскільки вони мають вищий вміст поліфенолів та вітаміну С.

Волоські горіхи

Форма волоського горіха нагадує серце, і не випадково – ці горіхи багаті на омега-3 жирні кислоти та антиоксиданти, що значно знижують ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження показали, що щоденне споживання горіхів на 40% знижує ризик захворювань серця. Фахівці зазначають, що найбільше корисних речовин міститься в олії волоських горіхів, яку можна додавати до салатів та страв із пасти.

Насіння льону

Лише столова ложка насіння льону містить близько трьох грамів клітковини та всього 55 калорій. Це насіння – потужне джерело омега-3 жирів, які підтримують здоров’я серця та стабілізують настрій. Його можна додавати до смузі або йогуртів, щоб отримати максимальну користь.

Пророщений часник

Часник з зеленими паростками часто викидають, але вчені виявили, що пророщений часник має більше антиоксидантів, ніж свіжий. Витриманий часник також відомий своєю користю для серця, зокрема у вигляді добавок. Дослідження показали, що прийом чотирьох частинок щодня може зменшити утворення бляшок в артеріях.

А ви це знали? Чому досвідчені кулінари додають у котлети лише жовтки

п’ятниця, 23 серпень 2024, 6:12

Багато хто додає у фарш на котлети яйця, це досить традиційний підхід. Але мало хто знає, що ціле яйце робить м’ясні вироби сухі та жорсткі. Все тому, що і м’ясо, і яйце має багато білка, а він під час смаження поглинає вологу та згортається, передають...

А ви це знали? Які яблука найкорисніші - червоні чи зелені

п’ятниця, 23 серпень 2024, 5:40

Яблука – це потужне джерело важливих мікроелементів для нашого організму, вони можуть замінити купу ліків, тому від них сама користь, передають Патріоти України. Фрукти містять близько 30 вітамінів та 150 корисних мікроелементів, тому це справжній супе...