Варто знати! Як використовувати кондиціонер і не захворіти

Використання кондиціонера в літню спеку може спричинити захворювання. Так званою кондиціонерною хворобою називають почуття слабкості, переохолодження та задухи, викликане занадто довгим перебуванням у приміщенні з увімкнутим кондиціонером, передають Патріоти України.

Усе, що хочеться зробити в цьому випадку – це повернутися на тепле літнє сонце, пише Moore Heating & Cooling. Як зазначає видання, безпосередньо кондиціонери не викликають хвороб, але можуть взаємодіяти з довкіллям таким чином, що людина починає хворіти.

Що викликає "кондиціонерну хворобу"

Кондиціонери та холодне повітря, яке вони виробляють, самі по собі не шкідливі, йдеться у статті. Кондиціювання повітря може бути дуже корисним для людей, які страждають на респіраторні захворювання. Хвороба ж від кондиціонерів починається там, де зустрічаються бактерії, пліснява та грибок.

Якщо будинок або офіс є розсадником цвілі та бактерій або нерегулярно пилососиться, кондиціонер тільки поширюватиме алергени, що викликають хвороби.

Кондиціонери можуть допомогти висушити будинок, але не здатні усунути основну причину цвілих або брудних стін і підлог. Оскільки ці алергени переносяться повітрям, вони викликають закладеність носа, біль у горлі та в деяких випадках – утруднене дихання.

Також кондиціонери самі по собі можуть бути місцем розмноження плісняви та бактерій, якщо вони не обслуговуються належним чином. Коли повітря простягається через змійовики кондиціонера, утворюється конденсат. Ця вологість може створити ідеальне середовище для розмноження бактерій та плісняви, якщо їх не чистити регулярно.

Ще однією причиною "кондиціонерної хвороби" є дуже низька температура повітря у приміщенні. По-перше, поширюються віруси, які викликають застуду. Згідно з WebMD, ці віруси найкраще виживають в умовах низької вологості та холоду, створюваних кондиціонером, встановленим на вкрай низьку температуру.

Наднизькі температури також спричиняють звуження артерій у шкірі, щоб захистити організм від втрати тепла. Це зменшує приплив крові, включаючи білі кров'яні клітини, які захищають організм від вірусів, що робить організм сприйнятливішим до хвороб. Нарешті, надсухе середовище випаровує вологу в слизовій оболонці носа, що робить його більш сприйнятливим до інфекцій.

Проживання та робота в дуже холодному середовищі також можуть стати причиною тривалого ознобу, який викликає головний біль, втому та біль у м'язах і суглобах.

Як уникнути "кондиціонерної хвороби"

Перше, що можна зробити, щоб захистити себе, – це очистити приміщення від плісняви, грибка або інших алергенів. Після цього – запобігти зростанню додаткової цвілі чи грибка, усунувши причину вологості. Потім слід зайнятися самим кондиціонером.

Регулярно проводьте техобслуговування кондиціонера, включаючи ретельне очищення та заміну фільтра не рідше одного разу на кілька місяців. Якщо у вас все ще є проблеми з носом та горлом, подумайте про зміну способу життя. Пийте більше води, щоб підтримувати водний баланс і зволожувати горло та носові проходи.

Якщо ви відчуваєте виснаження, головний біль, біль у м'язах і суглобах, вимкніть кондиціонер. Він має бути налаштований на комфортну кімнатну температуру. Не повинно бути різкого контрасту між температурою на вулиці та температурою у вашому будинку чи офісі, повинно бути просто прохолодніше та комфортніше.

Що приготувати з кислого сиру, якщо сирники та запіканка вже приїлись

п’ятниця, 19 липень 2024, 18:12

Найчастіше кислий сир прийнято вживати в сирниках і запіканках або просто перемішаний зі сметаною і цукром, передають Патріоти України. Але можна урізноманітнити меню і приготувати смачні сирні вафлі, помірно солодкі, ситні, а за наявності фантазії мож...

ТОП-5 щоденних звичок, які допоможуть позбутись від жиру на животі

п’ятниця, 19 липень 2024, 17:44

Кажучи про схуднення варто пам’ятати, що втрата ваги - це лише початок шляху, бо далі потрібно втримати вагу у довгостроковій перспективі. У цьому випадку, зміни у раціоні та переосмислення своїх харчових звичок, може допомогти не лише визначити правил...