Варто знати! Рейтинг найпоширеніших помилок, які зводять нанівець всі зусилля з приготуванні смачної їжі

Нове - це не завжди добре забуте старе, особливо якщо це старе давно перестало працювати. Якщо бісквіт у сотий раз не піднімається, безе розвалюється, а м'ясо залишається сухим і жорстким, значить, прийшов час щось міняти, інформує Ukr.Media, зазначають Патріоти України.

Ми вивчили різні кулінарні сайти, опитали знайомих і склали рейтинг найпоширеніших помилок, які зводять нанівець всі наші зусилля з приготування смачної їжі. Все виявилося так просто, що навіть не віриться. Отже, ось чого ми більше не будемо робити ніколи.

Гасити соду в ложці

Що відбувається, коли ми набираємо чайну ложку соди і капаємо на неї оцет або лимонний сік? У ложці починається хімічна реакція, в результаті якої виділяється вуглекислий газ. Саме він, на наше переконання, повинен потім "підняти" бісквіт. Так би і сталося, якби таїнство відбувалося всередині тіста, а не зовні. А так в ложці утворилася піна, реакція закінчилася, сода більше не працює. Висновок: і соду, і кислоту додавайте прямо в тісто, щоб вуглекислий газ виділявся вже при випічці. Тоді бісквіт підніметься.

Вимірювати вагу ложками, склянками і чашками

Якщо йдеться про кількість майонезу в салаті, то такий спосіб, може, і спрацює, але при випічці точно ні. Кращі кондитери світу у всіх кулінарних шоу невтомно твердять, як важливий кожен грам, а ми як і раніше користуємося «перевіреними» бабусиними рецептами, в черговий раз дивуючись, що шарлотка не вдалася. "3 яйця, склянка борошна, склянка цукру» — це рулетка. Краще не ризикувати і купити кухонні ваги або спеціальні мірні ємності.

Класти менше цукру і замінювати вершкове масло рослинною олією, щоб десерт був "більш корисним"

Насправді це дуже поширена помилка. Ми міняємо коров'яче молоко на вівсяне, вершкове масло на рослинну олію, зменшуємо кількість цукру в рецепті і свято віримо, що зробили нашу випічку більш корисною. На жаль, результат, найімовірніше, буде плачевним, адже всі хімічні процеси замісу тіста порушені. Масло відповідає за емульгацію, а цукор впливає у тому числі і на консистенцію продукту. Спробуйте додати в меренгу менше цукру — вона просто не зіб'ється. Що робити? Слідувати рецепту.

Смажити все підряд на тефлоновій сковорідці, щоб не пригоріло

Сковорідки з антипригарним покриттям ідеально підходять для приготування яєчні, ммм... ось, мабуть, і все. Головне завдання такого покриття — не дати сковороді розігрітися занадто сильно, але ж саме висока температура потрібна для обсмажування стейку або овочів вок. Висновок: потрібна карамельна скоринка — використовуйте важкі металеві або чавунні сковороди. Всупереч поширеним міфам, на них нічого не пригорає.

Промащувати бісквіт сметанним кремом

Сметанний крем занадто рідкий. Якщо ви покладете його мало, він просто вбереться в коржі, якщо багато — торт «попливе». Тому залиште сметанний крем для медовиків, а для бісквіта використовуйте заварний, масляний або ганаш.

Солити овочі, а потім смажити

Овочі та гриби містять багато води, а сіль, як відомо, має властивість ще більше витягати її з продуктів. Дайте овочам випустити зайву воду, злийте її, дочекайтеся, поки овочі трохи підрум'яняться, і лише потім соліть.

Занадто ретельно вимішувати тісто для оладок

Тісто для оладок не повинно бути занадто "гладким". Вимішувати його треба дуже обережно, залишаючи якомога більше нерівностей або грудочок. В ідеалі всі інгредієнти повинні лише стикнутися один з одним — тоді тісто буде дихати, а оладки вийдуть пишними.

Відразу викладати в сковорідку все, що є

Перш ніж тушкувати м'ясо або птицю, треба злегка обсмажити шматочки на сковороді, щоб утворилася рум'яна скоринка, яка запечатає сік всередині. А ми беремо все м'ясо відразу, викладаємо його на сковорідку і чекаємо. Однак, якщо сковорідка перевантажена, температура в ній знижується, скоринка не встигає утворитися і весь сік витікає. Після цього можна тримати м'ясо на сковороді хоч 3 години, воно все одно залишиться сухим і жорстким. Висновок: не поспішайте і обсмажуйте все маленькими партіями.

Смажити на оливковій олії курку, свинину і стейки

Оливкова олія має досить низьку температуру горіння, тому вона починає диміти раніше, ніж наше м'ясо потрапить на сковорідку. По-перше, це несмачно, а по-друге, зовсім не безпечно. Тому для смаження треба використовувати іншу олію (наприклад, соняшникову), а краплею оливкової приправляти вже готовий стейк.

Дуже довго збивати білки, щоб піна була густішою

Білки — примхлива субстанція. Перш ніж почати збивати, дайте їм постояти хвилин 5 при кімнатній температурі. Перевірте, чи не потрапив в ємність жовток: навіть маленька крапля не дасть піні піднятися. Увімкніть міксер на дуже високу швидкість і збивайте білки до того моменту, коли зможете перевернути миску догори дном і білкова піна з неї не буде витікати. Тут головне — вчасно зупинитися: варто перестаратися хоч трохи, і піна розвалиться.

Класти соус в пасту, а не пасту в соус

З точки зору смаку і текстури треба не виливати соус на готову пасту в тарілці, а додати пасту al dente в каструлю з киплячим соусом на плиті. Це дозволить всім ароматам з'єднатися. Тепер подавайте.

Варити бульйон на сильному вогні в закритій каструлі

Ми думаємо, що так швидше і що бульйон буде більш насиченим, але це невірно. Щоб отримати ідеальний бульйон, треба покласти ретельно промиті шматочки м'яса або курки в холодну воду і варити на повільному вогні, трохи прикривши кришкою і постійно знімаючи піну. Не давайте бульйону закипати — він тут же помутніє. І не соліть в процесі варіння, тільки в самому кінці.

Наливати заправку прямо в салат

Салат — проста річ, але навіть він може бути зіпсований, якщо не слідувати 3 основним правилам: Дуже добре просушіть салатне листя перед приготуванням, інакше вода буде відштовхувати олію і заправка не зможе покрити всі інгредієнти.

Спочатку налийте заправку в миску, а потім кладіть туди салат і перемішуйте, тоді заправка розподілиться рівномірно. Заправляйте салат безпосередньо перед подачею, щоб він не встиг поникнути і розм'якшити. Є така приказка: "якщо і десятий млинець теж грудкою — кидайте млинці, печіть грудочки". Але ми все ж думаємо, що в процесі готування треба покладатися не на долю, а на закони хімії і здоровий глузд.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...