Ваша плита виглядає жахливо? Просто насипте це - і буде як нова

Чистити газову плиту - ще півбіди, а от її чавунну решітку - справжній виклик. Якщо її регулярно не мити, згодом вона покривається товстим шаром жиру й нагару, який важко відтерти звичайною губкою. Але все можна вирішити простими засобами, які є на кожній кухні, передають Патріоти України.


Як очистити чавунну решітку:

1. Оцет

Звичайний столовий оцет чудово розчиняє жир і дезінфікує поверхню. Просто налийте оцет у пульверизатор і рясно обприскайте забруднену решітку. Для сильного ефекту замочіть її на ніч у мисці з водою та літром оцту.

2. Сода

Сода — універсальний помічник на кухні. Щоб зробити очищувальну пасту, змішайте соду з невеликою кількістю води. Нанесіть пасту на решітку, а щоб вона не стікала, накрийте її паперовими рушниками. Залиште на 20–30 хвилин, потім відмийте жорсткою губкою або старою щіткою для зубів.

3. Сіль

Звичайна кухонна сіль чудово працює як м’який абразив. Можна приготувати сольовий розчин і замочити в ньому решітку, або просто натерти її сіллю за допомогою вологої губки. Сіль допоможе зняти нагар, не пошкоджуючи покриття.


Екологічна альтернатива проти жиру:

Жир на плиті та навколишніх поверхнях можна легко видалити домашнім спреєм на основі оцту і цитрусових шкірок.

Як приготувати засіб:

  • У пляшку з розпилювачем покладіть шкірки апельсина, лимона чи грейпфрута;
  • Залийте їх спиртовим оцтом;
  • Залиште настоюватися на кілька годин;
  • Для приємного запаху додайте кілька крапель ефірної олії.

Цей засіб ефективно розчиняє жир, усуває запахи і не залишає шкідливих слідів на плиті.


Порада: Щоб решітка залишалася чистою надовго, очищуйте її хоча б раз на два тижні — це дозволить уникнути складного прибирання в майбутньому.

Кава може вбивати! Кому категорично заборонено цей напій

четвер, 17 липень 2025, 23:10

Кава - улюблений напій багатьох людей, який бадьорить і допомагає прокинутися. Проте, незважаючи на корисні властивості, не всім варто вживати каву. Існує низка захворювань та станів, при яких від цієї популярної напої краще відмовитись або принаймні о...

Соя - продукт, якого бояться дарма: Чому її варто додати до раціону

четвер, 17 липень 2025, 19:05

Соя - популярна бобова культура, що походить з Азії і вже давно є основною частиною кухні в Китаї, Японії та Кореї, передають Патріоти України. В Європу вона прийшла у XIX столітті завдяки австрійському професору Хаберланду, який сприяв її адаптації до...