"Важлива ланка": Названо харчову звичку, яка може врятувати ваш мозок від деменції

Наш раціон безпосередньо впливає не лише на фізичне здоров’я, а й на роботу мозку. Вчені виявили, що певні продукти можуть знизити ризик розвитку деменції та зберегти когнітивні функції, передають Патріоти України.

Зокрема, дослідження показали, що вживання клітковини позитивно впливає на роботу нервової системи. Видання еatthis.com пояснює, як проста зміна харчових звичок може допомогти підтримати ясність розуму на довгі роки.

Дослідження та його результати

Науковці опублікували результати своїх спостережень у журналі Nutritional Neuroscience. Вони вивчали звички харчування понад 3700 жителів Японії у віці від 40 до 64 років протягом приблизно двох десятиліть. Аналіз проводився на основі анкет, у яких учасники фіксували, що їли за останню добу. За період дослідження було зафіксовано 670 випадків деменції, що призвела до втрати працездатності. Вчені дійшли висновку: ті, хто вживав більше клітковини, значно рідше стикалися з цією хворобою.

Особливо сильний ефект спостерігався у людей, які споживали розчинну клітковину. Це означає, що включення до раціону саме цього виду харчових волокон може відігравати важливу роль у збереженні здоров'я мозку. Щоб розібратися в різниці між розчинною та нерозчинною клітковиною, варто ознайомитися з основними джерелами кожного з них.

"Це ще одна важлива ланка в дослідженні харчових волокон. Останніми роками клітковина розглядається як ключовий компонент загального здоров'я, зокрема когнітивного. Доведено, що різноманітне вживання продуктів, багатих на клітковину – таких як овочі, фрукти, цільнозернові продукти, бобові (горох, квасоля, сочевиця), а також горіхи й насіння – позитивно впливає на мікробіом кишківника, що, у свою чергу, пов'язане зі здоров'ям мозку", – зазначає дієтолог Вікі Шанта Ретельні.

Варто зазначити, що дослідження проводилося виключно серед японських громадян і не встановило прямого причинно-наслідкового зв’язку між споживанням клітковини та зниженням ризику деменції. Тобто, інші фактори також могли впливати на результати. Проте додавання більшої кількості клітковини до раціону – це безумовно корисне рішення, оскільки вона сприяє здоровому травленню, нормалізації рівня холестерину, підтримці стабільної енергії та навіть покращенню стану шкіри.

Скільки клітковини потрібно вживати?

"Намагайтеся включати у своє меню достатню кількість продуктів, багатих на клітковину", – рекомендує Ретельні. Відповідно до дієтичних рекомендацій, дорослій людині слід споживати приблизно 14 грамів клітковини на кожні 1000 ккал. Це означає, що добова норма має становити від 25 до 38 грамів.

Дев’ять продуктів, які можуть продовжити життя: Експерти радять їсти їх частіше

четвер, 25 грудень 2025, 9:12

Здорове харчування відіграє ключову роль у довголітті та профілактиці хронічних захворювань. Дієтологи наголошують: продукти, багаті на антиоксиданти, клітковину, корисні жири та пробіотики, допомагають підтримувати клітинне здоров’я та уповільнювати п...

Коли треба вечеряти? Вчені розповіли, коли найкращий час для останнього прийому їжі

четвер, 25 грудень 2025, 8:50

Часто люди відкладають вечерею до останнього - після завершення роботи, домашніх справ та часу з дітьми. Але така тактика є хибною, адже час прийому їжі такий самий важливий для здоров'я, як і її якість та поживність. Коли найкращий час для вечері - ро...