У рамках 30-річного дослідження вчені встановили зв’язок між певним стилем харчування і високою якістю старіння — тобто досягненням 70-річного віку без серйозних хронічних хвороб, зі збереженою когнітивною функцією, стабільним психічним станом і можливістю фізично активно рухатися, передають Патріоти України.
З понад 105000 учасників лише 10% відповідали цим критеріям. Їх об'єднувало одне: раціон із переважанням рослинних продуктів, мінімальною кількістю перероблених продуктів і помірним включенням продуктів тваринного походження.
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature Medicine, фахівці аналізували прихильність випробовуваних до низки здорових дієт. Найбільш виражений вплив на здорове старіння показав Індекс альтернативного здорового харчування (AHEI). Люди, які суворо дотримувалися цього плану, мали на 86% більше шансів дожити до 70 років у доброму здоров'ї та у 2,24 раза частіше зберігали здоров’я і в 75 років порівняно з тими, хто дотримувався його меншою мірою. Це особливо важливо з огляду на те, що 4 з 5 літніх людей страждають від двох і більше хронічних захворювань, що підвищує ризик передчасної смерті.
Вчені підкреслюють: «Дієти, в основі яких лежать рослинні продукти з помірним додаванням корисної тваринної їжі, сприяють всебічному здоровому старінню і повинні враховуватися при формуванні нових рекомендацій з харчування». Саме AHEI, як вони зазначили, показав найбільший зв’язок зі збереженням як психічного, так і фізичного благополуччя.
Розроблена фахівцями Гарварду, ця дієта націлена на зниження ризику хронічних захворювань. Вона робить наголос на овочах, фруктах, цільнозернових продуктах, горіхах і бобових, обмежуючи водночас тваринну їжу і виключаючи перероблені й солодкі продукти, включно із соками.
Раніше вже було встановлено, що рослинні дієти, багаті цільними продуктами, сприятливо впливають на здоров’я. Так звані «блакитні зони» — регіони з найбільшою тривалістю життя — підтверджують це: їхні жителі в основному харчуються простою, мінімально обробленою їжею. У Нікойї, Коста-Ріка, наприклад, основу раціону складають кабачки, кукурудза і квасоля — «три сестри» місцевої кухні.
Дослідження спиралося на великі бази даних — Nurses' Health Study і Health Professionals Follow-up Study — і включало спостереження за людьми у віці від 39 до 69 років упродовж трьох десятиліть. Воно підтверджує: важливо не просто жити довше, а й зберігати високу якість життя в літньому віці
Цибуля є обов'язковим інгредієнтом для супів, салатів, гарнірів та безліч інших страв. Але далеко не всі знають, як правильно її зберігати. Часто господині кладуть цибулю в холодильник, сподіваючись, що так вона довше залишиться свіжою. Насправді це п...
Навіть найвишуканіший крем не врятує шкіру обличчя, якщо щодня вона торкається брудної наволочки. М’яка на дотик, ароматна після прання тканина — це не лише елемент затишку, а й справжній охоронець краси та здоров’я. Однак наволочка здатна стати й воро...