Важливо те, що опиняється на нашій тарілці: Вчені визначили дієту, яка допомагає зберегти здоров'я у похилому віці

У рамках 30-річного дослідження вчені встановили зв’язок між певним стилем харчування і високою якістю старіння — тобто досягненням 70-річного віку без серйозних хронічних хвороб, зі збереженою когнітивною функцією, стабільним психічним станом і можливістю фізично активно рухатися, передають Патріоти України.

З понад 105000 учасників лише 10% відповідали цим критеріям. Їх об'єднувало одне: раціон із переважанням рослинних продуктів, мінімальною кількістю перероблених продуктів і помірним включенням продуктів тваринного походження.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature Medicine, фахівці аналізували прихильність випробовуваних до низки здорових дієт. Найбільш виражений вплив на здорове старіння показав Індекс альтернативного здорового харчування (AHEI). Люди, які суворо дотримувалися цього плану, мали на 86% більше шансів дожити до 70 років у доброму здоров'ї та у 2,24 раза частіше зберігали здоров’я і в 75 років порівняно з тими, хто дотримувався його меншою мірою. Це особливо важливо з огляду на те, що 4 з 5 літніх людей страждають від двох і більше хронічних захворювань, що підвищує ризик передчасної смерті.

Вчені підкреслюють: «Дієти, в основі яких лежать рослинні продукти з помірним додаванням корисної тваринної їжі, сприяють всебічному здоровому старінню і повинні враховуватися при формуванні нових рекомендацій з харчування». Саме AHEI, як вони зазначили, показав найбільший зв’язок зі збереженням як психічного, так і фізичного благополуччя.

Розроблена фахівцями Гарварду, ця дієта націлена на зниження ризику хронічних захворювань. Вона робить наголос на овочах, фруктах, цільнозернових продуктах, горіхах і бобових, обмежуючи водночас тваринну їжу і виключаючи перероблені й солодкі продукти, включно із соками.

Раніше вже було встановлено, що рослинні дієти, багаті цільними продуктами, сприятливо впливають на здоров’я. Так звані «блакитні зони» — регіони з найбільшою тривалістю життя — підтверджують це: їхні жителі в основному харчуються простою, мінімально обробленою їжею. У Нікойї, Коста-Ріка, наприклад, основу раціону складають кабачки, кукурудза і квасоля — «три сестри» місцевої кухні.

Дослідження спиралося на великі бази даних — Nurses' Health Study і Health Professionals Follow-up Study — і включало спостереження за людьми у віці від 39 до 69 років упродовж трьох десятиліть. Воно підтверджує: важливо не просто жити довше, а й зберігати високу якість життя в літньому віці

Психотест: Оберіть кота і дізнайтеся, що приховує ваше серце - відповідь може здивувати

субота, 2 серпень 2025, 18:07

Психологічні тести допомагають оцінити риси характеру, вподобання та реакції людини у різних ситуаціях. Вони також часто використовуються для розуміння почуттів і відносин, передають Патріоти України. Сьогодні ми пропонуємо вам один із наших психотесті...

Після кави вас хилить на сон? Ось чому улюблений напій може викликати втому

субота, 2 серпень 2025, 17:42

Кава - це традиційний ранковий ритуал мільйонів людей. Ми віримо, що вона заряджає енергією, стимулює мозок і допомагає прокинутися. Але чому тоді після чашки ароматного напою багато хто відчуває… ще більшу втому та сонливість, передають Патріоти Украї...