Відповідь науковця вас здивує! Яку максимальну вагу може підняти людина

Вчені вважають, що спортсмени, ймовірно, все ще працюють нижче максимальної потужності своїх м’язів, і незрозуміло, якою може бути межа людської сили. Але, попри це, важко виміряти максимальну м’язову потужність людини, передають Патріоти України

Єдиний спосіб це зробити – безперервно тренуватися, постійно встановлюючи власні рекорди. А потім перевіряти, чи здатні ви їх побити ще, цитує Live Science професора клінічної фізичної терапії в Університеті Південної Каліфорнії Тодда Шредера.

"До певної міри ви можете підняти набагато більше, ніж ви думаєте, якщо у вас правильний настрій", – впевнений професор.

Силу м’язів можна виміряти за допомогою електроміографії (ЕМГ). Вона працює шляхом реєстрації електричної активності, що створюється всередині м’яза, як нервовими клітинами, так і скороченням м’язових волокон. Такі тести можна проводити лише в лабораторії, а ЕМГ контролює тільки локалізований набір м’язів, тому він не може оцінити всю м’язову потужність тіла людини.

"Якщо хтось каже: "О, я можу підняти 200 кілограмів", я відповідаю: "Це чудово, але я знаю, що ти можеш підняти більше. Ми просто не знаємо, скільки ще", – говорить Т. Шредер.

Фізично здатність людини витримувати вагу залежить від актину та міозину, двох білків, які забезпечують скорочення м’язів. Ці білки розташовані в різних типах м’язових волокон, у тому числі "швидких" і "повільних". М’язова маса людини та співвідношення цих волокон залежить від її режиму тренувань, а також біологічних факторів, таких як генетика та стать. Загалом, чим більше ваша м’язова маса, тим більше сили ви можете створити.Елітні паверліфтери доводять себе до межі, постійно збільшуючи свою м’язову масу – однак віддача від сили зменшується, коли м’язова маса стає все більшою, і зрештою м’язи досягають своєї межі. І іноді простого накопичення м’язової маси недостатньо. Парадоксально, але іноді люди з меншою масою тіла підіймають більше ваги, ніж люди з більшою.

Одним із факторів, який паверліфтери повинні подолати, є "нервово-м’язове гальмування" – воно обмежує силу, з якою м’яз може скорочуватися, щоб запобігти травмам. Дослідження показують, що цей ліміт можна збільшити за допомогою силових тренувань.

"Інша частина головоломки полягає в тому, що, крім фізичної підготовки, паверліфтери повинні долати розумові блоки, щоб підіймати все важчу вагу. Найкращі важкоатлети – це ті, хто зміг подолати ці заборони та привести себе в правильний психічний стан, щоб залучити всі свої м'язові волокна", – пояснює експерт. "Якби я спробував підняти максимальну силу, яку міг, скажімо, 90 кг, а потім увійти в стан, коли я зняв це нервове гальмування, я підняв би 135 кг", – наводить приклад Шредер.

Цей ефект було продемонстровано в дослідженні 2020 року. Дослідники намагалися визначити, чи позитивна візуалізація – техніка, яка передбачає подумки відпрацювання позитивних результатів – впливає на силові тренування. Вони набрали 133 студентів-спортсменів та розділили їх на дві групи. Першого попросили уявити, як вони підіймають 110% своєї вантажопідйомності принаймні п’ять хвилин на день, слухаючи музику., що мотивує. Друга група цього не робила. Через три тижні спортсмени повернулися в лабораторію. Ті, хто практикував позитивну візуалізацію, збільшили свою вантажопідйомність щонайменше на 4,5-6,8 кг, тоді як у групі порівняння в середньому збільшили лише на 2,2 кг.

Перевірте себе! Психологічний тест визначить, де ви знайдете своє щастя

середа, 7 серпень 2024, 11:10

Готові вирушити в захопливу мандрівку морями в пошуках свого щастя? Забудьте про повсякденні турботи і уявіть себе справжніми дослідницями щастя,, передають Патріоти України. Острови часто символізують унікальні місця, де ми можемо віднайти наше справж...

Це така смакота! Як приготувати картоплю з ребрами в духовці, щоб була така, як з печі

середа, 7 серпень 2024, 10:09

Ароматну та рум’яну картопельку, як колись готували бабусі в печі, можна приготувати і в духовці. Для цього треба купити хороші свинячі ребра, а ще обов’язково мати вдома посудину, про яку написали в подробицях, тоді картопля точно вдасться така, як із...