
Серед продуктів, які дієтологи відносять до корисних та рекомендують включити до раціону, є такі, які можуть бути як гарніром, так і самостійною стравою, інформує Ukr.Media, передають Патріоти України.
Понад десять років тому прихильники здорового харчування звернули увагу на таку давню культуру, як кіноа. Причин кілька. Продукт не тільки поживний, але й відрізняється високим вмістом фосфору, цинку, кальцію, заліза та вітаміну B9 (фолієвої кислоти).
Зазначається, що вітамін B9 "необхідний для процесів утворення, розвитку та дозрівання клітин крові". Лікарі також вказують на цінну клітковину в кіноа, яка допомагає виводити токсини з організму.
Деякі фахівці взагалі вважають страви з кіноа — ідеальними для сніданку. Можна поєднувати цю культуру з йогуртом, фруктами (зокрема сушеними), а також з арахісовою олією.
Як гарнір кіноа добре поєднується з куркою або індичкою.
До речі, є і звичний для української людини продукт, який за вмістом грубих волокон і білка, цілком еквівалентний кіноа. Мова про гречку. Найкращий вітчизняний аналог кіноа — гречка, наголошують фахівці.
Однак додають, що за кількістю фолієвої кислоти гречка програє — 3% проти 10% у кіноа. Втім, фолієву кислоту можна отримати зі свіжої зелені, яку легко можна додати в ту ж кашу.
Тим часом, дослідники під керівництвом вчених з університету провінції Цзілінь у Китаї з'ясували, що біоактивні сполуки в кіноа позитивно впливають на мікрофлору кишечника та сприяють підтримці нормальної роботи серцево-судинної системи.
Насіння чорного кмину має властивості, корисні для боротьби з ожирінням. Екстракт насіння значно зменшує накопичення ліпідів у клітинній моделі, не виявляючи токсичності, передають Патріоти України. Дослідження, опубліковане у Food Science & Nutrition ...
Чай - улюблений напій багатьох, який зігріває вранці, освіжає влітку та постачає антиоксиданти й мінерали. Але не всі чаї корисні: деякі можуть сприяти набору ваги та провокувати захворювання, передають Патріоти України. Людям із гастроезофагеальним ре...