Ви будете здивовані! Вчені знайшли відповідь, чому деякі органи старіють швидше за інші

Вчені знайшли механізм, який пояснює, чому певні органи старіють швидше за інші. На думку вчених, це стається через накопичення мутацій в ДНК, передають Патріоти України

Дослідження провела команда з Женевського університету у співпраці з Inselspital, Університетською лікарнею Берна та Бернським університетом. Результати опублікували в журналі Cell, пише MedicalXpress.

Органи та тканини не всі старіють з однаковою швидкістю. Причиною старіння є пошкодження генетичного матеріалу (ДНК), яке накопичується з віком.

Молекули ДНК містять кодуючі ділянки (гени, які кодують білки) і некодуючі ділянки (які беруть участь у механізмах, що регулюють або організовують геном). Водночас клітини мають спеціальні системи відновлення ДНК, які запобігають накопиченню мутацій.

Помилки в ділянках кодування можна виявити при активації генів. А в некодуючих ділянках – тільки під час оновлення клітини. Однак оновлення клітин не відбувається з різною частотою, яка залежить від типу тканини або органу.

Так, наприклад, часто оновлюють свої клітини (1-2 рази на тиждень) кишківник або шкіра, що перебуває у постійному контакті із зовнішнім середовищем.

Тоді як клітини внутрішніх органів – печінки чи нирок – розмножуються лише кілька разів на рік. Група вчених досліджувала клітини печінки (гепатоцити), які рідко розмножуютьс

Науковці проаналізували потенційний зв'язок між швидшим старінням печінки та меншою частотою реплікації ДНК в її клітинах.

"Печінка миші є ідеальним органом для вивчення механізмів реплікації ДНК in vivo. У дорослих ссавців гепатоцити рідко проліферують (розростаються), якщо вони не були частково видалені.

Після видалення двох третин печінки молодих або старих мишей ми змогли дослідити механізми реплікації (подвоєння ДНК) в молодому або старіючому органі безпосередньо в живому організмі", – каже співавтор дослідження, професор Дебора Строка.

Науковці з'ясували, що після видалення частини органа клітини печінки починають подвоювати ДНК з некодуючих областей.

Вчені також помітили, що у молодих мишей ініціація реплікації була набагато ефективнішою, ніж у старих."Некодуючі ділянки не підлягають регулярній перевірці на помилки, тому з часом накопичуються пошкодження. Після видалення печінки у молодих мишей пошкодження все ще незначне, і реплікація ДНК можлива", – пояснює Джакомо Россетті, науковий співробітник відділу молекулярної та клітинної біології факультету природничих наук UNIGE.

Він додає, що у старих мишей через накопичення помилок в ДНК реплікація неможлива, як і оновлення клітин цього органу. Ті ж клітини, що лишаються, часто втрачають свої функції (деградують), і це призводить до старіння тканин.

Далі вчені хочуть перевірити, чи можна запобігти старінню органів, якщо виправити пошкодження ДНК до того, як почнеться реплікація.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...