Виявляється, ми все життя готували неправильно! Як їсти рис і не гладшати - секрети азійців

Чи замислювалися ви, чому дієтологи постійно говорять про шкоду білого рису, який вважається порожнім вуглеводом з високим глікемічним індексом, але азійці їдять його щодня і мають доволі молодий і здоровий вигляд? У чому тут секрет? І чи можна їсти рис і не гладшати? Ось які хитрощі використовують азійці, щоб знизити глікемічний індекс білого рису до 18 одиниць (з 70), передають Патріоти України.

Найпопулярнішою стравою з рису серед українців є плов. До нього також додають моркву, цибулю, свинину і велику кількість олії. Звісно, це дуже смачно. Але, як результат, ми отримуємо високовуглеводний рис, два високовуглеводні овочі та ще й жири (олію). Не дивно, що після такого обіду ви відчуватимете важкість у шлунку, а вага невпинно збільшуватиметься. Тим більше, що навіть дієтологи звертають увагу: найгірше поєднання для нашого здоров'я – вуглеводи + жир.

Як готують і їдять рис азійці

Азійська кухня містить велику кількість ферментованих продуктів: кімчі, соєвий соус, рисовий оцет тощо. Всі вони допомагають заселити кишківник корисними бактеріями, які потрібні для кращого засвоювання рису (та інших вуглеводів з високим глікемічним індексом).

Також у країнах Азії по-іншому готують цей продукт. Українці звикли засипати невелику кількість крупи до каструлі, залити її водою і варити, поки рідина не випарується.

Азійці спочатку замочують рис хоча б на 20 хвилин, а краще на ніч. Рисову воду, яка залишилася після цього, використовують для вмивання обличчя або просто випивають.

Навіть після цього рис обов'язково промивають до 5 разів чи навіть більше, щоб вода стала прозорою. Ця процедура допомагає позбавити крупу зайвого крохмалю і робить майбутню страву розсипчастою.

А ось якщо варити рис у пароварці чи готувати просто на парі, то можна зменшити його глікемічний індекс з 70 одиниць до 38. Такий спосіб додатково зберігає всі корисні речовини. Варто запам'ятати – чим краще відварений рис, тим вищий його глікемічний індекс. Тому азійці варять рис щонайбільше 12-15 хвилин.

Ще на 30% знизити глікемічний індекс рису допомагає лише одна столова ложка соєвого соусу. Краще почати з меншої порції і поступово її збільшувати, адже цей продукт має доволі специфічний смак. Покращує травлення і правильне поєднання. Рис варто готувати з овочами та морепродуктами. Таке поєднання покращує перистальтику завдяки великій кількості клітковини.

Джерело: ТСН.ua

Це може здивувати! Зелений чай дозволяє їсти солодке і фастфуд без шкоди для фігури - вчені пояснюють як

неділя, 12 жовтень 2025, 21:28

Вчені виявили, що екстракт зеленого чаю активує гени, що прискорюють обмін речовин. Це означає, що цукор із десертів і швидких перекусів перетворюється на енергію, а не відкладається у вигляді жиру, передають Патріоти України. Дослідники пояснюють: акт...

Осіння хандра: ТОП-5 простих способів підняти настрій і повернути енергію

неділя, 12 жовтень 2025, 10:30

Осінь приносить не лише холод і дощі, а й спад настрою, втому та апатію. Експерти кажуть, що це нормальна реакція організму на зміну сезонів, проте є способи ефективно боротися з осінньою хандрою, передають Патріоти України. 1. Світло і рух Щоденна пр...