Виявляється, ми все життя готували неправильно! Як їсти рис і не гладшати - секрети азійців

Чи замислювалися ви, чому дієтологи постійно говорять про шкоду білого рису, який вважається порожнім вуглеводом з високим глікемічним індексом, але азійці їдять його щодня і мають доволі молодий і здоровий вигляд? У чому тут секрет? І чи можна їсти рис і не гладшати? Ось які хитрощі використовують азійці, щоб знизити глікемічний індекс білого рису до 18 одиниць (з 70), передають Патріоти України.

Найпопулярнішою стравою з рису серед українців є плов. До нього також додають моркву, цибулю, свинину і велику кількість олії. Звісно, це дуже смачно. Але, як результат, ми отримуємо високовуглеводний рис, два високовуглеводні овочі та ще й жири (олію). Не дивно, що після такого обіду ви відчуватимете важкість у шлунку, а вага невпинно збільшуватиметься. Тим більше, що навіть дієтологи звертають увагу: найгірше поєднання для нашого здоров'я – вуглеводи + жир.

Як готують і їдять рис азійці

Азійська кухня містить велику кількість ферментованих продуктів: кімчі, соєвий соус, рисовий оцет тощо. Всі вони допомагають заселити кишківник корисними бактеріями, які потрібні для кращого засвоювання рису (та інших вуглеводів з високим глікемічним індексом).

Також у країнах Азії по-іншому готують цей продукт. Українці звикли засипати невелику кількість крупи до каструлі, залити її водою і варити, поки рідина не випарується.

Азійці спочатку замочують рис хоча б на 20 хвилин, а краще на ніч. Рисову воду, яка залишилася після цього, використовують для вмивання обличчя або просто випивають.

Навіть після цього рис обов'язково промивають до 5 разів чи навіть більше, щоб вода стала прозорою. Ця процедура допомагає позбавити крупу зайвого крохмалю і робить майбутню страву розсипчастою.

А ось якщо варити рис у пароварці чи готувати просто на парі, то можна зменшити його глікемічний індекс з 70 одиниць до 38. Такий спосіб додатково зберігає всі корисні речовини. Варто запам'ятати – чим краще відварений рис, тим вищий його глікемічний індекс. Тому азійці варять рис щонайбільше 12-15 хвилин.

Ще на 30% знизити глікемічний індекс рису допомагає лише одна столова ложка соєвого соусу. Краще почати з меншої порції і поступово її збільшувати, адже цей продукт має доволі специфічний смак. Покращує травлення і правильне поєднання. Рис варто готувати з овочами та морепродуктами. Таке поєднання покращує перистальтику завдяки великій кількості клітковини.

Джерело: ТСН.ua

Що буде з організмом, якшо їсти яблука кожен день

неділя, 18 травень 2025, 19:08

Якщо їсти яблука щодня, це загалом позитивно впливає на організм, але є й деякі моменти, на які варто звернути увагу, передають Патріоти України. 1–2 яблука на день — цілком безпечна й корисна звичка для більшості людей. Хочеш — можу порівняти яблука з...

Господиням на замітку! Як запобігти усадці тканини під час прання

неділя, 18 травень 2025, 11:22

Усадка тканини, особливо бавовни, — найпоширеніша помилка під час догляду за одягом. Але гарна новина — цього можна уникнути. Навіть якщо шкода вже заподіяна, є способи її виправити. Видання Real Simple розповіло, як попередити усадку тканини, врятуват...