"Але у росіян мета вижити, а не жити добре": Економіст розповів, коли санкції проти РФ запрацюють на повну

На сьогоднішній день є перші видимі ознаки погіршення життя росіян у зв'язку із запровадженням західних санкцій після вторгнення РФ в Україну. Так, зникли товари деяких відомих брендів, закриваються торгові мережі, зростають ціни на продукти харчування. За прогнозами Центробанку Росії, до кінця року інфляція зросте до 22%. Криза погіршуватиметься, і країна "буде повільно тонути, як "Титанік". Багато російських громадян відчувають лише окремі ознаки кризи. Тим більше, що курс рубля стабілізувався. Однак санкції працюють, і РФ очікує падіння, хоч і не в короткій перспективі, заявив російський економіст Микола Кульбака. Про це повідомляє Der Spiegel, передають Патріоти України.

Він пояснив це тим, що Росія намагається оминути санкції. І подекуди їй це вдається. Наприклад, вона може перенести виробництво мотоциклів "Урал" до Казахстану, збудувавши там завод. Таких прикладів може бути чимало. Але, підкреслив Кульбака, спроба деяких компаній "обдурити" санкції – сам по собі трудомісткий, витратний процес, що знижує ефективність цих компаній.

На думку експерта, яскравим прикладом того, що в російській економіці справи не дуже добре, є обмеження публікації економічної статистики. Він також скептично висловився щодо російської стратегії імпортозаміщення. Багато товарів у країні лише на папері є "вітчизняними", а насправді надходять з-за кордону.

"Візьмемо, наприклад, російський автовиробник АвтоВАЗ, виробник "Лад": по правді кажучи, це автомобілі Renault. Це стосується багатьох сфер. Виробництво зупиняється навіть на Уралвагонзаводі, єдиному в Росії танковому заводі. Візьміть наші військові літаки. Можливо, 90 відсотків з них справді зроблено з російської сировини, але що в цьому хорошого, якщо не вистачає десяти відсотків, наприклад, комп'ютерних чіпів, без яких апарат не може літати?" – заявив Кульбака.

У зв'язку з цим, навіть якщо в Росії зможуть налагодити виробництво, наприклад, автомобілів з деталей, виготовлених у країні, якість різко впаде, відбудеться повернення до часів 20-30-річної давнини.

Кульбака очікує, що ВВП РФ впаде на 10% до кінця року, хоча різкого зростання безробіття не слід очікувати. "У Росії існує традиція – урізати зарплату та робочий день у разі кризи робочої сили, а не скорочувати робочі місця повністю. Великі компанії також спробують зберегти своїх співробітників. Держдопомогу отримають тільки ті компанії, які не звільняють співробітників. Але подібне не може тривати довго. Тоді на нас чекає не крах, а повільне сповзання країни. Росія тоне так само повільно, як "Титанік", – заявив економіст.

Він назвав два серйозні ризики для економіки держави після запровадження санкцій. По-перше, це регулювання цін на товари, відхід від ринкової економіки. По-друге, мобілізація працездатного населення та перехід до економіки воєнного часу. Тоді підприємствам не вистачатиме працівників.

Кульбака впевнений, що масових протестів росіян через погіршення життя країни не буде. Оскільки в менталітеті у них "не чекати нічого хорошого", а головна мета – вижити, а не жити добре.

"Тим, хто насамперед дбає про власне виживання, все одно, як справи у їхній власній країні. Люди зроблять те, що робили завжди: перейдуть на дешевші товари, купуватимуть менше, а іноді й зовсім не будуть. Подобається вам це чи ні, російський народ вміє виживати за будь-яких обставин", – підсумував московський економіст.

Німецький виробник БПЛА відкриє ще один завод в Україні: Стало відомо, скільки дронів вироблятиме

субота, 20 квітень 2024, 9:50

Німецький виробник безпілотників Quantum-Systems відкриє ще одне виробництво дронів в Україні з потужністю до 1000 БПЛА на рік. Про це повідомили на сайті компанії, передають Патріоти України. Новий завод стане другим підприємством компанії в Україні,...

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали: