Американську електроніку виявлено у російській військовій техніці, задіяній проти України, - розслідування The Washington Post

Керівництво низки західних технологічних компаній розпитують щодо комп’ютерних чипів, знайдених у дронах, танках, радіостанціях та залишках крилатих ракет, які Росія використовувала під час вторгнення в Україну. Про це йдеться у статті The Washington Post, передають Патріоти України.

За інформацією джерела видання, розслідування ведуть агенти ФБР та службовці Міністерства торгівлі США, які забезпечують контроль за експортом. «Наша мета — спробувати відстежити весь шлях, аж до американського постачальника, щоб визначити, як деталь потрапила у ту чи іншу систему озброєння. Утім, те, що чип певної компанії був знайдений у зброї, не означає, що ми ведемо розслідування щодо компанії-виробника», — сказав на умовах анонімності один із представників Мінторгу.

За даними Conflict Armament Research (CAR), дослідницької групи з Лондона, знайдені в Україні електронні компоненти переважно були виготовлені багато років тому, до того, як Сполучені Штати посилили експортні обмеження у зв’язку із захопленням Росією Криму в 2014 році. Але деякі — нові, вироблені лише в 2020 році.

The Washington Post нагадує, що протягом багатьох років компанії могли законно продавати базові комп’ютерні мікросхеми російським структурам ВПК без попереднього дозволу від уряду США, тому для точного визначення, чи був продаж законним, потрібно визначити тип мікросхеми та дату постачання. Відстеження транзакцій може бути трудомістким, оскільки електронні компоненти часто проходять через ланцюг дистриб’юторів, перш ніж досягти кінцевого користувача.

Росія виробляє мало власної електроніки, що змушує її покладатися на імпорт. Сполучені Штати протягом десятиліть жорстко контролювали продажі в Росію сучасних мікросхем, придатних для військового використання, вимагаючи від експортерів отримати державну ліцензію. Але продаж електроніки нижчого класу, включно з тією, яка зустрічається в комерційних побутових товарах, не був жорстко обмежений до 2014 року.

Минулого місяця група CAR направила дослідників в Україну для перевірки залишків російського озброєння, бойової техніки та комунікаційного обладнання, після чого повідомила про виявлення компонентів виробництва 70 компаній, що базуються в США та Європі.

Чипи знаходили у російських військових радіостанціях, системах ППО та в залишках крилатих ракет, що знаходили в різних регіонах України, сказав в інтерв'ю один із слідчих CAR Дем'єн Сплітерс. За його словами, маркування на двох чипах іноземного виробництва показало, що вони були виготовлені в 2019 році.

«Для мене це важливо, бо це демонструє, що навіть після того, як Росія захопила Крим і проти неї був введений перший пакет санкцій, вони все одно зуміли придбати критично важливі технології для обладнання, яке зараз використовують проти України», — зауважив Сплітерс.

З чипів, знайдених у двох російських військових радіостанціях у Луганській області, було зішкрябано деякі ідентифікаційні знаки. Це, на думку дослідника, свідчить про те, що хтось «хотів ускладнити з’ясування ланцюжка поставок».

Набір мікросхем, виготовлених західними компаніями в період з 2017 по 2020 рік, виявили серед уламків ракет, які влучили 29 березня по Миколаєву, повідомив Сплітерс. CAR також перевірив мікросхеми, виготовлені в період з 2013 по 2018 роки, які були частиною ракети, що впала в центральній Україні 24 лютого, у перший день вторгнення. Деталі західної електроніки знайдено також у кількох збитих російських військових безпілотниках.

Ще одна британська аналітична група — Royal United Services Institute (RUSI) — виявила в обладнанні російської системи радіоелектронної боротьби Борисоглебск-2 комп’ютерні чипи від десятка американських компаній, включаючи Intel, Analog Devices, Texas Instruments і Onsemi. Цю станцію РЕБ було виготовлено приблизно в 2015 році або пізніше, сказав один із авторів звіту RUSI Нік Рейнольдс.

Пристрій також містив компоненти від пів десятка виробників чипів у Європі, Японії та Тайвані; The Washington Post запевняє, що назви цих компаній також відомі.

За словами інженерів, які оглядали компоненти, жоден із західних чипів не був спеціально розроблений для використання у військовій техніці. Вони призначалися для комерційного використання, і чимало з них є відносно застарілими, виготовлені між 2000 і 2010 роками. «Ці компоненти переважно мають дуже широке призначення, можуть бути використані у великому діапазоні пристроїв. Більшість вказаної номенклатури доступна через будь-якого комерційного постачальника комп’ютерних чи цифрових комплектуючих», — пояснив Пітер Бермел, викладач електротехніки та комп’ютерної інженерії з університету Пердью.

Пресслужби компаній Intel, Texas Instruments та Onsemi заявили The Washington Post, що всі поставки клієнтам із Росії та Білорусі припинено і що фірми чітко дотримуються всіх чинних експортних правил і санкцій США. Компанія Analog Devices не відповіла на запити про коментар.

Ворог посилює натиск: На кордоні Часового Яру йдуть бойові дії

четвер, 2 травень 2024, 16:23

Бойові дії дійшли до межі міста Часів Яр Донецької області. У місті залишається майже 700 осіб. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальника Часовоярської міської військової адміністрації Сергія Чауса в ефірі телемарафону, передають Патріот...

"Занадто багато всього": Війна закінчиться, коли Путін зрозуміє, що не зможе виграти, - американський генерал

четвер, 2 травень 2024, 15:50

Війна в Україні закінчиться тоді, коли Путін зрозуміє, що не може перемогти. Для цього західні партнери мають об'єднати всі можливі зусилля у допомозі нашій державі. Про це заявив американський генерал Бен Ходжес, передають Патріоти України. "Тому ми п...