"Білорусь, ймовірно, теж має відповідати": Британські політики закликали створити спецтрибунал для Путіна

Британські політики виступили з ініціативою створити спеціальний трибунал для розслідування "злочину агресії" Росії в Україні, інформують Патріоти України.

Як повідомляє CNN, у заяві, викладеній на сайті колишнього прем’єр-міністра Великобританії Гордона Брауна, пропонується "створити спеціальний трибунал з обмеженим фокусом на "злочині агресії", щоб доповнити розслідування, яке проводить Міжнародний кримінальний суд (МКС) щодо злочинів Росії в Україні.

Пропозицію підтримали лідер опозиції Кейр Стармер і колишній лідер Консервативної партії та член парламенту Іейн Дункан Сміт, повідомила британська газета The Observer.

Оскільки Росія не ратифікувала Римський статут і, ймовірно, "застосує своє вето в Раді Безпеки ООН проти передачі", МКС залишився не в змозі "розслідувати злочини агресії проти України", пояснюється в заяві Брауна.

Він зазначив, що, маючи справу з президентом Росії Володимиром Путіним, ще перебуваючи на посаді, він зрозумів, що "єдине, що Путін розуміє - це сила". "Одна з наших сильних сторін — сказати, що це міжнародний злочин. І особливо злочин агресії", – додав Браун.

Британські політики заявили, що трибунал може бути створений за прикладом Нюрнберзького процесу, що проходив у 1945-1946 роках. "Спеціальний трибунал має бути створений на тих самих принципах, якими керувалися союзники в 1941 році, для розслідування актів агресії Росії в Україні, якій допомагає Білорусь, та того, чи є вони злочином агресії", – йдеться в заяві британських політиків.

Автори заяви додали, що "окрім розслідування та висунення звинувачень президенту Путіну, трибунал може також притягнути до відповідальності членів Ради національної безпеки Росії та, можливо, Білорусі, а також політичних і військових лідерів цієї явно незаконної війни".

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...

"Це дуже цікаво, але лише одна країна варта уваги": Американський дипломат дав оцінку розмовам про новий мирний план для України

субота, 20 квітень 2024, 8:49

Лише Україна має право вирішувати, яким має бути «мирний план». На цьому наголосив Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру США, експосол США в Україні та колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні в інтерв’ю "Главкому", передають Патріо...