Чотирьох місяців для навчань недостатньо? Експерти спрогнозували, коли ЗСУ можуть отримати винищувачі F-16

Чотирьох місяців для навчань пілотів ЗСУ на американських винищувачах F-16, про що раніше стверджували у США, буде недостатньо, зауважив ефірі телемарафону провідний науковий співробітник державного музею авіації Валерій Романенко. Водночас інший експерт Йоганнес Арльт у коментарі DW припустив, що для освоєння F-16 замало буде і півроку, передають Патріоти України.

"Опанувати літак - це не літати у ньому, як турист, а воювати. До просто вміння літати на цьому літаку потрібні професійні навички користування його системами озброєння, а також опанування його тактики у застосуванні. Причому тактики не лише одиночного літака, але й у групі, в парі... у складі ескадрильї, а також виконання тактичних прийомів у різного роду операціях", - пояснив Романенко.

Він додав, що "чотири місяці", про які писала західна преса, треба розділяти: "Чотири місяці - це навчитися літати на літаку. І там купа обмежень: без бойового застосування, без вищого пілотажу, без користування озброєнням, без дозаправки та іншого".

Він зауважив, що термін освоєння літаків нашими Повітряними силами може скласти 6 місяців, "щоб ми отримали льотчика приблизно на третій клас для виконання бойових завдань у простих метеорологічних умовах".

"Опанувати літак можна за чотири місяці, плюс місяць тактичної підготовки, плюс місяць бойової підготовки, плюс ще місяць, якщо хочемо (навчитися - УНІАН) проривати протиповітряну оборону, курс вищого пілотажу. Тобто, ми маємо опановувати цей літак поступово", - зазначив Романенко.

В той же час військовий експерт Йоганнес Арльт уточнив, що за півроку ЗСУ "зможуть, якщо можна так висловитися, підняти літак у повітря". У такий короткий термін, вважає він, неможливо "повністю засвоїти цю систему". Однак найбільші складнощі чекатимуть в обслуговуванні цих винищувачів: "Бачу велику проблему у навчанні технічного персоналу, якому переважно потрібна багаторічна підготовка і, насамперед, їм буде бракувати досвіду, щоби по-справжньому ремонтувати ці літаки".

Джерело: УНІАН

Україна може вступити до НАТО, навіть до того як вдасться повернути окуповані Росією території - Столтенберг

субота, 5 жовтень 2024, 7:50

Подібні прецеденти були в історії Альянсу і зараз усе залежить від політичної волі, наголошує ексгенсек НАТО. Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає ймовірним сценарій, за яким Україну приймуть до Північноатлантичного альянсу навіть ...

Ідея виявилась технічно нереалістичною, але... У Defence Express пояснили, чи має Росія змогу застосовувати ФАБ-9000 на війні в Україні

субота, 5 жовтень 2024, 7:32

Інформація про застосування росіянами авіабомби типу ФАБ-9000 сколихнула днями український інфопростір. Це найбільш потужний неядерний боєприпас у розпорядженні Росії, передають Патріоти України з посиланням на Defence Express. Як зазначили у виданні,...